「好似無人開」女士香水討論 3

1001 回覆
34 Like 3 Dislike
Mojave Ghost一聞就鍾意 不過唔敢噴返工
比你搞到想買Rose of No Man’s Land
終於追曬post 之前見有人提SL修女,我唔太接受到呢種甜,反而橙花/檀香個隻蜂蜜甜我就幾鍾意。
橙花:網上有人話似臭弧味<---nosetime 啲人咁講...佢令我懷疑人生, 明明我聞到係好濃烈既橙花味, 唔通有人咁得天獨厚, 佢陣臭孤係橙花味既.....?
Pen 記都係要試上身先知直章!
top notes 真係冇
但過咗top notes 就係勁甜玫瑰香
點解唔敢噴番工

rose of no man's land咁都燒到你 因為變o左糖果味所以你想買?
我係紙度聞覺得超甜同香所以先想入手
下次再要試上身 唔想變糖
[/quote]橙花:網上有人話似臭弧味<---nosetime 啲人咁講...佢令我懷疑人生, 明明我聞到係好濃烈既橙花味, 唔通有人咁得天獨厚, 佢陣臭孤係橙花味既.....?[/quote]
臭狐味 , 其實橙花係咩味,試過幾款都未知究竟咩叫真橙花(利申有買過橙花精油)
btw絲有無試過買nosetime嘅sample?
擴散度好高咁 太高調

少少啦 同埋忽然想試下玫瑰味
竟然係咁
好彩係體驗set 試一試先
一係唔噴頸 噴兩下手算

揀o岩玫瑰味又真係幾香 你可以試下
我都估唔到
如果一買買o左大枝都唔知點算
上次噴頸攻到自己 超弱智

因為我都想買discovery set 諗緊咩味好
又來留個言先

話說兩個post前留過名問桂花味香水,試左SL隻八月桂花,其實幾好聞但始終唔岩心水...再上網睇下其他review, 對Berdoues 隻peng lai 有興趣,但香港好似冇鋪頭試

最後無聊入左Guerlain Parfumeur 睇,試傳統版Shalimer. 雖然聞過一次但果次一聞完我同我男朋友都超鍾意隻味

因為隻香水係inspired by 泰姬陵所以係勁重東方印度味, 好似寺廟果d 香但帶有花香同埋少少vanilla 甜味 好優美。 依家我同我男朋友一見到有香水標榜住印度味/東方味都會主動去索

果日俾錢買shalimer既時候個店員拎左支Guerlain 190th 週年香水俾我聞下,又係好正!每次索張紙都係唔同味唔同感覺,好似講緊一個好長既故事咁 果下我領悟到原來香水可以好似詩歌咁表達美感 係一個唔錯既體驗
都有D外國評論話佢"smells like armpits"... 但我都唔覺
精油應該幾貼近真實橙花嘅味道?啲人話JML支Orange Blossom都似真嘅橙花味
btw, 我都有橙花精油同花水,精油有好香嘅花香味,花水超臭
你有冇聞過Hermessence雲南桂花
真係好桂花味
冇啊,本身諗住試但我manager 同我講話好快散,所以打消左念頭
係Orange blossom 同neroli ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞