保險係咪必要?

431 回覆
140 Like 18 Dislike
有無人有買保險?係咪愈後生買愈好?
冇錢最好買
有錢更加要買
如果平時有儲蓄習慣。係咪必要?
危疾 醫療 一供就係廿幾年。
都好似係一個大嘅重擔
只買醫保,最好愈細個愈買,因為冇保險將來必定慘病至死,靠政府收得皮
我理解既保險係, 你出錢購買你未來既風險。

以危疾為例, 例如我假設將來既收入是5萬一個月, 我病左會因為咁而停工1年計, 咁我既投保額咪要不低於60萬, 後續因為病左工作能力減低而減少既收入, 咪再加上去我既投保額度, 直到個保費係高於你既預期為止。

醫療類呢D消費型保險, 咁你咪計你將來既醫療費, 同你已付既保險金相比邊個貴D咁解, 不過以現今既醫療通漲相比, 我認為好有必要買。

至於儲蓄/ 投資類, 個人認為唔需要買, 因為市面有更多更好既投資, 更加彈性回報更好。
我concept 係
如果你有事
自己or 屋企人support 唔到你既
就買
醫保係每月供?供一世?
千祈唔好買有儲蓄成份嗰啲嘢
why
我都想知
你可以每年供㗎
總之愈細個買愈平,窮爸爸唔買都要自己買

將來出咗事就買唔返,到時公立同成堆支那人一齊排
但供一世?
係呀,除非你覺得你自己做 investment 嚿錢將來一定 cover 到你嘅醫療開支
十個排街症,10個都係買左保險
少事嘅就排街症啫,你睇班港豬有事會唔會死入公立再慢慢排期
當年買咗份儲蓄,好後悔,玩十年好似先得十皮
醫療危疾同意外就有必要
儲蓄就不了
你月供幾多,供咗幾多年,要供幾多?
自己Google 紅利實現率,講都講到口臭
細個買,冇乜用,好似每年幾千,十年十皮,hold 多兩三年就有十二三皮咁上吓。

我見而家啲 plan 好啲,可以供一世由得佢 roll 大。

但其實你識炒股長揸隻巴郡都賺得多過佢,所以都係冇乜用
想了解關於保險嘅野歡迎TG 我
http://t.me/hello1710
想 R 飯食?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞