「好似無人開」女士香水討論 3

1001 回覆
34 Like 3 Dislike
英國嘅話可以去bicester village個outlet呀
有penhaligon's嘅outlet
普通款同trade route甚至secret london個系列都有
但唔係好記得有冇portraits
Trade route唔知160定180鎊兩枝
另外bicester village入面仲有Clive Christian嘅outlet
同埋有間賣beauty嘢嘅入面除咗有Clinique同Estee Lauder一般line香水外仲有Aerin、Jo Malone同Tom Ford
不過選擇就少啲
覺得Fig Tea嘅無花果味唔出反而桂花重
喺我身上開頭係水感桂花
過一陣變成糖漬桂花甜度好高
呢個時候無花果先開始出嚟
到中調時帶草青嘅茶加入
然後一直桂花主調茶穿插其中無花果若隱若現到尾
前中調層次感幾好但後調比較模糊
同埋可能係受制於價格
原料一般所以出嚟有少少化工感
都可以一試嘅
之前去過買咗兩枝
但係就係無portrait
而家打算去機場免稅店買 大約£14x
多謝絲, 你係香港定外國見到有?
其實桂花味香水是咪九成都係糖水feel
我只有Jo Malone 同Memo 枝桂花
我覺得係
好中意西柚味 有冇絲打有西柚味既香水介紹下
ormonde jayne 支osmanthus 一d 都唔甜
係好fresh 既西柚同jasmine味
不過我唔係咁聞到有桂花味
ormonde jayne osmanthus 啦
話就話係桂花
其實就無乜桂花
大部份都係西柚同jasmine
longevity 有十零個鐘
floral/citrus 香水黎講叫做好好
⁠⁠Louis Vuitton Le Jour Se Leve
好正!我好中意佢隻焦糖味
好想一啖食落肚既感覺
我張香水紙噴咗3日仲有味
成張檯都係焦糖味勁正
好有聖誕節氣氛
我上網買咗佢個discovery set
可以試到signatures

都唔一定糖水feel嘅
TDC同hermessence嗰兩枝桂花都唔係好糖水
上面講Ormonde Jayne嗰枝直程唔似係直接用桂花而係用其他香材表現桂花
不過始終桂花本身都幾creamy
同啲白花呀美食調呀會夾啲嘅
有冇女人香水 男人噴唔怪
女人香水香水好聞好多
有無啲桃味嘅香水推薦
想搵類似jml wild bluebell 咁清嘅味
Jml太快散喇
有冇巴絲可以幫我買支Maison Francis Kurkdjian A La Rose 想送俾女友
難得有個地方,有咁多香水交流意見,
為咗學嘢,我決定註冊,入來此post,亦終於由第1集爬到現在Live了。

因為真係唔識(未算入坑),所以睇極都唔明各位講乜,
點解啲牌子SaSa全部唔見有賣,
例如上面經常講到嘅SF,(我理解係SF express,不久對香水牌子知多咗,理解為Salvatore Ferragamo"雞毛")卻原來係Selfridges
又提到Pen記,好似好冷門,周圍都唔見有得聞,俾你哋整到我好想聞吓枝Constance。
Ormonde Jayne好似有兩枝都係桂花主題, 一枝osmanthus, 另一枝Qi, 兩枝都係甜白花?
selfridges 做緊black friday 減價
唔知香水有無折
香水好似九折 除咗jo物窿無其他都有
連kilian ormondejayne嗰啲都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞