《香港傭兵》(8)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike

上回講到一個紮住高馬尾嘅學生妹拖綽姿嚟咗咖啡店!
原來綽姿身邊個學生妹叫茵婷!係綽姿嘅好姊妹!
唔係吖化?!冷血嘅綽姿竟然有個咁純嘅學生妹做姊妹?!
互相介紹完之後,綽姿屈飛揚請食嘢~
平時扣起報酬都唔夠囉...
不過講開又講,喺茵婷身邊嘅綽姿都變得好少女...
真係好似變咗另一個人咁...
茵婷仲幫綽姿部手機貼貼紙!
哦!原來啲咁少女嘅貼紙係茵婷幫綽姿貼嘅!唔怪之得啦~
飛揚好留意綽姿佢哋~但當被綽姿發現,佢都會用上殺人嘅眼神怒睥飛揚!
飛揚見到都怕怕啦...
呢個時候,雨姐大讚綽姿可愛~
綽姿可愛?唔係吖化?!佢殺人如麻㗎喎...
雨姐仲要恥笑飛揚:「唉~係咁㗎啦~哥哥啲自我保護機制總係不知不覺好自然咁一直開啟~」
『吓?』咩係哥哥自我保護機制?
「內心深處總係怕會愛上自己個細妹,而一直反射出“妹妹唔可愛”呢個自欺欺人嘅想法~」雨姐一邊轉住抹檯布,一邊行出舖面。
係...係咁㗎咩?
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 05-一天當下] PART 07

望住仲係笑得勁甜嘅綽姿...

我哋根本就唔係兄妹...

所以乜嘢哥哥自我保護機制根本就唔會喺我身上出現...

事實係...我親眼見過佢對一個手無寸鐵...天真無邪嘅小妹妹狠下毒手...

就算而家綽姿笑得幾甜...幾天真...我都唔會忘記...
繼續好唔專心咁喺咖啡店工作...

“吱!”不斷勁分心咁沖咖啡...

『你哋要嘅嘢食~』又送吓餐咁...

真係越嚟越多客人...坐滿整間咖啡店...而且仲要係清一色學生妹。

嚟自唔同學校嘅學生妹...但全部都係天真爛漫...帶住甜美嘅笑容。

好似好耐都未見過...未見過咁Pure咁True嘅學生妹...
真係好奇怪...

太平盛世嘅時候,啲學生妹就成隻雞咁...

到咗而家兵荒馬亂,啲學生妹反而又Pure又True...

雖然話而家眼前坐滿學生妹,但我嘅注意力都係放喺綽姿身上。

「哈哈哈~呢隻貓貓好可愛~我哋下次都一齊去睇吓囉~」

讚貓貓可愛?

我真係唔敢相信呢句說話係出自冷血嘅綽姿把口...

真係眼見不為憑...耳聽不為實!
突然!綽姿又目露凶光想殺人咁嘅樣怒睥住我!

仆街...又俾佢發現我𥄫佢添!

扮工扮忙…扮工扮忙…都係搵啲嘢做吓先得!

當我一擰轉身,就見到雨姐企喺櫃檯後雙手托住下巴恥笑住我:「嘿嘿嘿...」

『做...做咩姐?』每當俾女仔咁樣望住,總係周身唔自然!

好似唔知有乜驚天大陰謀咁!
「又𥄫自己細妹呢~」雨姐仲係Keep住恥笑我...

『咁...咁咁留意自己細妹都好正常姐...』講真其實我都真係幾好奇點解綽姿好似變咗另一個人咁...

不過呢啲嘢就梗係唔會同雨姐講啦...

「係咩係咩...嘿嘿嘿...」雨姐仲係古古惑惑咁...

『係吖係吖...唔好講我喇...係呢...Owner出咗去成日都未返嘅?』都係轉移吓話題!

「佢吖...佢今日都唔會返㗎喇~」雨姐擰擰頭。

『唔知要搞啲咩呢?』等我又打探吓先!
依家先開始追post
追到第四
加油啊
「唔知吖~做咩咁八卦吖?」都未問夠兩句,就俾雨姐問返轉頭!

『哦~冇~咁員工關心吓老闆都好正常姐~』呢啲時候都係要退返兩步先!

「乜唔係老闆關心員工先係正常咩?」雨姐帶住疑惑嘅眼神打量住我!

『呃...咁我新嚟嘛...八吓都好正常姐...』退兩步唔夠就退夠三步!

「唔...」雨姐帶住疑惑諗一諗,「佢久唔久都會出去市區搞啲嘢...不過佢都唔會同我哋講搞啲乜嘅~」

『哦?係吖?唔知會唔會係探老朋友呢?』我又再打探吓!
「老朋友?」雨姐眉頭一皺!

『尋日我咪要送咖啡豆嘅~原來係送去俾Owner嘅老朋友~』冇錯!其實我係想打探吓有關宋伯伯嘅事!

始終我都係好好奇...宋伯伯究竟係咩人!

點解解放軍要捉佢...

仲要僱用我哋SPIRIT去捉!

「咁...」雨姐諗咗諗,「佢同你講咗啲乜?」

『佢吖...請咗我飲杯Espresso...仲好似話好耐之前同Owner一齊做嘢...可惜意見分歧唔可以繼續合作咁囉...』而家講一講Espresso,苦而不澀,甘而不酸嘅味道都出返晒喇!

「係吖...仲有呢?」雨姐繼續追問。

『唔...冇喇...冇講啲乜喇...』我記得就差唔多咁上下啦...
「嗯...原來係咁...」雨姐諗一諗,「其實我都唔知吖~Owner都好少講佢以前嘅嘢嘅~哈哈...」

『係...吖?』我疑惑咁打量住雨姐...

「係吖係吖...幫咗Owner手咁耐...佢都唔講以前嘅嘢嘅...哈哈...」雨姐好似尷尬病發作咁...

『唔...』我繼續Keep住疑惑嘅眼神...

「哈哈...有機會嘅話,你都係親自問佢好啲...佢想講嘅話...自然會親口講你聽...我哋呢啲做細嘅,都係聽Order做嘢...唔方便講咁多嘅...哈哈...」雨姐就尷尷尬尬咁行去執檯...

唔...都係問唔到啲乜添...

之但係...點解總係好似...奇奇怪怪?

我總係覺得...雨姐好似有所隱瞞...
“叮 叮”天色都開始暗,客人都開始離開。

「我哋都返屋企喇~拜拜飛揚哥哥~」茵婷翹住綽姿手臂,向我揮揮手~

『嗯~路上小心~拜拜~』我都向茵婷揮揮手~

呢個時候,綽姿又目露凶光咁怒視住我!

Say句拜姐...又唔得吖?

「慢行喇~」雨姐都帶住微笑向綽姿同茵婷揮揮手~

「拜拜~」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞