荒島日記.2(新手故、後宮甜)

1001 回覆
195 Like 19 Dislike
170.挑戰

四眼妹係營地住得好好地地,做咩咁突然搬過嚟。

「搬屋?做乜無啦啦搬屋啊?」

「我見你禁止入營地啊嘛,以後同你做生意都難,所以索性搬過嚟你地依邊,點啊?係唔係唔歡迎先?」
四眼妹挨近過嚟望住我。

「唔係⋯」
你挨咁近搞到我面都紅曬。

「唔係就得啦,姐妹們!快手啲啊,仲有好多嘢未攞㗎。」
四眼妹邊講邊拍手鼓勵士氣。

其中一個四眼妹山洞既女走過嚟,然後好細聲咁講。
「其實得你一個先會幫襯佢,其他人都買唔起佢啲嘢。」

四眼妹對住走過嚟個女仔講。
「喂!你同大陸仔講咁啲咩?」

「無嘢啊!彤姐!」
個女仔做左個鬼臉後即刻跑去四眼妹身邊。

就係咁,我望住四眼妹佢地不斷咁搬嘢過嚟,由於我依家唔可以入營地,所以無辦法幫佢地手搬嘢。

我轉頭一望,雪兒好無奈咁樣望我同四眼妹幾眼,然後就慢慢行返入山洞裡面。

雪兒做乜咁既樣?

「咦!粗重功夫等我嚟!」
達叔路過見到四眼妹佢地,即刻好熱情咁走去幫佢地,凡係重嘢都搶曬嚟搬,佢仲同四眼妹有傾有笑。

達叔突然走過嚟同我講。
「東哥東哥,你真係要幫下佢地啊。」

「乜嘢幫佢地?」

「四眼妹佢地啊,其實佢地狩獵麻麻,收穫一向都少,再加埋肥佬陳攞佢地既糧,所以一直都係食唔飽,一直都打算咁離開營地,直到你出現,佢地先決定搬離營地,東哥,我地兩個以後好好保護依邊啲人啦。」
達叔講完個樣愁眉苦臉咁。

喂⋯達叔⋯係你答應保護佢地,我無答應過wor⋯做咩拉埋我落水⋯
「達叔,我無應承過保護佢地。」

達叔估唔到我會咁講。
「東哥⋯點可以咁㗎⋯」

「咪住先!達叔⋯你唔會係對四眼妹有意思啊嘛⋯」

「吓⋯邊有呢邊有呢⋯」
達叔傻笑咁搖手。

明眼人都睇得出你對佢有意思啦⋯
但係我記得⋯住四眼妹既女仔⋯好似都係同性戀嚟⋯

「東哥,總之我地兩個以後要好好保護依邊既人!唔講住啦,我繼續幫佢地搬嘢。」
達叔講完,便跟住四眼妹走去營地個方向。

最後四眼妹搬到黃昏,先將佢山洞既嘢搬曬過嚟依邊,而佢住既山洞,就選擇左係達叔隔離,聽講話想係想做埋達叔既生意,佢仲講左句:「女人錢最好搵!」

達叔兩個女伴如果知道達叔對你有意思,仲點會幫襯你啊。

食飯個陣,紫霜可能同我地熟左,開始會主動咁講嘢,會講下自己既睇法,同埋就係,佢開始會笑,我有幾次見佢笑左一下,雖然好輕微好短暫,但對比啱開始識佢個陣沈默寡言,依家已經好好多。

佢笑起嚟個樣都幾靚。

辣椒妹、秋儀、紫霜,三個係一邊有傾有笑,有幾次辣椒妹開心到拍曬手掌,果然係大笑姑婆。

反而雪兒黑曬口面,悶悶不樂咁自己坐係一邊,全程無出過一聲,辣椒妹同佢講幾句,佢都好冷淡咁回應佢,所有笑點都引唔到佢笑。

雪兒唔會係因為四眼妹同我啱先咁親暱,所以就嬲到唔出聲啊嘛⋯⋯

我望向雪兒個陣,雪兒即刻避開我既目光,愁眉苦臉咁食海鷗肉。

大佬啊⋯我唔係又做錯左啲咩啊嘛⋯

到左夜晚,我地四個返山洞裡面訓教,秋儀繼續攬住我手臂訓教,而雪兒就背對住我訓,但佢不時向後望一望我,望到佢既目光,佢就好似有嘢好想同我講。

見到雪兒依家奇奇怪怪咁,搞到自己都訓唔著,大概過左十幾分鐘,雪兒終於轉身對住我,佢見到我仲未訓,就挨過嚟同我講。
「大陸仔⋯我地出外面啊⋯」

我跟住雪兒走出山洞外面,佢抬頭望向月亮,月光照耀係佢身上,令雪兒變得更加靚,雪兒就好似嚟自月亮既仙女。

今晚個月亮特別圓,今晚係農曆十五?雪兒叫我出嚟係為左欣賞月色?

雪兒開口。
「大陸仔⋯」

「嗯?」

「你⋯你依排要小心啲啊⋯」
雪兒用好可憐既眼神望住我。

「點解突然咁講⋯」

「因為⋯因為⋯」
雪兒突然攬住我,身體不斷咁顫抖,我感覺到膊頭有少少濕濕地。

我撫摸雪兒既秀髮。
「傻豬,做乜係到喊啊⋯」

「我感覺到你依排會有危險⋯」

「唔洗擔心,感覺嚟姐。」

雪兒好用力咁攬實我,同我講。
「唔係㗎⋯你依家係到做既所有嘢⋯都會吸引到營地既人矚目⋯而且你將達叔同四眼妹拉左過嚟依邊⋯陳總既收入自然會少⋯我覺得佢實會搵你麻煩⋯」

「應該唔會既⋯」
其實聽完雪兒咁講,我都覺得我依家係營地既所有嘢,完全係挑戰咁肥佬陳係營地既地位,以肥佬陳係社會打滾咁多年,佢一定會搵我算帳。

「大陸仔⋯我既感覺一向都準㗎⋯⋯不如我地離開依到啊⋯我地去其他地方重新嚟過⋯我唔想你有事⋯⋯」
雪兒講完便開始哭泣起嚟。

我地好難得先搵到咁好既地方安置,而且又搵到我既朋友,搵到一大班人一齊生活,俾我感覺返好似好返現實社會生活,點可以話走就走⋯⋯

不過雪兒既第六感不嬲都準⋯都唔難怪佢依家會咁擔心我⋯

我緊緊攬實雪兒。
「雪兒,放心啦,我唔會俾自己有事。」

「但係⋯」
雪兒抬頭望我,淚珠不斷係佢面上滑過,形成兩條淚痕,代表著佢既擔憂。

我笑住咁講。
「我邊到捨得離開你地,我仲要保護你地,你見我咁多次無事,就知我幾大命啦。」

「大陸仔⋯」
雪兒個樣仲係好擔憂。

「信我啦,雪兒。」
我誠懇咁望住雪兒。

雪兒思考左一陣。
「嗯⋯我信你」

雪兒講完便吻上嚟,唔知點解,我覺得依一吻有少少既苦澀味⋯接吻理所當然應該係甜蜜啲,但依一吻,卻係甜蜜的嚟有些苦澀,會唔會係因為雪兒擔憂先會咁?

返入去山洞,雪兒攬住我訓,佢好快就咁訓著,而我聽完雪兒既憂慮後,開始不停咁思考。

如果肥佬陳攞槍對住我⋯我可以點⋯
其實佢枝槍係邊?
不如⋯
不如我去偷走佢枝槍?

待續
火燒營地,再搵來福同班猩猩幫下手就乜都掂晒
幾時有人肉食?
食物充足 唔會有依件事發生
文呢
大推
文呢
+1
來福幾時出場?
直接做把諸國連弩
搞到我好似寫咁喪屍故⋯
出文啦

我都好掛住來福
171.召見

今晚有啲攰,而且依家俾雪兒咁樣攬到實一實,我起身既話實會整醒佢,到時想走出去都難,都係聽晚先再潛入肥佬陳個山洞。

到左第二日,我訓醒走出山洞外面伸懶腰,然後蹲下身坐係雪兒旁邊,望住佢燒剩餘既獵鷹。三女日日都早起過我,我地既煮食已經俾雪兒承包,辣椒妹同秋儀間唔中係附近執啲乾柴返嚟,或者係河邊睇下搵唔搵到食。

突然有個人由河邊個方向,慢慢咁走過嚟我依邊,我地全部人抬頭望,係肥佬陳個秘書Lily。

佢婀娜多姿咁行,著住緊身衫同緊身裙,令佢身材完美線條展現曬出嚟,大臀部左右咁擺動,十分誘惑。

雪兒同辣椒妹見到佢婀娜多姿咁行,即刻擺出一副厭惡既眼神,辣椒妹仲忍唔住鬧左一句:
「死姣婆。」

Lily慢慢咁走到我面前,然後彎腰同我講:
「王學東,方便過來說幾句嗎?」

其實我無留意到佢同我講咩,因為我雙眼聚焦係佢既心口到,佢彎腰對住我,露出佢非常強烈既事業線,大波波擠壓一齊,令佢條事業線深不可測。

睇到流曬大汗,真係好想中個頭埋沒佢既心口中。

果然係大企業老闆既貼身秘書,係出類拔萃啲既。

雖然個晚見到佢全裸,但今日佢著曬衫,都係咁正咁誘惑,唔係,今日仲正啲!因為係制服誘惑。

「啊⋯啊!」
手臂突然俾人用力咁擰,痛到我大嗌。

「大陸仔!你睇啲咩睇到咁入神啊!」
雪兒發狠咁望住我講,我俾佢依家個樣嚇到飆冷汗。

「無啊⋯無啊⋯」
我不斷咁搖頭。

「哼!」
雪兒即刻鬆手,如果再俾佢咁樣擰落去,手臂肯定會出血。

Lily見我無應佢,所以再次叫我。
「王學東,王學東,方便說幾句嗎?」

「哦⋯好啊⋯」
於是我跟住Lily走去一邊,雪兒秋儀辣椒妹三個一直望住我地,雪兒更加嬲到完全唔理燒烤架上既獵鷹有無燒燶。

Lily微笑咁同我講:
「王學東,陳總想請你去他家,他今天要見你,和你談談一些事情。」

「單獨?唔可以帶其他人一齊去?」

秘書Lily點頭。
「對!陳總他說只見你一個人。」

究竟佢見我想同我講咩呢?就跟你返去見下肥佬陳。
「好,我依家跟你去。」

我走返去三女個邊,快手地用刀切下一大舊胸肉,然後轉身走去秘書Lily個邊,點知雪兒走到我面前張開手擋住我既去路。

「大陸仔!你要去邊?」
雪兒嬲到面都紅曬。

「我⋯我跟佢去傾啲嘢,好快返。」

「唔準去!」

「雪兒啊⋯我好快就返嚟!信我!我好快返既啦!」
我即刻跑去秘書Lily身邊。

「大陸仔!哼!」
雪兒嬲到係咁踢地上既石頭。

我一邊食住鷹胸肉一邊跟住秘書Lily行,過到河對面營地個陣,守住營地門口既兩個女仔即刻上前舉起木棍阻住我。
「大陸仔唔準進入!」

秘書Lily揮一揮手。
「放下,陳總要見王學東,所以他要進去。」

「係!」
兩個女仔放低手中既木棍。

我一邊食一邊問秘書Lily。
「係wor!你地營地唔係已經禁止唔俾我入嚟既咩?」

「不給你進來不是陳總的意思,是劉日生他們的意思,不過營地裡陳總權力是最大的,陳總想給你進就能進,不需要得到其他人的同意。」

「哦⋯」

我地去肥佬陳山洞既途中,營地既人都用奇怪既眼光望住我,應該係因為我可以入嚟營地裡面而感到奇怪。

肥豬劉係其中一個山洞裡面走出嚟,見到我既出現,即刻破口大罵:
「大陸仔!係邊個俾你入嚟營地㗎!你見唔到個牌㗎!未死過啊?」

我正想開口個陣,秘書Lily就出聲。
「陳總今天要見王學東。」

「陳⋯陳總⋯好⋯好⋯」
肥豬劉聽到係肥佬陳要見我,即刻嚇到成隻死狗咁,得曬頭,原本佢霸氣十足係一瞬間蕩然無存。

睇嚟營地既人對肥佬陳都好畏懼下。

不知不覺已經嚟到肥佬陳個山洞,我同秘書Lily穿過黑布嚟到大廳,山洞另外一邊出口既黑布同大廳櫃後面既黑布都摺起左,用山洞外既陽光透過外面塊鏡反射照亮山洞裡面。

秘書Lily招呼我到梳化邊。
「先坐在這等一下,陳總很快出來。」

「好⋯」

秘書Lily轉身便走入三叉路中,再走向肥佬陳間房個邊,無幾耐就走返出嚟,佢攞左幾個開左既罐頭走到我面前,然後放低係檯面。

Lily微笑咁同我講。
「請慢用,這是陳總的意思。」

我望一望檯面既罐頭,係沙甸魚罐頭、鮑魚罐頭同埋茄汁豆罐頭,佢地散發出既香味慢慢咁湧入我鼻腔裡面,令我嘴裡分泌出酸酸既味道。

真係好耐未聞過咁香既食物⋯

我忍住食慾,對住佢點點頭。
「唔洗,我啱啱已經食飽左,多謝曬。」
(我驚你會落毒。)

秘書Lily突然坐低,佢攞出個磁羹食左一啖沙甸魚同茄汁豆,嘴嚼左一陣便吞落肚,然後同我講。
「放心,我們不會下毒害你的,食物在這裡很珍貴,我們不會就這樣浪費食物。」

「哦⋯多謝⋯咁我唔客氣⋯」
我攞起茄汁豆罐頭同磁羹,然後狼吞虎嚥咁吞噬啲茄汁豆,沙甸魚同鮑魚罐頭我就無乜興趣。

最後我連罐頭裡面既汁都飲埋,實在太耐無食過番茄汁依類咁好味既嘢,食完想返自己係佢面前狼狽咁食嘢,真係失禮曬。

我用手臂抹一抹嘴角。
「多謝⋯」

「要不要再來一罐?」
秘書Lily再攞出一罐茄汁豆。

我伸手阻止。
「唔洗,我飽啦,多謝。」

於是我同秘書Lily係客廳你眼望我眼,等待肥佬陳出嚟,成十分鐘大家都無出聲,我雙眼快速咁掃視秘書Lily全身,最後目光停留係佢既長腿上。

佢雙腿搭係一齊,緊身裙與雙腿之間露出少許空隙,隱約見到佢既底褲。

佢咁樣坐係我對面,真係想誘惑死我。

佢雙腿既線條接近完美,再以佢175既身高,依條腿真係無得頂!無得輸!

「呵!呵!」
肥佬陳悠哉悠哉咁行出嚟,然後坐係中間既梳化上,佢嘴上叼著一枝雪茄,然後好似一開始見佢咁,用個鼻哥窿望住我。

待續
劇情鋪排嘛 好快有甜
食lily ok?
少左啲喎
加油
追到依家
甜唔甜已經唔係重點
想結盟定要脅豬角
文啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞