《香港傭兵》(8)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
「嘩!你學足綽姿啲衰嘢喎!」

『邊係學佢姐~我見你咁有愛心~』

「你又唔係小朋友!」

『但我都好可愛吖~』

「你呢啲叫戇鳩呀!」

『戇鳩同可愛咪差唔多~』

「唉好喇好喇好喇怕咗你呀!反正你都唔會長命㗎啦!四十就四十啦!豪俾你呀!」
“叮”一聲響...

俾完錢之後,我就將啲精神液放喺綽姿啲衫入面。

得返761 Sil...

係唔係要問綽姿拎返呢?

「咦?啱啱幫綽姿洗完衫吖?」東叔八八卦卦咁望籃衫。

我立即攬實綽姿籃衫:『唔好打綽姿啲衫嘅主意!』

「你唔好講到我好似個變態佬咁得唔得呀?」東叔冷眼望住我。

你唔係似...不過你係囉...
就喺呢個時候,電話震!

嗯?邊個打嚟呢?

我一望部電話...係Today Coffee?

『喂?』我攬住籃衫咁接聽電話。

「喂~而家得唔得閒吖?」Owner把聲就由電話裡面傳出。

『而家?得吖~』綽姿吩咐要我做嘅嘢都做晒喇~

「咁就好喇~有冇興趣嚟咖啡店幫手?返到七點~計返你...五十蚊一個...」Owner都未講完...

「起碼都一百啦!」我就聽到雨姐把聲喺Owner背後傳出。
「請個Part Time成舊水?!我執得啦!嗱飛揚!七十蚊一個鐘你Deal唔Deal?」Owner想快刀斬亂麻咁。

『呃...Deal...Deal...』反正綽姿話今日冇委託...我去收集吓情報都好!

「Deal~咁你盡快過嚟啦~收工時連埋尋日送外賣啲人工一次過出俾你啦~」

『哦...好好...』

「拜~」

『拜...』
唔講都唔記得...尋日做外賣仔係有錢收...

送咖啡豆俾...宋伯伯...

「屌乜嘢吖?」東叔又八八卦卦咁打量住我。

『冇...去To...想知吖?俾錢買吖~』所有嘢都係情報!要用錢買!

「車~睇你啲情報都唔慌會值錢啦~」東叔行出櫃檯...行去木門。

車~唔值錢咪唔好知囉~

今晚出完

三句預告

[Day 05-一天當下] PART 04

「唔送喇~」

“叮叮”行出糖果店...
Adam嘅情報
已經將[Day 05-一天當下] PART 03 Upload上Facebook同紙言
有冇咁多錢買吖
驚你賣埋舖都冇錢俾吖東叔
雨姐
你估東叔會信飛揚有關於ADAM嘅情報咩
機會嚟喇
凡夫俗子就梗係唔知啦
東叔係老江湖啦
原來做救護要識咁多嘢,真係雖然同行都未必知

btw,港醫FF呢類題材我寫唔出,因為現實唔係咁(起碼我未遇過)
話明係FF 就梗係要有返少少FF元素
落雨
冷冷雨WOW
reading week happy friday
仲係要做嘢
reading week

聽到你咁講即刻笑返
終於有得串返你
加油努力 飲住咖啡做
雖然方加係好 但係方太耐 不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞