保險係咪必要?

431 回覆
140 Like 18 Dislike
個個都識炒股就冇窮人啦
最少我見啲有錢佬都係幫仔女買儲蓄保
其實係 不過喺連登講買保險都晒氣 班友一定話唔洗買 呃錢
同埋所有做保險嘅都係狗係仆街
儲蓄保既問題唔是回報低, 而是佢會鎖死你一舊錢, 係固定時間內你既流動資金會減少。如果你是億萬富豪, 我買份一百幾十萬既儲蓄保有咩所謂, 因為保費佔流動資金既比例唔高。相反星斗市民, 供份儲蓄2萬野一年, 供10年都鎖你廿萬, 而呢廿萬要等十幾廿年先拎得出黎, 呢個就是未來風險既問題了, 你買你未來廿年都唔會出現要用急錢既咪得。人地賭得起, 你賭唔賭得起先。
你識咁解釋就話
大把經紀為佣氹人買儲蓄
廿幾歲 醫療月供幾百都可以,但就要供一世,最基本嘅住院同手術都可以包到,如果唔想供一世都有啲係供十年、廿年 之後有終生的保障,想知多啲可以加tg.

利申 AIA

http://t.me/kensiu123
保險sell我每個月二千又係咪ok 都佔我人工10%
我就是家母要買保險, 為免做水魚, 唯有自己做功課了。
無。包十幾廿萬住院手術費。
無。包十幾廿萬住院手術費。
有10皮都算好了
純醫療不嬲幾百蚊,識唔識㗎你
我都做過功課。唔知上面班人做乜撚
供左四年儲蓄保,1500一個月岩岩cut左拎返10000蝕左60000!計計下供落去都好on9供完仲要等多十年先拎返個本,個60000當買個保險又好跌左又好,好過比佢鎖死二十年
最盡 唔好多過10%
一供供廿五年。條數都好金。但你都供左4年。做咩唔供埋落去。
你講緊既是純包手術相關/ 純包住院費既保險, 果種的確是幾百。但是你一做手術, 你需要既錢將會係:
檢查相關既費用, 例如CT SCAN, MRI, PET等等, 而市面做CT SCAN/ MRI一般講緊數千至萬零蚊不等。PET SCAN會更貴。
手術費本身, 呢個視乎咩手術/ 咩醫院而定。
住院費
藥費
巡房費
雜費ETC。

住個院埋單十萬八萬, 手術費可以佔百分之三十唔到。咁你要睇下果幾百蚊包緊你咩野了。仲未計有冇墊底費, 每次claim有冇上限, claim過既錢會唔會用左你既保額等等, 呢d就是技術性既野。幾百蚊以我所知剩是會包住院同手術, 仲要有墊底費的, 抵唔抵就見人見智。
俾膠冇意義, 可以介紹番, sell得到既我幫你買份又點話。
一定買
有起事上黎排公立
唔死都排到死
sell乜鳩我係撚做保險,唔識就自己學嘢啦,純醫保不嬲好平。
幾百包緊咩野? 條款係點? 咩內容都冇剩係俾個價錢出黎冇意義的, 我買保險是為左我將來有事, 張醫療費單有人幫我找數, 如果我張單廿萬, 你賠唔足仲要我嘔突既, 咁個意義係邊呢? 保險唔是鬥平, 而是要買個風險
細個唔識野買左20年儲蓄加危疾保險
後悔到冚家剷
其實你買過純醫保未呀柒碌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞