《香港傭兵》(8)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike

上回講到飛揚覺得身上套制服好闊,就落返去問問雨姐。
原來套制服係輝哥嘅~
雨姐幫飛揚索緊條圍裙~
雨姐貼得咁埋,搞到飛揚硬晒!
飛揚問問雨姐幾多歲,原來雨姐都三十六㗎啦~
嘩!真係睇唔出!仲以為廿幾㗎咋~
講多兩句,飛揚就開始打掃舖面,雨姐就開始準備食物。
飛揚覺得喺咖啡店打工都幾好~
總好過自己返嗰份設計工...
時間都好似過得好快咁,一轉眼就打掃咗個幾鐘。
飛揚都真係好似好耐都冇試過...“工作”得咁輕鬆....咁開心...
就喺呢個時候...
“叮 叮”兩聲...有人打開木門...
『歡迎光...臨...』當飛揚望向木門致送歡迎詞之時...佢望到...望到一個長長白髮斜陰嘅少女...行咗入嚟...
係之前坐喺窗邊嗰個...白髮少女...
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 05-一天當下] PART 05

著上黑色大褸嘅白髮少女粒聲唔出咁行去櫃檯...放低啲錢之後,又粒聲唔出咁行去窗邊位坐低。

雨姐收好櫃檯上嘅錢之後,就行去咖啡機沖咖啡。

望住白髮少女放本...筆記簿喺檯面...揭咗幾頁之後,就拎起支筆...轉吓轉吓。

白髮少女一邊轉動手上支筆,一邊全神貫注咁望住檯上本筆記...

究竟本筆記寫咗啲乜呢?
本筆記其實都唔係最吸引我...

最吸引我嘅...始終都係白髮少女。

白髮少女身上總係散發住陣陣光茫。

就好似...天使一樣!

一個...唔會笑嘅天使...

就好似望到人間嘅疾苦之後,唔再識得喜悅。

眼中就只有...怨恨?
假如話綽姿係冷血無情嘅冷艷美人...我會覺得眼前呢個白髮少女係哀怒瞋恨嘅復仇天使!

好似講得誇張咗...

雖然話白髮少女眼中存在住怨恨,但喺佢身上...總係有種...親切嘅感覺?

「飛揚~幫我拎俾嗰個女仔~」雨姐將一杯Espresso同一碟黑森林蛋糕放喺櫃檯上,再指指白髮少女。

『哦哦...好好~』又係Espresso?

又令我諗返起宋伯伯...
拎住杯Espresso同碟黑森林蛋糕行到埋白髮少女身旁...

『你要嘅Espresso同黑森林~』放喺檯面。

白髮少女完全無視我...只係一直注視住檯面上本筆記簿。

我又八八卦卦咁偷望吓...

我望到筆記簿上...畫咗幾個畫案...仲寫咗啲字...

係英文字?定係拉丁文?

我都唔係好識分...只係知係我唔識嘅文字囉~
突然!白髮少女手上支筆停止轉動!

我望到白髮少女...望咗過嚟!

『Sor!Sor...Sor...』我立即揮晒手咁向後退!

睇嚟...白髮少女唔鍾意人八卦佢啲嘢!

都係我自己衰...同人三九唔識七,做乜要偷睇人哋啲嘢咁冇禮貌呢?

唉...第一個印像就係壞印像...以後就更加難接近...
「嘿嘿嘿...」雨姐仲要偷偷笑!

『唔係吖!唔係吖!我...我冇嘢㗎!我...』我唔係要主動識女仔㗎!

「我又冇話你有乜嘢~」雨姐就繼續整蛋糕。

唉...點解總係被人誤會㗎...

其實我係唔係真係唔識同女仔相處呢?

之前見客又係咁...

尤其係要見中小學啲Miss...唔係被佢哋誤會我𥄫學生妹,就係被佢哋誤會我對佢哋有所暗示...

其實我只係唔想啲氣氛太過尷尬姐...

唉...
「喂~」雨姐將幾件蛋糕都放入廚櫃後,「有冇興趣學沖咖啡吖?」

學沖咖啡...

『有吖有吖!』其實尋日飲過宋伯伯沖嘅Espresso之後,都好想學吓沖咖啡!

總係覺得可以自己沖到杯好飲嘅咖啡...好有成功感!仲好有品味添~

「有就入嚟啦~」

行返入櫃檯…

「嗱~首先教你磨粉先~」雨姐耐心教導~

『哦哦...』我都好用心咁聽...
「咖啡豆係有保鮮期~仲要好短~」

『哦哦...原來有保鮮期...』

「所以除咗保存方法講究,我哋都會喺沖俾客人享用時先開始磨粉~確保品嚐到最佳風味嘅咖啡~」

『哦哦...沖俾客人享用時先開始磨粉...』

「唔同咖啡要磨出唔同粗幼嘅咖啡粉~」

『哦哦...唔同粗幼...』
一直好用心咁學...

「係喇~就係咁喇~你試吓~」

『哦哦...咁樣...』

又好用心咁試...

「份量都要好準㗎~」

『哦哦...份量都要好準...』

又從錯誤中學習...

一轉眼,又差唔多到中午...
舖面都多咗兩三個客人...都係女仔。

佢哋都係飲吓咖啡食吓蛋糕睇吓手上部電話又抬頭睇吓部電視有乜新聞。

大家都係享受片刻嘅寧靜...

至於白髮少女...都未走...仍然坐喺窗邊,轉吓筆...喺本筆記簿上寫吓畫吓。

就喺呢個時候...

“叮 叮”兩聲...有人打開木門...

『歡迎光...梓翹?』著住黑色大褸嘅梓翹行咗入嚟!
「喂~飛揚~我哋又見面喇。」梓翹帶住微笑行到埋嚟我面前。

『係咯...咁啱嘅?』估唔到咁快又見到梓翹。

「係咯,又會咁啱你今日喺度返Part Time。」梓翹望一望雨姐,點點頭。

『係吖...咁啱呢度要人幫手...想要啲咩吖?』

「唔...一杯Latte同一件士多啤梨蛋糕。」梓翹拎出銀包。

『我請你啦~話咗下次請返你㗎嘛~』我就行去咖啡機前。

「咁就多謝晒喇喎~」
用返頭先雨姐教我嘅方法沖咖啡。

雨姐拍一拍我膊頭:「你都沖杯俾自己啦~拎多件蛋糕出去同梓翹坐吓~」

『吓?會唔會唔係咁...』我都未將要講嘅說話講完...

「都到Lunch時間喇~你都要抖吓嘅~」雨姐向我打咗個眼色~

『哦哦...好好...』不知不覺原來都已經到咗中午...

我拎住兩杯Latte同兩件士多啤梨蛋糕嚟到梓翹面前...

「點吖?呢兩日過得好嘛?」梓翹就問問我近況。

『我吖...』我坐一坐,諗一諗,『都幾好吖...』

幾好?其實我都唔知算唔算係好...

只可以講...唔死得總算托賴...
「係吖?」梓翹飲啖咖啡,望住部電視,「你好似...經歷咗啲嘢咁喎。」

『我吖...』我都飲啖咖啡,跟住梓翹望住部電視,「喺呢度...每日都係難忘經歷...」

我諗我咁答都算寫實...

「睇嚟你開始融入呢度嘅生活...」梓翹諗咗諗,「杯咖啡你沖㗎?」

『呃...係吖...係唔係好難飲?』其實我自己都仲未識分係好飲定唔好飲...

「唔係唔係~」梓翹帶住微笑擰擰頭,再望返住部電視,「只係每個人沖都會沖出唔同嘅味道~係個人獨有...所以我飲得出呢杯咖啡唔係雨姐沖~」

『哦...』咁講算唔算係安慰我?

今晚出完

三句預告

我同梓翹都留意住電視裡面嘅新聞...

梓翹突然講咗句:「仲係冇呢度嘅消息。」

『吓?』梓翹突然咁講一句,我接唔到落去喎...
唔記得左梓翹係邊個添
幫飛揚救返桐桐 打鳩西貢獻命嗰個白髮男
咁都唔記得
重睇
果然係高才鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞