保險係咪必要?

431 回覆
140 Like 18 Dislike
保險狗唔好混淆視聽

係幾百幾百買份野去保住個agent/保險公司
儲蓄保係agent水鳩客買嘅姐
D佣起碼佔保費4成甚至一半
賺又賺得少 保費又貴 又冇得提早拎
你唔咁買,班gpa<2.0 or 無讀書果班保險狗點生存?
最後claim 足 ,賠嘅錢重多過佢第一年交嘅保費少少。

跟住呢? 第2年又傷? 第3年又骨折? 第4年又撞車?
唔好講展遠,點計都無可能會claim 得多過付出
咁撚慘成日傷,買六合彩好過
ug 買乜撚保險
驚屌hall 雞屌到生性病?
聽講公務員係咪唔駛買?
利申 乜都唔識
無混淆視聽
一早講左保險e樣野好兩極

你覺得無用,無買保險,咪去排公立 or 自己用儲蓄去睇私家

我都唔會齋靠保險去頂醫療開支,自己平時都要儲啦
所以真係好易水到啲懶人同蠢人
等於每年比萬幾蚊agent叫佢幫你keep筆錢 唔好比番自己用
個agent反而有權拎黎用 而你仲要額外比錢佢做keep錢既行政費
公務員有公家e個一世醫療

其實公家係排得耐
但係你有醫療報告,證實有大獲野,會快好多輪到

所以,平時keep 住係門診 / 私院做全面body check (自費先)
一check 到有大獲野就refer去公家醫

咁變左有事咪快d 醫到
D定期保險過50歲⋯⋯保費已經貴到hi hi⋯⋯仲要唔係保終身⋯⋯我而家乖乖地供十幾年起碼有錢拎返。仲要保費年年一樣。起碼自己預算到,仲有10年後我果三萬幾保費都已經唔係咩錢。
聽講公務員係咪唔駛買?
利申 乜都唔識
公務員有公家e個一世醫療

其實公家係排得耐
但係你有醫療報告,證實有大獲野,會快好多輪到

所以,平時keep 住係門診 / 私院做全面body check (自費先)
一check 到有大獲野就refer去公家醫

咁變左有事咪快d 醫到

冇左十世
在職仲有
新制退休後就乜撚都冇
唔記得左 sorry
算啦,你地好好ga la(對比做私人公司果d)
MPF 政府又供多d比你,又跳point 又有得一定加人工咁濟

一係平時儲落,等退休時做醫藥費
唔係就買定個top up plan ,有d 等9年後可以convert 做full medical
最少成本
其實好多大公司個medical plan都夠玩,但就算無公司plan既巴打我都會建議佢買危疾+醫療先
危疾賠過一次就唔洗再比保費,賠出黎嘅錢會多過你交嘅。

斷一次十字韌帶 住一次私家都幾十萬,我有客都係claim 足,呢幾十萬差唔多係佢十年嘅保費

如果最後無claim 過未賠人壽,筆人壽正常都會多過比嘅錢

所以講到底都係信心問題
唔係等政府個自願醫保好啲咩?起碼有政府睇住
要解構保險,總離不開精算。保險精神在於轉嫁風險,透過建立資金池,將一人的風險分予眾人承擔,至於保費應繳多少、有什麼不保條款,通通由保險精算師透過歷史數據計算,確保保險公司不會「爆煲」。具廿年經驗的保險產品比較平台10Life精算師倫凱恩(Iris)坦言,保險公司就如大莊家,但投保人「買大細贏」的機會,其實往往少於一半。

同樣是「計數」,坊間常將精算師與會計師混淆,Iris解釋:「會計係計已發生咗嘅野,而精算就係估計將來會發生的事。」她續以賭場作比喻:「買保險就好似入賭場,不過賭嘅唔係錢,係賭你條命、幾時病、幾時唔見嘢」。

常言道「逢賭必輸」,若然保險公司是大莊家,買保險是否一定蝕?Iris不諱言,精算師計算客戶「出事」的機會率後,會於此上再加上利潤率以釐定保費,「情況就好似玩大細,客嘅贏率少過50%,因為會有圍骰(莊家通吃)」。

雖然投保某程度上等如賭,但Iris認為,賭亦有賭的用處,「都係一種entertainment(娛樂)」,正如保險的確做到轉嫁風險,只不過投保前必須清楚自己有何風險需要轉嫁,「揀性價比高嘅,唔好咩都買」。比如內地盛行戀愛險、月亮險等產品,她直言「雖然咩都有得計,保險都係計機會率、或然率,但保險精神係承保風險,睇唔到呢類產品保緊咩風險,賭博成份居多。」
Lm
愈年輕買 就愈好 正常青少年 身體報告正常 就會顯示將來患病風險低 保費都平d
屌,呢份明呃啦。月儲2000幾,每年派4000,即係你年供20000,十年都係攞廿皮左右
有d保險係供滿冇病痛可以攞返
同埋而家都愈黎愈平 又愈包愈多野 幾舊水至幾千都可以買下 當儲錢囉冇事就
無錯,考過保險牌,做過一陣 係d人唔知醫療有分包啲咩,全包又有,有限額包又有 最普通包幾百蚊果d真係狗也不屌
真係冇大病咪係
醫療保唔係淨係claim錢
仲有你有病果時返唔到工既收入
同埋預計你康復後少左既工作能力
仲有一個唔好彩中左cancer要食 標靶藥 一個月都6萬 你覺得百幾萬夠你食幾耐
如果百幾萬就夠醫cancer
唔洗咁多人賣樓醫啦

你唔買還唔買
唔好係到水鳩人啦 仲要紅字以為自己好叻

利申唔撚係保險狗
新入行一定係咁,做mdrt既根本係啲客自己搵上門,唔洗去r
咁似富通d plan?係咪有保障幾多,claim曬就無咁?
唔係富通,
頭15年供千3,15年打後唔使供。佢就係預先幫你儲起一大舊錢,係你15年後打後嘅每年醫療保險費用。有數得計。
當你15年總共供左234000, 呢23萬就係你呢世人嘅醫療保險。應該係咁。應該無限你claim幾次,你只要有事睇醫生住院有list有包就有得claim....好似係10萬保障
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞