荒島日記.2(新手故、後宮甜)

1001 回覆
195 Like 19 Dislike
樓主, 身體好嗎
洗唔洗講下依段時間既事?
講嚟聽下, 我估大家都好想知
其實成單嘢係咁既⋯⋯

所以走左返大陸做手術

返大陸做驚唔驚唔乾淨野埋第樣野返黎架?
大陸都有好既醫院
而且係去有熟人睇住
得來福 得天下
196.危機

———荒島———

我地三個跟住來福跑左成分鐘,但來福實在跑得太快,我地三個根本追唔上佢,慢慢望住來福既身影係密密麻麻既樹林中消失。

「來福!來福!」
雪兒不停咁大嗌,但來福並無回頭搵返我地。

「來⋯⋯」
雪兒想繼續大嗌,我伸手按住佢個口,唔俾佢發出聲音,雪兒便瞪大雙眼望我。

「噓,唔好嗌啦雪兒,你咁樣大嗌,會引到森林既猛獸嚟我地依到。」
雪兒聽到我咁講後,便冷靜返無再大嗌,但來福就咁跑走左,令到雪兒有啲唔開心。

「東哥,咁依家點啊?死啦,我地咁貿貿然跑入個森林裡面,我地會被困係依到,永遠都出唔返去㗎⋯」
達叔講完,便擺出一副吶喊既樣。

「我啱啱有攞把軍刀係沿途既樹落記號,可以沿住記號返去。」

「東哥果然厲害!」
達叔一邊講一邊拍我膊頭。

「噓,唔好講咁大聲。」

達叔連忙點點頭。
「係⋯係⋯」

於是我地三個慢慢咁行,細心聆聽周圍既聲音,但狼群無再叫,令到我地唔知行邊個方向好⋯

呀!呀!

頭頂上既天空飛過一隻禿鷹,佢往兩點鐘方向快速咁飛去,幾秒過後,五六隻禿鷹亦都飛向依個方向。

班禿鷹知道個到會有嘢食,所以飛曬過去,之前係佢地引領我地去搵達叔,依家肯定引領我地去搵來福。

狼群、野豬王、鬣狗群,佢地將會係個到有場大戰,肯定死傷眾多,禿鷹飛過去隔岸觀火,等到大戰完就收漁翁之利。

我指住天上飛咁既禿鷹。
「達叔,雪兒,我地跟住禿鷹飛去既方向,相信好快會搵到來福。」

「嗯。」

於是我地三個人跑去禿鷹既方向,一分鐘後,我地停低左腳步,因為我地跑到斜坡邊,而天上既禿鷹飛到前方後,係一棵高大茂盛既樹頂停留。

達叔轉個頭問我。
「東哥⋯隻狼真係係下面?我地真係要落去?我地咁樣會唔會送羊入虎口⋯」

「個斜坡唔係好斜,我地上落都好輕鬆,我相信來福就係前面。」

嗷~嗚!

突然傳來強烈既狼叫聲。

「大陸仔,個叫聲係下面傳過嚟㗎。」
雪兒對住我笑,並且好興奮咁捉住我隻手fing嚟fing去。

雪兒講得無錯,狼既叫聲確實係來自斜坡下面,可以確定來福就係斜坡下面。

我望住個斜坡,然後同佢地兩個講。
「我地慢慢行落去,小心啲啊,雖然個斜坡未算好斜,但一失腳,都足以令你地直接碌落去,到時唔死都重傷。」

「好。」
達叔深深吸了一口氣,然後就戰戰兢兢咁一步一步慢慢行落去,而雪兒捉住我隻手,都好小心咁行。

禿鷹群係天上不斷迴旋,我地仲開始聞到一陣陣血腥味,愈靠近個邊,血腥味就愈強烈,雪兒都頂唔順陣味,皺曬眉頭。

「好臭啊⋯」

「東哥⋯依啲腥味⋯唔會係血啊嘛⋯」

「er⋯總之大家小心啲啦⋯」

我地三個繼續慢慢行落去,隱約聽到動物既叫聲,睇嚟我地愈嚟愈接近佢地,過左一陣,我地終於行落到平地,然後見到前面有舊大石。

依舊大石完全將我地三個遮住,佢表面十分光滑,形狀似足鈍角三角形,我地三個小心翼翼咁走到舊大石後面。

「噓,我睇下咩情況先。」
講完,我便抬頭觀察前面既情況,尋找狼群同鬣狗既身影。

抬頭一眼就望到佢地,佢地正正係我地前面既空地。

所有鬣狗個邊滿地鮮血,而所有鬣狗滿嘴都係口水同鮮血既混合物,而隻野豬王早已死去,成身都係鬣狗咬既傷口,有啲位置仲深到見骨。

隻野豬王旁邊有兩隻倒地不起既鬣狗,兩隻鬣狗都係開肚破腸,身體輕微咁抽搐,應該就快死去。

我估係野豬王跑到落嚟依到,見無辦法逃跑到,於是就同班鬣狗死過,發狠咁撞傷其中兩隻鬣狗,但時間一耐左,力量開始下滑,再加上成群既鬣狗,最後都係寡不敵眾。

狼群係十米外怒視班鬣狗群,原本隻野豬王係佢地既獵物,但依家俾鬣狗搶左,仲要見到佢地食得津津有味,更加火滾。

來福從狼群中走出,然後對住鬣狗群怒吼,其他狼見到後亦都跟住怒吼。

雖然有兩隻鬣狗重傷就死,但鬣狗群完全無害怕來福佢地,反而繼續啃咬野豬王啲肉,完全無視狼群吼叫。

飢餓既狼群一直望住鬣狗啃食野豬王,口水就快流到地下,有唔少狼仲回頭望住來福,好似在等待啲咩。

達叔感覺到依場大戰準備發生,嚇到塊面都青埋,然後口窒窒咁講。
「東哥⋯東哥⋯我地走啦好嗎?我驚等陣佢地會傷及無辜⋯」

雪兒捉緊我隻手,怒視住達叔。
「唔得,來福係我地既同伴嚟,我地唔可以就咁走。」

「sor⋯當我無講過⋯」
達叔無奈地望返前面。

嗷~嗷!

來福怒吼一聲,然後帶頭衝向鬣狗到,狼群亦都跟住來福,瘋狂跑向鬣狗個邊,而鬣狗們都停止進食野豬,發狠咁向來福個邊跑。

唔夠兩秒,狼群同鬣狗群便進入混戰,同來福決鬥既鬣狗係鬣狗群裡面最大隻,應該係鬣狗個邊既大佬。

雪兒緊張地捉實我手臂,雙眼一直望住來福,害怕來福係依場大戰會出咩意外,但來福經驗老到,狠狠攻擊對方之餘,亦有閃避對方既攻擊。

雖然狼群既數量比鬣狗群數量多接近一倍,但依鬣狗既強壯程度,要佢地一隻打兩隻狼,都唔成問題。

密集既群毆令我地眼花瞭亂,好在來福既毛髮係銀白色,令我地仍然可以搵到佢。

一開始狼群優勢比較明顯,以二對一咁攻擊鬣狗,但過左五分鐘左右,狼群既體力開始下滑,攻勢變得緩慢,來福都一樣,閃避既速度都變慢起嚟,開始係咁承受鬣狗既攻勢。

有數隻野狼傷重到倒地不起,鬣狗們雖然都有唔少傷,仍繼續攻擊其他未死傷既狼群,士氣高昂。

雪兒見到狼群節節敗退,變得著急起嚟。
「大陸仔⋯點解會咁㗎⋯」

「來福既狼群雖然數量多好多⋯但普遍都好瘦⋯而班鬣狗就隻隻都咁強壯,而且本身戰鬥力就勁過狼,又大隻過佢地,只要時間一耐左,來福佢地就唔夠鬣狗鬥⋯」

嗚!

鬣狗既大佬見來福速度愈嚟愈慢,突然用力用頭撞去,將來福撞倒一邊⋯⋯

待續
來福
來福
來福
來福
想問係唔係keep返星期一,三,五會出文?
來福
狼快d死
lm
係啊 一三五更新
197.救星

「來⋯唔⋯」
雪兒見到來福被撞飛,忍唔住大嗌,好彩我瞬間反應到,按住佢個嘴唔俾佢出聲。

「噓,唔好嗌啊⋯」

雪兒雙眼通紅一片,淚水係眼眶上搖晃。
「我唔可以⋯唔可以睇住來福死㗎⋯」

「東哥⋯東哥⋯」
達叔不斷輕力拍打我既手臂。

「嗯?」

「你睇下⋯」
達叔指住前方。

來福無因為鬣狗大佬既強攻而受重傷,不過眾多狼都俾鬣狗打到害怕,不斷咁往後退,來福見同伴既情況後,亦都無奈地跟住後退。

鬣狗見狼群此刻猶如喪家犬般,便得戚地發出嘲笑既叫聲,唔少野狼聽到後就得低曬頭,唔敢望鬣狗個方向。

數隻被打倒在地上既野狼,身上既傷口眾多,而且十分嚴重,見到鬣狗群慢慢逼近,於是合埋雙眼,迎接佢地既死亡。

來福見到一隻又一隻同伴死係鬣狗手上,發出低沈既叫聲,好似狗仔哭泣既聲音。

鬣狗們繼續逼近狼群,嘲笑既叫聲都愈嚟愈大,來福望一望周圍既同伴,其他野狼眼中只有恐懼。

來福突然停止退後,反而慢慢咁向前走去,同鬣狗群愈嚟愈近,嘴裡不斷發出聲音,其他野狼聽到後停止腳步,抬頭望住來福既背影。

鬣狗群見到來福上前而感到奇怪,停低腳步望住來福。

「大陸仔⋯發生乜事啊⋯」
雪兒拉扯我手臂問到。

來福繼續慢慢行前,不時回頭對狼群咆哮,唔少狼群得低頭發出低沈既叫聲。

我驚恐咁望住來福⋯我終於知道來福點解會上前走去⋯

「來福⋯來福佢依家似係想犧牲自己⋯佢留低自己一個去拖延鬣狗前進⋯令自己同伴有機會逃跑⋯」

達叔聽到後便沈默不語,而雪兒得低頭緊握拳頭,淚水一滴一滴咁滴落地上。

雪兒一邊用手背抹走臉上既淚水,一邊低聲說。
「唔可以㗎⋯來福唔可以死㗎⋯唔可以㗎⋯來福⋯唔唔⋯⋯」

「雪兒⋯」

我都唔想來福犧牲⋯但我地三個人,根本就唔會係個幾十隻鬣狗既對手⋯我地就咁出去⋯只會送死⋯

鬣狗們又開始慢慢前進,鬣狗既大佬愈嚟愈接近來福,來福完全無畏懼鬣狗群,眼神死盯著鬣狗們,嘴裡持續發出磨牙既聲音。

雪兒突然攞起弓箭拉弓,箭頭瞄準住鬣狗群個邊。

「我係唔會⋯唔會俾來福就咁死㗎⋯」
淚水不斷湧出,令雪兒睇嘢變得模糊不清,而且隻手不斷咁顫抖,無辦法瞄準啲鬣狗。

「唔好喊⋯唔好震啊⋯我要救來福⋯」
雪兒責怪自己身體既反應。

咚咚咚咚咚咚咚咚!

突然背後方向傳來聲音,我即刻回頭望去,雪兒亦都停止拉弓。

斜坡上有個灰色球狀既大物體衝咁落嚟,佢既速度愈嚟愈快。

「乜嘢嚟㗎⋯」
達叔驚訝咁望住衝咁落嚟既物體,雪兒都目不轉睛咁望實。

我理得佢究竟係啲咩,直接推開達叔到一邊,然後攬到雪兒碌去另外一邊,因為個灰色球狀物體衝落嚟個方向係我地三個⋯

如果我地三個無及時避開⋯應該可以直接撞到我地重傷⋯

咚咚咚咚咚!咚咚咚送~

個灰色球狀物體快速衝左落嚟到我地面前,然後以衝力咁衝上到舊大石上面,飛出到半空中,飛去個方向係鬣狗群個邊。

個灰色球狀物體係空中三百六十度碌左一圈後,我突然見到個球狀物體有類似動物既四肢,然後⋯個球狀物體有一邊係個野狼個頭⋯佢個樣十分驚恐⋯⋯

嗚⋯嗚⋯

個野狼一邊叫一邊流眼淚。

原來依個灰色球狀物體,係頭先見到個隻行路慢吞吞既肥狼⋯佢應該係跑到過嚟落斜坡,點知失足衝左落嚟⋯⋯

鬣狗們睇到依一幕都呆曬,無曬反應,而一直前進咁既來福,即刻停低腳步向後跳。

boom!

肥狼用身軀重重壓去鬣狗群個邊,其中有兩隻鬣狗就咁俾佢壓肚破腸流,肛門破裂糞便與鮮血混合,離死不遠,數隻鬣狗都俾整傷,嘴裡發出哀痛既叫聲。

「依個未就係傳說中既肉彈戰車!」
達叔忍唔住想企起身拍手。

突然肥狼旁邊傳來強烈既哀嚎,原來個叫聲係身形較強壯既鬣狗大佬嘴裡發出既。

並且好辛苦咁用力去推肥狼,仔細一看,原來鬣狗大佬個左腿俾肥狼既身軀壓住左。

鬣狗大佬用盡全力終於抽返隻左腿出嚟,然後東倒西歪咁向一邊行,但佢完全企唔穩,最後跌倒係一邊。

之後連續好幾次,都努力咁嘗試企返起身,但堅持唔到數秒便再次倒下。

鬣狗大佬之所以會咁,係因為佢既左小腿俾肥狼壓到折斷變形,如折彎了吊住既樹枝般。

雖然佢腿部肌肉非常發達,但小腿位置依然係好脆弱。

佢努力咁爬返起身,原本既囂張自大係依一刻已經蕩然無存,變得恐慌咁望住狼群,因為佢知道,行動不便既佢,此刻只能迎接死亡既來臨。

嗚嗚!

來福見到鬣狗們依個情況,而且肥狼係佢地個邊,於是呼喚退後既同伴。

來福大叫幾聲便衝上前發狠咬住鬣狗大佬,其他狼亦都跑上嚟攻擊其他鬣狗,場面變得一片混亂。

吖嗚!

見到鬣狗大佬完全無辦法避開自己既攻擊,來福便用力扯走鬣狗大佬身上其中一塊肉,大量鮮血湧出。原本躺係一邊暈眩既肥狼聞到大量既鮮血既味道後,瞬間醒返並發狠咬住鬣狗大佬流血既部位,用嘴不停吸吮鮮血。

鬣狗大佬用僅餘既氣力去踢肥狼,但肥狼咬到實一實唔肯鬆口,來福見鬣狗大佬仲有力反抗,於是咬住佢條頸,用力去咬爆佢既喉嚨。

係來福同肥狼既一連攻勢下,鬣狗大佬失血過多倒在地上奄奄一息。

其他鬣狗因失去鬣狗大佬既指揮而混亂一片,廿幾隻鬣狗見大勢已去,形勢一面倒向狼群,於是四處逃跑,狼群亦都分散緊追住。

幾分鐘後,只有三隻狼拖住鬣狗屍體返嚟,其他鬣狗成功逃跑。狼群以死八隻、傷三十隻既代價,成功獵殺三十隻鬣狗。

嗷~嗚!

來福跳上鬣狗大佬既屍體上,然後舉頭長鳴,而其他野狼見到來福長鳴後,亦都跟住長鳴,為依場大戰畫上記號⋯⋯

待續
個灰色球狀物體係空中三百六十度碌左一圈後,我突然見到個球狀物體有類似動物既四肢,然後⋯個球狀物體有一邊係個野狼個頭⋯佢個樣十分驚恐⋯⋯

明明係甜故, 點解會變咗卡通片
sorry 我形容的太差
Okay 起碼唔係亂入隻暴龍嚟打贏
相反,形容得太好,好有畫面,不過個畫面喺呢個故好搞笑
寵物小精靈
你快啲死
終於live左
198.分享

我地繼續躲係舊石後面,觀察左幾分鐘後,確認鬣狗逃跑後無再返嚟,於是我決定走出去。

達叔伸手捉住我。
「東哥⋯就咁行出去?」

雪兒翹住我著手,然後同達叔講。
「來福係我地既同伴,唔洗驚喎。」

「但⋯但係⋯除左來福之外⋯總有其他狼係到⋯」
達叔一邊講,一邊指住其他野狼。

「來福係佢地既首領,我諗來福應該會保護我地三個既。」
說罷,我同雪兒便走出去。

「但係⋯⋯」
達叔諗諗下都係跟住我地兩個。

我地從舊石旁邊走出,慢慢咁行過去,而原本躺係地上休息既狼群,見到我地三個既接近,都即刻起抬頭望住我地。

「er⋯東哥⋯」
達叔俾狼群既目光嚇到腳有啲軟。

周圍充滿著濃郁既血腥味,而且眾多野狼嘴巴沾滿鮮血,一般人見到依個情景都會嚇到調頭跑。

天上有十數隻禿鷹迴響,雙眼一直緊盯地上既鬣狗屍體,但見到周圍有咁多野狼,佢地唔敢貿貿然衝落嚟搶食。

「無事既無事既,冷靜啲,唔好嚇到佢地就得啦,我地要表現出無惡意就得既啦。」
我拍一拍達叔既膊頭。

「但係⋯佢地個樣好似唔友善⋯」

愈嚟愈多狼望向我地,幾秒後,佢地起返曬身,目光一直望住我地,然後慢慢咁一步一步咁走過嚟。

「東哥⋯」

我轉個頭望向達叔。
「無事既,冷靜啲,記住唔好嚇親佢地就得啦。」

狼群開始加快腳步咁行,同我地之間既距離愈嚟愈近。

「東哥⋯我覺得唔對路⋯」
達叔停低左腳步。

「無事既無事既,只要⋯⋯」
我仲未講完,最頭既野狼對住我地三個吠叫,然後周圍野狼聽到吠叫,即刻跑向我地依邊。

「我都話唔對路既啦!跑⋯跑啊!」
達叔即刻調頭狂奔,我都拖住雪兒向後跑。

「發生咩事啊!」
雪兒驚訝咁望我。

「唔好理,快啲跑!」
我捉住雪兒隻手狂奔。

狼群見到我地向上跑,於是一邊吠一邊緊追住我地,我聽到個吠叫聲愈嚟愈近我地,死啦⋯啲野狼跑既速度太快⋯就快追得上我地⋯

「點解⋯啲狼會當左我地係目標㗎⋯」
雪兒一邊跑一邊問。

「啊!仲洗講!得來福一隻識你地!其他狼同你地根本就唔熟!依家見到我地,未當我地係敵人囉!」
帶頭跑既達叔說到。

「唔好講啦⋯快啲跑上去⋯然後搵棵樹爬上去避一避先啦!」

達叔一邊跑一邊回頭,表情變得十分驚恐。
「死啦死啦⋯啲狼就嚟追上我地啦⋯」

嗷嗚!

後面傳來極大既狼叫聲,所有狼聽到後就即刻停低腳步,無再追住我地三個。

「達叔!唔洗跑啦!佢地無再追啦!」
我大聲呼喊前方仲跑咁既達叔。

達叔聽到我既叫聲後,佢便停低腳步,然後回頭望向我地,確認狼群無再追我地便鬆了口氣。

「呵⋯呵⋯咁樣俾佢地追一追⋯命仔都短幾年啊⋯」
達叔邊講邊用手抹走額頭上既汗水。

全部野狼都回頭望去,來福就係依個時候加速咁奔跑上嚟,穿過狼群,跑向我地既身邊,佢個樣就好似狗仔見到主人,條脷擺到一邊。

來福跑返到我地身邊,然後就好興奮咁圍住我地三個不停咁跑。

我即刻捉住來福令佢停低,然後雙手用力咪佢塊面,不斷咁搓揉。
「早啲叫啊嘛!差啲就俾你啲同伴食左落肚!死來福。」

來福係咁擺柴犬既招牌笑容,搓左一陣,雪兒就推開我,然後佢好溫柔咁掃來福背隻啲毛。
「人地啱啱先打完交,身上仲有傷㗎⋯你仲玩佢!」

「唔係啊,佢個樣幾享受啊。」

「享你個頭!」
雪兒用拳頭敲左我頭一下。

過左一陣,來福就帶我地行返去,然後就見到成群野狼,達叔見到咁多野狼,諗返啱啱俾佢地追殺,嚇到躲係我後面,而雪雪兒同來福並排行,對於遠處成群既目光,佢並無害怕。

周圍既野狼望左我地幾眼後,便繼續躺下休息、梳理自己既毛髮同同伴玩耍,無一隻走去食鬣狗既屍體,睇嚟無來福既批准,佢地唔會擅自走去食嘢。

嗷!嗷!

行在最前既來福吠左兩聲,然後就見到有幾隻野狼快速向前跑去,無幾耐,就見到六隻狼拖住鬣狗屍體跑嚟我地依邊。

野狼將鬣狗屍體拖到我地面前放低後便離開,來福微笑咁望住我同雪兒。

達叔對於依個行為感到奇怪。
「發⋯發生乜嘢事?」

雪兒蹲下身,伸手溫柔咁撫摸來福個頭。
「來福既意思係分享食物俾我地啊,來福真係乖,多謝你啊。」

「東哥⋯東哥⋯」
達叔細細聲叫到,但實在太細聲,所以我完全唔知佢叫咁我。

達叔邊R頭邊唔好意思咁講。
「其實⋯我唔係想打攪你地相聚時刻⋯但我想講呢⋯我地係依到咁耐⋯係唔係趁個天未黑趕返去呢⋯⋯」

待續
甜來了
扑野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞