「好似無人開」女士香水討論 3

1001 回覆
34 Like 3 Dislike
好小用中性香水
多數用開甜甜地既
不過1920果枝我聞過 係幾正
所以我係唔理佢地嫁
有時幾個friend一齊睇 佢地就唔sell你嫁啦
終於追哂po
最尾去左pen記聞
好鍾意constance 同lady blanche
Luna 反而第一下聞就麻麻 之後就正
最後決定入手costance 同luna 先
今日收到男朋友送既duchess rose做周年禮物
超香超鍾意呀 好岩冬天用
噢學到耶,解得好詳細!!
用返正確術語, 我應該係搵緊orange blossom 嘅香味
西女人味 笑o左

我會去望望
恭喜入o左pen記坑
兩枝我都有 好香
男朋友識揀
佢係咪有偷偷mon呢度同隔離post
pen記有枝叫orange blossom 但我冇聞過
應該係
不過今日噴左兩下 而家隔左三個鐘感覺上開始冇咩味喇
我係噴兩下手一下頸 過o左半日同事坐埋少少都仲有味
可能人人唔同
今日出得多汗
我覺得天氣再凍D先岩噴duchess rose
我以為花係有橙味
但聞左不同牌子的橙花味真係好皂味
原來好多人都誤會

首先, 橙花係冇橙味....
橙味會入去citrus 個Cat
而橙花係入white floral 個cat

但係呢
中文名叫橙花
但實際係有兩種
用英文叫就清楚啲
Orange Blossom 同Neroli

Neroli 係苦橙既花, 香味同Orange Blossom係唔同

Neroli 會比較Soapy, 而orange blossom 會俾較香甜

想知點唔同
你行入Jo Malone
試佢個Orange Blossom 同Neroli and Basil 你就明
噢學到耶,解得好詳細!!
用返正確術語, 我應該係搵緊orange blossom 嘅香味
pen記有枝叫orange blossom 但我冇聞過

Pen記同Jo Malone係兩個唔同層次
Jo Malone味單一
Pen記有層次同多變 隔一陣又會唔同左味
同一隻味 佢地兩個brand都有出
例如Bluebell同Orange Blossom
但係Pen記香勁多 而且同Jo Malone隻味好唔同
同埋Jo Malone Orange Blossom隻味好似tempo紙巾
咩叫西女人味
次次sasa d sales 成日推介汽車牌子法拉利出嘅香水
Penhaligon’s d香水真係好多層次所以比jml仲要貴
喺香港呢D亞熱帶氣候用有D嗆,身邊聞到香味嘅人未必接受到
不過佢哋D sales 會比較nice d 同送多D ssmple你試
想問下gggb 係hk 買大概幾錢到?

想入手呢枝,邊到買會平啲
有帶絲打用過pen 記 amber 同mfk rouge 540
兩隻都好吸引
想問問香港邊度會有L'Artisan Parfumeur賣

HKTVMALL 盲購
selfridges都差唔多二千
香港應該直逼三千
但我仲未去睇過真身 以上只係估價
https://www.1976.com.tw/search?keyword=Gucci+bloom

寄香港運費NT 350
平過selfridges
我有入手Amber 覺得好正 係我身上係玉桂味
之後會變o左書卷氣
香港好似2800
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞