《香港傭兵》(8)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
「哦!原來係Cool Table喺日本返嚟嘅哥哥!又會咁啱嘅?你好你好~我叫謝茵婷~茵婷~係Cool Table嘅同班同學~」茵婷向我伸出手。

『哦...你好...我叫飛揚...』我都同茵婷握握手...

Cool Table?

點解茵婷會叫綽姿做Cool Table?

「飛揚哥哥~」茵婷帶住燦爛嘅笑容~

我偷偷再望望綽姿...

綽姿目露凶光咁怒視住我!

好似話俾我聽我再捉住茵婷隻手唔放嘅話就要我永遠同自己隻手分離!
我立即縮都縮唔切:『係呢係呢~想要啲咩呢?』

「Er...我哋想要兩杯凍嘅Mocha~冇咁苦嘛~一件天使蛋糕~一件Blueberry Cheese Cake~咁我哋就可以一齊Share喇~」茵婷放低錢~

Mocha冇咁苦...綽姿飲苦茶都唔覺得苦㗎啦...

仲有天使蛋糕唔啱佢㗎...魔鬼蛋糕啱佢多啲~

綽姿立即拎返走檯上嘅銀子,帶住微笑交返俾茵婷:「等我哥哥請啦~」

吓?我請?

聽講你成日私自扣我啲報酬㗎喇喎...而家仲要屈我請?
「哥哥好樂意嘅~呵?」綽姿望住我嘅時候仲要目露凶光!

『係...係...梗係樂意啦...』瞬間變面?變面大師咩?

「多謝飛揚哥哥~」茵婷甜絲絲咁向我點點頭~

『唔多謝~唔多謝~』睇在茵婷咁可愛份上咋~

「好啦~咁我哋去搵個位坐啦~」綽姿就一邊推住茵婷背脊,一邊怒視住我咁行去搵位坐!

做乜姐...唔望囉...
我就行去沖兩杯凍嘅Mocha...

要沖得好啲...唔係嘅話會俾綽姿殺死...

再拎埋件天使蛋糕同件Blueberry Cheese Cake,行去綽姿同茵婷身邊:「嘢食到~」

「唔該飛揚哥哥~」茵婷仲係帶住甜絲絲嘅微笑向我點點頭~

茵婷真係一個又Pure又True嘅學生妹~

真係唔明點解會痴咗埋去殺人如麻嘅綽姿度...
「唔該哥哥~」綽姿打晒眼色咁叫我快啲死開!

『咁我唔阻你哋~慢用~』走咪走囉...

唔敢再正視綽姿咁轉身離開...

「你哥哥都幾Nice吖~」

「呃...OK咁啦...」

「都幾可愛吖~」

「好羨慕你有哥哥錫~」

行返入櫃檯,偷偷望吓綽姿佢哋...

「吖!」茵婷喺個袋仔裡面拎咗啲嘢出嚟,「尋日返屋企嘅時候見到!我買咗兩份~拎部手機出嚟,我幫你貼吖~」

我八八卦卦咁望清楚啲...茵婷手上張...貼紙?

「嗯~好吖~」綽姿又帶住天真無邪嘅微笑拎部貼滿貼紙嘅電話出嚟,交俾茵婷。

茵婷又好用心咁貼吓貼吓...幫綽姿部電話再貼多幾張貼紙...

「跟住就到我嗰部...」幫完綽姿部電話貼貼紙後,茵婷又拎自己部電話出嚟貼...

「搞掂~」兩部電話都貼好晒,茵婷就拎住兩部電話喺手搖吓搖,「咁我哋兩部電話都一樣喇~」
哦!原來啲貼紙係茵婷幫綽姿貼嘅!

唔怪之得啦...

我就奇怪以綽姿嘅性格...又點解搞到自己部電話咁少女?!而家真相大白。

「好靚吖~多謝你吖~」綽姿又笑到好似個小妹妹咁咁甜,望住部電話。

「多咩謝姐~我哋好姊妹嚟㗎嘛~」

綽姿笑得咁甜...好似另一個人咁…

「嗯~好姊妹~」

真係未見過...
唔好話笑得咁甜...我直頭係未見過綽姿笑...

同綽姿相處呢四五日...我冇見過佢笑...

我真係認定咗佢係一部冇感情嘅殺人機器...

手起刀落...切人好似切菜...

但估唔到...原來綽姿係識得笑...

仲要笑得咁甜...

一個冷艷美人笑起上嚟...就好似冰山遇上溫暖嘅陽光...係幾咁綽約多姿...
但每當綽姿目露凶光咁睥住我...

『嘩屌!』真係毛骨悚然!

唔好望唔好望...扮抹檯扮抹檯...

我用塊抹檯布喺櫃檯上瘋狂咁抹抹抹!

「喂~」雨姐拍一拍我膊頭!

『嘩呀呀!!!』嚇到我成個人都震震!
「做咩吖你?」雨姐帶住古惑嘅眼神恥笑我。

『我我我...冇...抹檯囉...』我繼續用塊抹檯布喺櫃檯上瘋狂咁抹抹抹!

「有乜咁好抹吖抹咗咁鬼耐~就快俾你抹穿喇~」雨姐好快手咁就搶走咗我手上塊抹檯布,「嗰個係你細妹吖?」

『吓?』我又偷偷望望同茵婷有講有笑嘅綽姿,『係吖...我細妹...』

「幾可愛吖~」雨姐又搭住我條頸,同我一齊望住綽姿。

『吓?佢可愛?』唔撚係吖化?
「笑得咁甜仲唔可愛吖?」雨姐都幾留意綽姿。

『唔係紮馬尾嗰個喎...』

「兩邊鬢髮留到落胸前嗰個嘛~」

『真係可愛咩...』佢兇殘嘅一面你未見過姐...

「唉~係咁㗎啦~哥哥啲自我保護機制總係不知不覺好自然咁一直開啟~」雨姐轉吓轉吓塊抹檯布~

『吓?』咩係哥哥自我保護機制?

「內心深處總係怕會愛上自己個細妹,而一直反射出“妹妹唔可愛”呢個自欺欺人嘅想法~」雨姐一邊轉住抹檯布,一邊行出舖面。

係...係咁㗎咩?

今晚出完

三句預告

[Day 05-一天當下] PART 07

望住仲係笑得勁甜嘅綽姿...

我哋根本就唔係兄妹...
已經將[Day 05-一天當下] PART 06 Upload上Facebook同紙言
新目標茵婷?
咩目標先
你知你個痴漢架啦
頭痛少事啦
又可以搵西貢獻命去打鳩廢腸
綽姿唔會放過我
頭痛係感冒嘅先兆
唔好再打鳩我喇
「你夠膽傷害茵婷我就送你歸西」
我啲女你都夠膽掂 你條死廢柴上次冇打死你真係唔抵
「想點死」
上次冇打死你 今次起碼斷手斷腳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞