保險係咪必要?

431 回覆
140 Like 18 Dislike
我係打算買俾後代的,50萬擺返廿幾三十年,會有100萬-150萬,幫佢部分首期only

紅利0係100萬,預期值係150。
不如你睇清楚你上面講乜啦
你斷言話唔包雜費呀
我一路講緊純醫療你spin去意外保做乜鳩?
有墊底費又點?又唔計?
大部份打工仔公司有medical一定係買有墊底費嘅medical㗎啦

其實啲plan個價網上大把報價網有得check
我有需要幫人宣傳?
係幾理想架,但冇可能,保險業關係太多人既利益
選擇性失明?
等到私家醫院質素好過公立醫院先算
“你講緊既是純包手術相關/ 純包住院費既保險, 果種的確是幾百。但是你一做手術, 你需要既錢將會係:
檢查相關既費用, 例如CT SCAN, MRI, PET等等, 而市面做CT SCAN/ MRI一般講緊數千至萬零蚊不等。PET SCAN會更貴。
手術費本身, 呢個視乎咩手術/ 咩醫院而定。
住院費
藥費
巡房費
雜費ETC。”

其實你訓醒未, 我咪話有PLAN會唔包雜費, 有PLAN會有CLAIM既上限, 有PLAN會有墊底費, 只不過你選擇性眼盲, 話我講既野是補充, 然後又可以繼續猛吠三百聲。

你講得好岩丫, 我咪話咁平既會有附帶條件, 墊底費是其中之一, 佢當然計啦。只是你講緊既野同我講緊既野是一樣, 咁你成個燥狂症病人咁狂吠做咩呢?????????? 查實我諗到而家都諗唔明呢。
我近幾年無update了
以前細個第一份就係宏利
之後有人教先知我買果份一期無得賠
幾年Aia有一份有,話自己係第一份一期都有得賠
但係要package咁買埋其他野

比你講講下又好似真係咁
純醫保一定包雜費
你唔好再搬龍門啦唔該
純醫保一定要自己買一份(30歲大約年費hkd3000左右),即使公司有都要自己再買。

其他保險全部垃圾呃錢唔撚洗買。

完。
岩丫, 如果幾百蚊又唔需要墊底費, 咁咪我所講既野。下面我咪話如果要包哂, 咪會有我所講既條件, 其實你是咪文盲?
真的
有個aia agent係街聊我
講講下講到話香港人係一百幾千咁買 佢地分既佣好少
但大陸人好多幾百萬幾百咁扔落黎買 抵玩好多
20歲仔無知一問
老母係我幾歲個陣買左份類似儲蓄保定教育保(其實我都唔知乜春野 但又包身體出事個d野)
老豆幫我供左十幾年 年費好似要7000幾
我老豆話我大學畢業就俾返我供
佢話如果唔想再供 好似有返十幾萬拎返
我諗廿幾歲仔呢個階段有份醫療保 保住自己健康
有咩事入醫院都穩穩陣陣有得保就ok?

其實大概想知大學畢業後有份咩保險揸下手會穩陣d
其實應該呢 就唔洗package 買其他嘅
我覺得係

有錢最好買
冇錢更加要買

當你自己/屋企人試過病, 意外
你就會明

利申: 冇錢
呢個間間都係咁
唔係得AIA
你香港人有錢都可以咁做 但好少
大陸啲人有錢無地方洗
自自然然有人搵佢地做target market
但唔係公司主力發展大陸
係人
呢個post好多保險狗
果陣時我睇果份要
不過真係幾年了
而家無留意好耐
保險日新月異
其實最好就係老豆老母(甚至上一代)買大大個人壽額
第時留返俾你
咁就最爽
跟住你再拎少少去買個大人壽額
傳俾下一代
保險套就係
係正常既
不過成日聽aia agent呃人
隔2個人就有人係到開post 話比保險佬呃
咁啱個個都係aia
搞到覺得aia成日想半放棄香港市場咁呃鳩香港人
aia仲要成日claim自己係全香港港惟一一間hq係香港既保險公司
咁樣黎呃香港人真係
我有識既人,,,踢波唔撚小心撞到,,而家下半身冇唒感覺

你地可以話買保險冇用,因為佢都係入政府醫院每日100蚊....
認同 日新月異
好有錢 唔洗買
好窮 負擔唔起

係中間果d 先焗住買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞