淘寶集運集中討論區 (10) 1001記得開po

1001 回覆
8 Like 16 Dislike
神州勁慢

特別嗚謝 西部大開發臭 巴打

其實我唔係好明喎,個賣家收我RMB$12運費寄去集運公司國內倉庫個地址。
咁集運公司仲會唔會又收我錢架???
係咪未計落香港個費用架???
【答】集運公司會再收你由國內寄落香港

【香港人用運費總支出】

1)國內段 大陸賣家發貨至集運公司內地倉
* 運費淘寶結賬時大陸賣家收取
2)中國至香港段 集運公司發貨至香港自提點
* 集運時集運公司收取
總運費支出:1 + 2

【運費支出實例】

【甲】1件貨重約1KG,賣家無包郵,香港自提點自取
1)國內段:約¥6
2)中國至香港段:集運1KG = 集運公司首重$
總運費支出:約¥6 + 集運公司首重$

==========================

【乙】1件貨重約1KG,賣家包郵,香港自提點自取
1)國內段:包郵—免運費
2)中國至香港段:集運1KG = 集運公司首重$
總運費支出:集運公司首重$

【丙】4個賣家4件貨共重1.5KG,全部包郵,香港自提點自取
1)國內段:包郵—免運費
2)中國至香港段:集運公司首重$ + 續重$
總運費支出:集運公司首重$ + 續重$

【丁】4個賣家4件貨共重1.5KG,部分賣家包郵,香港自提點自取
1)國內段:包郵—免運費*3 + 無包郵貨件運費
2)中國至香港段:集運公司首重$ + 續重$
總運費支出:無包郵貨件運費 + 集運公司首重$ + 續重$

【結論】

當然最好就搵包郵既店啦,咁就唔洗出埋人地果份

【其他】

更多詳細集運例子:Google
我上星期屌咗佢好耐
忍唔到 都係開新po
呢間同多寶好多苦主
非官方邊間最好
我用立信幾好
成日屌佢 但都唔化

有無其他好介紹
以前都唔係咁
神州搞乜鳩 入庫 入成日
今日比錢 都未打包
肯定因爲上星期長假 佢仲未搞掂 奶哂嘢
我上星期三前啲嘢到哂 佢入倉勁耐
我狂屌班客服
今日先肯出貨
明日都唔知到唔到

下round 轉用集運王算
今日先發現佢哋香港個倉喺荃灣
幾近我屋企
又慳到首重
用官方集運,賣家分左兩份件寄出去,淘寶集運覆淨係收到一件,另外一件速遞物流個度顯示簽收左,但係淘寶官方集運個邊我比埋比左運單號碼都話無簽收到,可以點算
官集唔肯幫你搵都無計

根本唔應該用官集
想問下SF 清關一般要等幾多日
我星期一出左庫, 今日見到佢清關,
但我有件野想星期五要, 唔知有冇機會
多苦主好似係
想問下揀咗順豐嘅話係咪會show咗揀深圳
咁我點揀去香港邊度攞
好撚急住要 唔該哂
想問下運大件貨物(一張書桌同椅子)都成30KG , 有冇邊間集運穩陣?

平時細細件自提就用開hotbuy 但未試過送貨上門,香港送上門佢地掂唔掂?

感謝🙏
最好先問賣家包裝重量同體積

大件貨物有d集運只考慮體積,有d會睇晒重量同體積
某d集運單邊超過某個長度又會加錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞