《香港傭兵》(8)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
半個鐘返到啦
我驚地鐵又壞車咋
車神而家仲要同全香港人作對
你真係好撚臭口
我又唔搭廢鐵 關我咩事
唔知點解諗起大飛把聲 King of臭口
而家車神係大佬 我就變咗gentleman喇
報報早
咩咕咪你好
我都用咗啲時間 喺會出現嘅地方行咗幾轉
妹妹仔早
使唔使OT
天堂
車神揸F12進返學
好學生
地鐵真係好垃圾
呢次我撐車神 地鐵成日壞車係事實
廢鐵你都有份㗎
你一講King of臭口就有大飛把聲
好似係我咁IN
各位早晨
大家要小心身體
唔係住屯元天都唔會對輕鐵有畫面
故裹面嘅環境和氣氛描寫得好細致
由第一個故開始 我都希望可以描寫多啲環境同氣氛
盡量用淺白嘅字 親切啲 易感受啲
除咗故事內容 世界觀 人設同佈局 投入感都好重要
不過就好易越寫越長

上回講到綽姿根本就唔係飛揚嘅細妹。
所以乜嘢哥哥自我保護機制根本就唔會喺飛揚身上出現。
飛揚只係知,綽姿對過一個手無寸鐵嘅天真無邪小妹妹狠下毒手。
所以只會覺得綽姿係冷血殺人狂。
飛揚繼續一邊好唔專心咁工作,一邊留意住綽姿。
綽姿發現飛揚𥄫佢哋,又會目露凶光咁怒睥飛揚!
雨姐又會恥笑飛揚𥄫自己細妹~
過咗一段時間,綽姿同茵婷都離開喇。
然後再過一段時間,客人都逐一離開。
飛揚換好衫放工。雨姐就埋住數咁出糧俾飛揚。
仲出多咗唔少~仲話下次再搵飛揚幫手添~
飛揚同雨姐道個別~
“叮 叮”離開Today Coffee...
但當飛揚行出Today Coffee大門...望到不遠處...暗黃色嘅街燈照射之下...企咗一個...身影...
飛揚行近兩步...睇清楚呢個...嬌小嘅身影係...
『綽姿?』
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

我帶住疑惑嘅眼神...一步一步咁行近已經換好衫...著上黑色毛毛大褸嘅綽姿。

換好衫...即係返過屋企...

返過屋企...即係見到我已經幫佢摺好洗乾淨嘅內衣褲...

「放工喇?」綽姿都係木無表情。

『係吖...你...你等我放工吖?』雖然唔似得頭先咁笑得咁甜...

但至少唔係目露凶光先啦...

咁即係...應該唔介意我幫佢摺內衣褲...
「嗯。同你去食晚飯。」綽姿Keep住木無表情。

『呃...你又知我呢個鐘數放工嘅?』同頭先笑得勁甜嘅綽姿真係判若兩人...

「我要知你幾時放工好難咩?」綽姿冷眼打量住我。

『呃...唔難唔難...』係估唔到你會有興趣知我幾時放工姐...

「冇問題喇嘛?」

『冇冇...』
綽姿就開始起步...

我又跟住綽姿身後行...

『係呢Cool Ta...』我都仲未將個“ble”音發埋出嚟...

綽姿一個轉身左手捏住我條頸撳我埋牆!

『呀!』後腦又撞一撞埋牆!『咳...咳...』

綽姿用力捏實我條頸,想殺人咁嘅樣怒睥住我:「我警告你...唔准用呢個名稱呼我!」

『咳!咳...遵命...』抖唔到...抖唔到氣...

綽姿鬆開手後,就轉身繼續行。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞