「好似無人開」女士香水討論 3

1001 回覆
34 Like 3 Dislike
為MCD發聲先
我用MCD淨係噴兩下已經可以last大半日 姐係我十二點番工 十一點到屋企都仲聞到
之前喺第一個post有講過佢:
maison christian dior - LA COLLE NOIRE
係好清香嘅玫瑰味 完全係成札玫瑰鍊成一枝香水嘅感覺 濃郁得黎好乾淨嘅味道 喺tst pop up store諗都唔諗就買左
我覺得佢同penhaligon獸頭嘅duchess rose超級相似 而dior平pen仔一半 所以資金有限嘅可以買dior都夠

但都利申先 我長期手腳凍+stay冷氣地方 體溫都對香水有影響的 所以我覺得有興趣都可以試下嘅

btw想買Vilhelm Parfumerie 個樽好高貴但唔知香港有冇得試 唔敢blind buy
今日第一次用PEN既EQUINOX BLOOM

原來未夠凍用+重手左... 宜家係OFFICE就黎比自己焗撚死

下次全身噴2下算了
ba真醒目
上網見到話呢支靈感係取自英式下午茶, 咁係咪奶油味會出啲所以而家用太thick
樓上講起powdery 又玫瑰,我又想推diptyque
隻fleur de peau 好powdery,佢話有玫瑰但我唔係好認到係玫瑰,又係難得我唔暈嘅玫瑰味 我淨係聞到有花香靜俏俏咁出嚟
今日天氣好我用咗guerlain 嘅passiflora,勁開心嘅熱情果味同花香 成棵果樹咁係office都行好high
襯仲未好凍噴多幾次夏日香水
果樹呢個形容好生動
我每次聞到自己香水都會自high 心情好舒暢
唔識點講...似一粒行走既大紅糖
本身今日想噴Amber 就係怕未夠凍所以冇噴 噴o左A La Rose
唔知你budget幾多啦 但如果想平平地試下既話可以去lisa & Sara先
佢新出有枝話係桂花叫Four Petals Floret
中文係白花仙子(有d娘 )幾清 又平 四百有找
可以一試

之後你可以再參考之前其他絲打既niche推介
專業
個包裝勁似mj daisy
洗頭水 有冇推介呀?唔好搞到甩頭髮就得

最好講埋邊度有得買
Day off係屋企噴lazy Sunday morning 好嘆
見上面有絲打講tempo隻桃味 Initial間店隻香水同tempo桃味勁似

好想試冥府之路
仆街!!!!我一直都好想試呢個牌子!!!!!

香港係咪冇 我覺得好多都好吸引咁!!!!

有冇絲有呢個BRAND可以講下係咩風格
即刻google 個樽唔靚 不過桃味加分
你又做咩燒自己
唉忍唔住去咗kilian boutique
又燒到自己 已經決定要買dangerous liaisons (過幾日)

第一下噴出嚟就好香桃味
之後愈嚟愈flirty 同我一齊去嗰個男仔friend都話香
叫我一定要買 買咗唔洗單身
做咩自焚..............

仲試左咩

我有D想買埋in the city of sin
一行又出事
香港好似冇 我搵唔到
我應該要cut上網 如果唔係只會越搵越多
又係桃味 我老公好鍾意桃味 叫佢買比我噴先
因為 我個friend話要行街
之後就出事了

試咗好多呀
Playing with devil
Forbidden games
Love/don’t be shy

枝枝都好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞