《香港傭兵》(8)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
“叮 叮”目送住一對學生妹翹住手咁走...

『呼~』終於都走咗喇...

繼續工作!

一路執吓嘢...

“叮 叮”客人越嚟越少...

又一路抹吓檯...

“叮 叮”直到最後一檯學生妹都離開了...

再打掃吓舖面...
「飛揚~你可以收工喇~」雨姐就埋住數~

『哦~好好~』唔經唔覺,就過咗比較正常嘅一日~

上去換返套衫,摺返好套制服拎返落嚟:『套制服...放喺邊吖?』

「放喺檯面得喇~」雨姐拎住幾張紙幣行過嚟,「嗱~你嘅工資~」

『哦...』我接過雨姐手上嘅紙幣,睇一睇,『咁...咁多嘅?』

都成九百蚊!

計埋尋日做外賣仔...加上今日七十蚊一個鐘...再扣返請梓翹同綽姿佢哋食嘢...應該冇咁多㗎喎...
「啱㗎喇~」雨姐帶住微笑點點頭,「條數我管嘅~係要幫Owner呢個守財奴Fing吓錢㗎喇~Fing凸咗咪喺輝哥呢條大懶蟲身上扣返囉~」

『呃...』真係可以咁㗎咩?

「唔使呃啦~收好佢啦~遲啲有需要,再搵你幫手吖~」雨姐拍拍我膊頭~

『好好...』咁就多謝晒喇...

「好啦~遲啲見啦~」雨姐同我揮揮手~

『嗯~遲啲見~』我都同雨姐揮揮手後...

“叮 叮”離開Today Coffee...

但當我行出Today Coffee大門...我望到不遠處...暗黃色嘅街燈照射之下...企咗一個...身影...

我行近兩步...睇清楚呢個...嬌小嘅身影係...

『綽姿?』

今晚出完

三句預告

我帶住疑惑嘅眼神...一步一步咁行近已經換好衫...著上黑色毛毛大褸嘅綽姿。

換好衫...即係返過屋企...

返過屋企...即係見到我已經幫佢摺好洗乾淨嘅內衣褲...
多謝支持
好快追到Live
報報
做咩嚟咁攰
我筆下D主角,就算係ANNIE都輕鬆砌低佢地
上年一套"降魔的"已經好感動
今年再一套"跳躍生命線",晚晚睇到心都實埋,話哂日日返工見白車出出入入,應該麻木哂,但都睇到好感觸,尤其係每次完場果D獨白,好有FEEL
無謂成日得罪人啦
有時終點比想像嚟得快
新讀者留名
用咗一個星期由第一集追到依家
個故事好有現實感 見到西鐵站 個腦會有畫面
返工
九半lab
冇reading week喇 轉車返學喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞