《香港傭兵》(8)

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
歲月
好在冇生鏽
使唔使放入防潮箱
唔洗咁大陣仗
香港好潮濕

上回講到飛揚同梓翹邊飲邊食邊傾邊睇睇新聞。
梓翹講起新聞冇提及呢度裡面嘅情況。
飛揚都發現睇咗成朝,都係講中國點威同呢邊俾恐怖份子佔領。
突然!電視出面沒有訊號。
雨姐話應該係停止傳訊信入嚟。仲話如果連發電廠都冇埋,就唔知點生活落去。
梓翹話龍鼓灘發電廠仲喺屯門範圍,安全嘅。
屯門範圍就安全?
突然!三個西貢獻命嘅光頭佬入咗嚟!
仲要走去撩白髮少女!
呢次仆街喇!
飛揚想阻止,但就俾個西貢獻命光頭佬捏住條頸撳埋玻璃窗!
「冇料扮四條!」
只係對住班冇槍嘅爛仔...
「你只不過係條廢柴!」
飛揚都冇能力...靠自己...靠自己雙手...反抗...
「廢柴呀!」
飛揚真係...咁廢咩?
跟住既劇情發展又會係點呢?

準備出文

[Day 05-一天當下] PART 06

我係廢柴?

我真係咁廢咩?

面對強權...就算不公...都要屈服?

點解唔反抗?

因為害怕?因為習慣?因為無能?因為冇得揀?

因為我真係廢柴...
只有廢柴...面對不公嘅強權先唔夠膽反抗...

淨係識得屈埋一二角自言自語:「係咁㗎啦...冇計啦...冇㗎喇...習慣就好了...唔好搞咁多嘢啦...無謂成日得罪人啦…有得揀邊個唔想做老闆…」

唔甘心都要屈服...

天真地祈求有一天一個救世主從天而降...拯救自己...

「去死啦!死廢柴!」正當西貢獻命要一個右直拳打埋我塊面之時...

砂煲咁大個拳頭就喺同我塊面唔夠五厘米嘅距離停低...
西貢獻命拎部電話出嚟睇睇後接聽:「喂?嗯...嗯...好...我哋而家去。」

收完線收返埋部電話之後就放開我:「死廢柴...今日算你好彩...大爺我有緊要嘢要做...唔得閒招呼你...下次冇咁好彩㗎喇!醒定啲呀!」

“啪啪啪!”拍多我塊面幾下,三個西貢獻命嘅光頭佬就一邊推跌啲檯檯凳凳!一邊行出咖啡店!

走咗喇...好彩佢哋...

真係好彩?

雨姐行出嚟,執返好啲檯凳。

唉...都係執咗嘢先...
當我想拎返起張凳之時,梓翹亦都幫手。

『等...等我嚟得喇...』

「唔緊要啦~等我幫吓你哋啦~」

『哦...哦...唔該...』

我哋三個一邊執,白髮少女就繼續靜靜坐喺窗邊,喺本筆記簿上畫吓寫吓。

「係唔係想問我...點解唔出手?」梓翹突然問一問!

『吓?呃...』的確...頭先的確有一刻我係希望梓翹會出手...

就好似當日...出手救桐桐...
「人生就係由擇選交織而成...」梓翹一邊執,「每一個擇選都會影響結局。」

人生係由擇選交織而成...而擇選會影響結局...

「Sad End可能有千千萬萬個...但Happy End可能只係得一個...」

Sad End有千千萬萬...Happy End只係得一個...

「假如我出手嘅話...呢度就會好麻煩...」

假如梓翹出手...呢度會好麻煩...

「我唔知道係唔係Happy End,至少而家咁樣...都算唔錯~」

而家咁樣都算...唔錯?
或者都係嘅...

至少而家白髮少女冇俾西貢獻命班仆街搞...我又冇俾人打到瞓喺地...只係推跌晒啲檯檯凳凳姐~

三人合力執返好啲檯凳...

「唔...好彩冇爛仲用得~」雨姐檢查啲檯凳,「唔係嘅話又肉痛死Owner~」

「咁好啦~」梓翹睇睇手機,「我都差唔多係時候要走喇~下次見~」

『嗯...拜拜...』同梓翹揮揮手...

「拜拜~」雨姐都同梓翹揮揮手~

「拜~」梓翹都揮過手後,就離開咖啡店。
『難得有一個安寧嘅環境...咁就俾西貢獻命班人破壞咗...』唉...真係無奈...

「安寧?哈~」雨姐輕輕一笑,「喺呢個世代...冇一個地方真係安寧~我哋都係委曲求全姐~」

『委曲求全...』好似...一直都係...

「呢條路...唔係一早就已經揀咗喇咩?」雨姐行返入櫃檯。

一早就已經揀咗...

都係嘅...

由第一日踏出呢個社會,返份仆街工開始,我就揀咗委曲求全...

唔係嘅話...可能我日日都只可以捱生命麵包過活...

條路自己揀,仆街唔好喊~
繼續喺咖啡店裡面工作~打掃吓...

「想唔想學吓整蛋糕吖?」

『好吖好吖~好似好好玩咁~』

跟雨姐學吓整蛋糕。

其實我不時都有留意白髮少女...

當然佢都仲係目空一切咁,只係在乎自己手上支筆同眼前本筆記。
直至到過咗兩個鐘...

直至到白髮少女突然合埋本筆記...起身...離開...

“叮 叮”

走咗喇...一個女仔咁樣走出去...會唔會有危險呢?

又會唔會遇到西貢獻命班仆街呢?

「喂~」突然!雨姐搭住我膊頭!「做咩咁留意人吖?」

『我我...冇冇!』自然反應之下,第一時間都係否應!
「仲話冇?」雨姐用力一箍!箍實我條頸!箍咗我埋去佢身!

我隻手臂就壓咗埋去雨姐個豐乳度!

好...好大...仲好軟熟...

呢種就係豐乳嘅質感?

『咁咁咁...咁頭先見佢俾西貢獻命班仆街撩...擔心佢有事姐...』我尷尷尬尬咁...心跳得勁快!

唔好再壓埋去...

要退開...要拉返開距離...
但口裡說不,身體卻很誠實!

我又硬晒喇!成個身都僵硬晒喇!!!

「使乜擔心咁多吖~子茵差唔多日日都係自己一個人嚟,一個人走~」雨姐放開我...拍拍我膊頭。

『子茵...』原來白髮少女叫...子茵...

「你都係擔心吓自己好過啦~嘿嘿嘿...」雨姐偷偷恥笑我...

『我!我...我知自己係廢柴...』
「又唔可以話廢柴嘅~」

『冇料又要強出頭仲唔係廢柴係乜...』

「咁係你有正義嘅心...但能力不足姐~」

『有正義嘅心但能力不足有鬼用咩?』

「總好過有能力但邪惡吖~」

『咁起碼都叫做到一番大事吖!』

「乜你好想做大事咩?」

『咁...我...』
「你都係做返碌廢柴啦~」

『唉...』

同雨姐吹吓水...

“叮 叮”越嚟越多客人入嚟...

“叮 叮”仲要係學生妹!

「唔該~我想要三杯Mocha~凍嘅~一件Blueberry Cheese Cake~一件天使蛋糕~一件魔鬼蛋糕~」三個著住冬季校服嘅學生妹叫完嘢食就坐埋一齊。

出面得幾度都仲飲凍嘢...夏天三十幾度仲著住冷衫...學生妹究竟係乜構造?
“叮 叮”之後又嚟左兩學生妹~

“叮 叮”再之後又嚟咗四個學生妹~

成間咖啡店又變咗學生妹嘅天堂...(定係變態佬嘅伊甸園?)

乜都好啦~青春真好~

望住(偷窺)一大班學生妹散發住青春嘅氣息...

“叮 叮”又有一個紮住高馬尾嘅學生妹拖住一個...中間分界...前陰中間分開到下巴尖...兩邊鬢髮留到落胸前嘅學生妹走入嚟...

係...『綽姿?!』

今晚出完

三句預告

「我之前咪提過有間咖啡店好正嘅~就係呢間喇!」個紮住高馬尾嘅學生妹拖住綽姿行到嚟櫃檯...

我眼到大埋咁望實綽姿!

綽姿又碌大對大眼睛望實我!
否認
白髮少女似唔似 wing wing??
有得比你揀綽姿定白髮少女
會唔會遲啲有order係收西貢獻命皮
如果似既話飛揚應該會一開始就認得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞