《香港傭兵》(8)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
今晚好涼
妹妹仔
好舒服
又到淒美嘅秋天...
我空虛我寂寞我凍

好多嘢做但係又做唔完

唔想做野
妹妹仔早
你咁Hot都叫凍
咁我哋呢啲毒毒變冰條啦
高才鳩早
長命功夫冇命做
報報早
唔想做就唔好做
各位早晨
秋高氣爽
姐姐
搵姐姐暖冰條
好似想落雨又落唔出
灰天黑地好
打個丁就心情好返啦
好空虛

上回講到飛揚Check過晒啲衫好似新嘅一樣之後,就去搵東叔入貨。
去到輕鐵站,偷聽幾個女仔講嘢。
幾個女仔都好似話想出去~但就唔知出去去邊~
仲聽到話冇錢邊度都好去唔到~
啱吖啱吖~
飛揚偷聽唔夠幾句,就俾班女仔發現咗~
連偷聽女仔講嘢都俾人發現,好鬼弱㗎真係~
飛揚只好扮晒傻咁行開啲。
等到輕鐵埋站,又想學綽姿咁單手打開壞咗嘅車門~點知打唔開...
好柒㗎真係~
仲要俾班女仔恥笑~
真係柒出宇宙喇~
飛揚睇風景,想返去同阿月分享呢度發生嘅事。
落車一直行,街邊嘅露宿者都對飛揚手上籃衫虎視眈眈!
飛揚當然會好好保護綽姿籃衫啦!
到入到糖果舖...發現有幾個小朋友!
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

「呢個要夾多啲~」

真係有幾個天真無邪嘅小妹妹夾緊糖...

「仲有呢個都好好味㗎~我好鍾意食~」

仲要個個都差唔多四至六歲...

「嗯嗯~我都想試吓~」

個個都充滿笑容...好開心咁...
「喂~嚟咗吖?」突然!東叔把聲喺我背後出現!

我回身一望:『嗯...係吖係吖...』

「要買嘢嘅話...等埋佢哋夾完糖先~」東叔帶住微笑指指班小朋友,然後行咗入櫃檯。

『哦...』我一邊望住班小朋友夾糖,一邊行去櫃檯前...

「佢哋好可愛吖呵~」東叔帶住慈祥嘅微笑望住班小朋友。

『嗯...好可愛...』好似桐桐咁...可愛...

天真無邪嘅桐桐...被綽姿...
『係呢...你好鍾意小朋友㗎?聽講西貢獻命班人經常捉小朋友...尤其係小妹妹...』如果桐桐俾西貢獻命班人捉走...

「嗱!我係鍾意小朋友!不過唔係變態佬呀!你又唔好諗住可以喺我口中打探到有關西貢獻命嘅情報~想要就俾錢買~」東叔嘅注意力完全喺班小朋友身上。

俾東叔發現咗添...

係!我的確係想喺東叔口中打探有關西貢獻命嘅事...但要俾錢嘅話就不了~

「東叔叔~俾錢~」一大班小朋友拎住一包二包糖走埋嚟櫃檯。

包包都好大包~
「好好~逐個逐個~慢慢唔好急~」東叔就逐包糖放上磅,「呢包...一蚊~呢包...都係一蚊~呢包都係一蚊~」

睇住東叔逐包磅...包包都係一蚊...

啲糖賣幾錢㗎?包包都係成包米咁大包,但都只係賣一蚊?!

「拜拜東叔叔~」班小朋友俾晒錢之後,就好開心咁拎住包糖行出門口。

「拜拜~」東叔送咗班小朋友出門後,就將掛喺木門上嘅木牌擰一擰轉,「綽姿叫你嚟入貨㗎呢?」

『嗯...係吖...』我就跟住東叔行。
“咔”東叔好隨意咁打開密室木門,開一開燈…

『係呢...啲糖賣得咁平嘅?』再次行入密室,睇吓啲精神液。

「哈哈~小朋友開心就好喇~」東叔行埋去櫃檯。

『我又估唔到你會咁有愛心喎...』精神液...要買幾多支呢?

「我夠估唔到你仲未死啦~」東叔恥笑我。

『托賴...』唔係講笑...我都覺得死亡原來可以好近。

特別係呢兩日...
「喂~點吖?望住啲精神液咁耐,稟神咁嘅樣,唔知點揀好吖?有選擇困難症吖?」東叔又恥笑我。

『唔............』Level 1 Level 2 Level 3...點買好呢?

「綽姿冇同你講要買幾多支咩?」

『就係冇...』要買幾多呢...

「唉~嗱唔好話我唔提點你喇~精神液呢...就唔擺得耐嘅~大約都係一個拜禮咁上下㗎姐~」

嗯?原來係有保鮮期㗎?

而且仲要得...一個拜禮咁短...
「咁你就自己計吓喇~」

一個拜禮... Level 1 2各六支...又會唔會太多呢?

咁Level 3呢?

之前綽姿都冇買過Level 3...係唔係即係唔使買?

「嘩...俾晒提示你都要諗咁耐?」

淨係買Level 1同2夠唔夠用呢?

「點做行者吖?」

定係買多支Level 3旁身呢?

「睇嚟冇下次喇~」
呃......好啦好啦!就買一支Level 3加六支Level 1同Level 2啦!!!

快快手手拎咗一支Level 3再加六支Level 1同Level 2精神液行到櫃檯!

「唔...」東叔打量我,「齊喇嘛?冇其他啦嘛?」

『冇啦冇啦!冇其他喇!』唔好再問喇!再問我又三心兩意㗎喇!

「咁就...」東叔望吓檯面嘅精神液,「42 Sil啦~」

『齊頭四十啦~』我拎部電話出嚟。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞