召集所有LIHKG 單車丁丁 (14)

550 回覆
9 Like 2 Dislike
咁我買上面crc 枝fox 32 ctd fit 應該ok

2015會唔會太舊?

2016定2017
ctd三個mode
改左做soft/medium/hard 34(入門叉計)
個medium冇32mm以前禁易死
hard改左,lock死下,衝擊太大,一樣會縮,防止lock死炒車

入山xc性能差不多
係行街,個T mode(medium)新款爽D

lock死,同soft, 新舊分別不大(只計fit)7

留左錢買xt 全set

9000蚊買其他件

2100蚊 買上面枝fox
500蚊買 Selle Italia Max Flite Gelflow Saddle

淨返d 錢應該點分配好?
鈴同headset 應該買邊隻

seatpost 諗緊買thomson elite,但都四五百蚊,值唔值俾呢?

利申返係27.5 硬架

座位好個人,好唔好坐要試
我由$160買到而家個張$1400
除左不停出車去test,冇得紙上談兵

headset真係為靚仔only
$100野,同$3000野,分別不大
自己睇tb,乜款順眼就得
但記得,ti-鋁件用anti seize,
炭件-ti落Fiber Grip

鈴我唔熟27.5
我26吋用過mavic crossride
之後am用fulcrum red metal 3配tubeless race king同 cross mark

用tubeless真心輕,胎一條$3xx,奶水$40
鈴$3xxx,清貨野
bb用xcross一般罁珠bb $300,已經好順

座通我用過一般彈弓,又用過油氣

彈弓通唔太順,勝在平
油氣通,真心好用
不過除左落山/樓梯會方便縮,冇幾可用得到

如果你心入面,心思思成日想升級,而家就直接攻頂吧

反正到時候先換,重貴

想請問3500值唔值 唔該哂

3500買老爺車
二手都不了

on road長踩練體力就比多d錢買架靚車
入山既 就比多少少入部二手軟架車練住先
落街代步既 千零蚊買部小摺車好過啦

目測
terk鋁架+炭通,$600-700
RS solo , $700-800
炭把 $300-500
mavic cross ride(不support tubeless)+XT碟 $700
slx 連m446油brake $1000

自己計
跟車估計不是11速,$3500都叫合理
26吋連消耗品 $$4000內,件/鈴好過同價位新車

上11速補1000內

目測
terk鋁架+炭通,$600-700
RS solo , $700-800
炭把 $300-500
mavic cross ride(不support tubeless)+XT碟 $700
slx 連m446油brake $1000

自己計
跟車估計不是11速,$3500都叫合理
26吋連消耗品 $$4000內,件/鈴好過同價位新車

上11速補1000內

如果11s or有40T以上飛輪
買得過
頂級鋁硬架TREK 8500 都叫唔靚?
求其擺對1450/1600 落去加支SID先22磅左右
新手操車一流啦,又輕又硬
雖然舊款,但當你今日去買架鋁硬架頂級嘅都係講緊同樣鋁料同做工咋

相入面果支係Reba/SID咪抵囉,
普通Recon TK就不過不失。
件嘅,你換隻10s 42/46T飛輪就夠踩啦
玩佢一年半載先換車岩哂
買二手伸縮座通有乜要注意?
thomson elite 27.2 外線黎
頂級鋁硬架TREK 8500 都叫唔靚?
求其擺對1450/1600 落去加支SID先22磅左右
新手操車一流啦,又輕又硬
雖然舊款,但當你今日去買架鋁硬架頂級嘅都係講緊同樣鋁料同做工咋

相入面果支係Reba/SID咪抵囉,
普通Recon TK就不過不失。
件嘅,你換隻10s 42/46T飛輪就夠踩啦
玩佢一年半載先換車岩哂

連登只有炭架同RB先唔係垃圾

除左成日比人吹係鋁架之王的Caad之外
所有鋁架比人當垃圾

$3500其實算合理,起碼計出來冇貴到
除左crossride比較重/不support Tubeless
唔鐘意,味換lor
9mm大把二手鈴
唔該哂巴打既意見
唔該哂巴打既意見

Welcome
最近打算買架車代步 同平時出去踩下 試試水溫
但係追post見話買小輪徑浪費時間金錢
咁請教下三四千筆直仲可以買邊類型既車?
摺車係咪平既都唔好諗?
摺車係咪平既都唔好諗?

代步小輪幾好啊
不過我唔多熟小輪
利申踩RB返放工
摺車係咪平既都唔好諗?

代步小輪幾好啊
不過我唔多熟小輪
利申踩RB返放工

本身屋企冇位放 有考慮過摺車 但我自己覺摺車好似冇咁好咁
利申唔太熟 新手
筆直 1k 無乜要求 係想靚仔少少
每日粗揸10分鐘返放工有咩選擇
有無人架車係淘返黎?
有無人架車係淘返黎?

Me
有無人架車係淘返黎?

Me

rb? mtb? 我都想搵架黎踩下
我想問下用碳膠剎到個煞車邊一條條痕 可以用咩嚟清潔返乾淨佢?需唔需要特別買過啲碳纖維清潔劑?
其實RB 前輪有冇分左右?
有無人架車係淘返黎?

Me

rb? mtb? 我都想搵架黎踩下

search 極限碳
其實RB 前輪有冇分左右?

discbrake 有
尾食有無邊款靚仔又好用?

起碼放到銀包 iphone x 同六角匙個d, 唔使放胎
尾袋有無邊款靚仔又好用?

尾袋有無邊款靚仔又好用?

topeak
想問有無水架可以放到jbl charge3?
邊到有得買?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞