《香港傭兵》(8)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
『咳...咳!』想叫得親切啲姐...使唔使咁大反應吖...

繼續跟住綽姿身後行...保持一定嘅距離...

一路上我都唔敢再出聲...免得死咗都唔知咩事...

一到夜晚就更加凍...

“飃!”仲要勁大風...

眼前嘅綽姿完全唔覺咩一回事,以均速步行。

至於我呢?凍到震吓震吓攬實自己嚟行!

綽姿件褸係唔係暖啲㗎?

搵日趁佢唔係屋企拎嚟著吓試試先!
一直跟住綽姿身後,行過幾條橫街...再行過幾條窄巷...

無視燈位橫過幾條馬路...又喺冇車嘅馬路邊行...

都行咗幾耐...行咗幾遠...終於都行到嚟...

『三聖?!』

綽姿唔係話同我去食晚飯咩?點解會嚟咗三聖?三聖仲有嘢食㗎咩?

綽姿就繼續行...行入去三聖。
再跟住綽姿行多幾步...橫過多一條馬路...我就見到...好光!

好多燈光!好光好亮!

『係...係冬菇亭?!』坐滿晒人嘅冬菇亭!

原來...廿年後嘅三聖...仲有冬菇亭!

仲要有咁多人...走嚟食嘢...

綽姿隨便搵咗個比較近路邊嘅空檯坐低。
我都急急腳咁行埋去坐低:『估唔到呢度仲有冬菇亭!』

「其實仲有幾個地方有大排檔。只係我多數會過嚟呢邊。」綽姿拎兩對筷子放落玻璃杯就用熱茶洗洗。

『因為呢邊好味啲?』嘩...真係坐滿晒人...好熱鬧咁!

綽姿冷眼望住我一陣:「係唔想太接近自己藏身之所。」

吓?唔想太接近自己...屋企吖化?!

但點解要咁呢?
「喂~綽姿~帶男朋友嚟撐檯腳吖?」一個滿面油光嘅肥佬就行咗埋嚟。

綽姿指住我:「佢係我哥哥。」

「哦?哥哥?」肥佬好似好驚訝咁。

『係吖係吖...啱啱由日本回流返嚟...』做乜咁驚訝呢?

「哦...細妹咁靚女...阿哥就咁...」肥佬疑惑咁打量咗我一陣,「想食咩吖?」

我屌你老母咩意思?
「你哋今晚有咩食照執得喇。」綽姿完全唔覺得個肥佬句嘢有問題咁!

「OK~兩個人嘅份量嘛~好快到~」肥佬轉個靚身。

「俾多兩支啤酒。」綽姿倒一倒洗完筷子杯茶落地。

肥佬一路行,一路背住我哋俾咗個“OK”手勢。

我就喺綽姿耳邊細細聲講:『好熟㗎?係SPIRIT嘅人?』

「我叫得你做哥哥就好明顯唔係啦。」綽姿冷眼望住我。

『咁佢又識得叫你做綽姿嘅?』我總係覺得啲肥佬不懷好意...
「你哋今晚有咩食照執得喇。」綽姿完全唔覺得個肥佬句嘢有問題咁!

「OK~兩個人嘅份量嘛~好快到~」肥佬轉個靚身。

「俾多兩支啤酒。」綽姿倒一倒洗完筷子杯茶落地。

肥佬一路行,一路背住我哋俾咗個“OK”手勢。

我就喺綽姿耳邊細細聲講:『好熟㗎?係SPIRIT嘅人?』

「我叫得你做哥哥就好明顯唔係啦。」綽姿冷眼望住我。

『咁佢又識得叫你做綽姿嘅?』我總係覺得啲肥佬不懷好意...
「我咪話咗多數會嚟呢邊食囉...你有冇聽我講嘢㗎?」綽姿捉住我隻耳仔...用力一扭!

『嘩!痛!痛!』仲細咩玩扭耳仔?!『咁我怕佢對你心懷不軌吖嘛!』

「普通人可以對我點心懷不軌?」綽姿冇我咁好氣咁擰擰頭。

擔心你又唔得嘅...

“咕嚕 咕嚕”

『嘩...好肚餓!』唔知係唔係聞到好香嘅嘢食味同見到周圍啲人食緊嘢...餓到個肚打晒鼓咁...
「好正常。」綽姿點點頭,「當精神液生效期間唔覺得餓。但一段時間唔用就會勁肚餓。」

吓?乜原來係咁㗎?!

唔怪之得...早幾日食咁少嘢都唔覺肚餓...淨係食幾塊麵包飲幾啖水都夠...

之但係...又奇怪...點解綽姿會主動講俾我聽?

呢啲都算係情報...應該要收錢㗎喎...

「你做乜又用啲咁奇怪嘅眼神望住我?」綽姿冷眼望住我。

『我...我...冇~冇咩吖~』就喺呢個時候...
「兩支啤酒到~」肥佬拎咗兩支啤酒放喺檯面。

綽姿就好熟練咁斟滿兩隻玻璃杯...

『喂喂...細路女飲酒唔係咁好...』做大人嘅我應該要阻止...

「我唔係細路女。」綽姿完全無視我,一啖飲咗大半杯,「匯報吓你今日做過啲乜。」

『我吖...我今日咪拎咗啲衫去洗囉...之後去咗東叔度入貨囉...再之後咪去咗咖啡店幫手囉...呀!仲有呀!今日見有啲Sil就睇吓有關西貢嘅情報啦!點知佢逐頁計!未睇到重點就冇錢喇!』講起就扯火呀真係!

「嘿嘿...」綽姿笑咗兩聲...

『嗯?你笑乜嘢?』望住綽姿陰陰嘴笑...
「嘿嘿...哈哈哈~你冇睇發佈人係邊個㗎咩?」綽姿笑得勁甜咁...

『發佈人...哦!個情報係你發嘅!早啲講吖!呃人錢!!!』過份呀!平日扣起我啲報酬都算!而家仲要呃我錢!

「哈哈哈~邊個叫你咁蠢吖~哈哈哈~」綽姿越笑越甜...

就好似...頭先同茵婷有講有笑...

“啪!”一聲...我感覺到自己塊右邊面有啲痛...有啲熱...

『做乜冇啦啦打人吖?』冇錯!我唔單止俾綽姿呃錢,而家仲要俾佢打咗一巴!
「邊個叫你又用啲咁奇怪嘅眼神望住我?頭先喺咖啡店嘅時候又係咁...」綽姿冷眼打量住我。

『我...』咁我真係冇見過你笑得咁甜吖嘛...

「不過...算你肯去做吓功課。」綽姿點點頭,飲啖酒。

仲交咗唔少學費俾你添...

「唔好浪費咁多Sil喺西貢...攻防戰上...」綽姿諗一諗,「就算繼續睇...都唔會睇到啲乜。」

唔好話西貢攻防戰...我直頭唔想再嘥錢喺情報庫度添啦!
『係呢...你同茵婷好好朋友㗎?』我都想打聽吓...有關綽姿同茵婷嘅事...

「茵婷只係用嚟掩飾我係行者嘅身份。」綽姿再斟滿隻杯。

『咁...萬一俾佢發現...』我都仲未問晒成句...

「我會殺咗佢。」綽姿一啖飲晒成杯啤酒。

殺咗佢?綽姿真係...忍心咩?

「嘢食到~」就喺呢個時候,肥佬放低幾碟嘢食。
『嘩!有魚有蝦...仲有漢堡扒!』

「漢堡扒...你認為係咩肉?」

『牛肉囉~』

「你見嚟頭有牛咩?」

『冇喎...咁係咩肉吖?』

「你喺呢頭見得最多係咩動物?」

『呢頭見得最多咪...老...鼠?!』

「咪就係囉。」
『嘩屌!老鼠肉點食呀?』

「咁你係唔係唔食吖?」

『食...食囉...』

「咁你慢慢食...我食第二樣。」

『嘔!你陰我!!!』

「哈哈哈~邊個叫你咁蠢~」

“啪!”

『哎呀...做乜又打我呀?』

「邊個叫你又用啲咁奇怪嘅眼神望住我?!」

TO BE CONTINUED

今晚出完

三句預告

[Day 06-護送委託] PART 01

同阿月一行出Campus門口...

「獎學金~獎學金~我有你冇嘅獎學金~」阿月就拎住張獎學金跳吓彈吓~
綽姿打多個痴漢幾巴就啱
已經將[Day 05-一天當下] PART 07 Upload上Facebook同紙言
啱啱彈App 唔小心重複咗一段
每次彈App都好驚部iPad收皮
唔係痴漢啦 只係驚訝綽姿會笑得咁甜咋嘛
打到佢覺醒 單手就打爆綽姿
以為你又特登拖文
綽姿傲嬌性格好鬼正
死八婆成日呃我錢
幾時先睇到主角覺醒 屌打其他人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞