召集所有LIHKG 單車丁丁 (14)

1001 回覆
17 Like 3 Dislike
想問一問神叉係邊枝?

岩岩買左個架,預左萬幾買件
三拓SR suntour epicon
由26mm QR,到 29穿棍都有
可以XC,晤可以DH/衝山

可改100/120/140mm,行氣有得lock
性能同RS air solo, 舊fox evo差不多

正常用 xcross bb $300
XT fullset $4600包180碟,橋

fulcrum /mavic鈴 $3000

tubless胎( cross cross $26x/ race king $3xx)

同炭bar/炭通/伸縮通

我以前彻過,如果只係行街,支叉唔好買太貴
我第一架xc用 fox叉 $3xxx high花好L心痛

之後架120am用神叉, hea玩好開心
你想買咩硬架?xc/am/dj
27.5/29?
買之前諗下自己想要咩先
27.5 硬架
xc
有時會入下山,多數踩街入村
大約係比你環塘,下幾級樓梯

唔係比你衝河背,飛jump
小弟都想買架surly旅行車,有冇巴打有飛球會員可以幫手拎個9折,想平得一蚊得一蚊
依家仲有人踩27.5 硬尾咩
點解唔得?
第一次去租RB練
用上把踩左15分鐘 手臂後背位置已經開始攰同痛
想問係咪姿勢問題? 定係必經階段?

上網睇人話係對手放輕, 用腹發力撐上身
我用腹發力, 但基本都撐唔到上身
係攰到頂唔順先企起身放手先可以抖一陣

想問操腹係咪正確的玩法?
個架可能唔fit,以前有兩架rb,一個一踩已經好舒服,之後買另一架,踩起上黎好辛苦
車架可能真係唔FIT
同埋我試車時 平衡腳 轉彎 頭轆會打到隻前腳
我問老細, 老細話轉彎不嬲都係高低腳轉
其實係咪真係咁?

我唔熟RB, 個刻無理到
不過租我就算
諗住去日本之前練3,4次RB就踩瀨戶內島橋
你比人fit or映相上來

另外,xs/s一定會轆打腳
M先唔會

如果你打算長途
反安個龍頭,頂完長途先再fit過
長途,冇必要太扒
連登只容許RB友發言
照你咁講, 我估我租個架defy應該係S size
但我身高178cm, 睇返defy個 size chart 都要M size先岩
不過昨日痛到嘔都仲踩到50km

到時去日本都係踩73.5km 應該無問題
去到giant store租defy adv2 玩一日
租車唔敢郁人d件
178 need m
我fd 180
用m defy
27.5 我都要打斜部車先入到𨋢
29 唔係人人得
要睇下部𨋢先

打直架車入又唔好意思
拆轆更唔會諗
你而家有車架?
可以考慮收二手件砌好佢,如果你有心踩xc就砌架xc角度既車,唔好不倫不類,俾人笑之餘發力又錯
好多人都話xc車踩既路唔多,但其實路都係果條,不過踩法就唔同,同一個河背,有xc踩法,am踩法,dh推法
就咁聽似係車架size唔岩, top tube又唔岩
不過我想問你確定你踩踏位置正確?
試下諗下點解lock鞋鞋碼只可以裝前掌,而可調較角度又咁小?
唔sure位置岩唔岩

不過感覺座墊有d高
用前腳掌踩踏 有d接近申直晒隻腳
但腳仲有些小微曲

另外因為唔係lock踏
有時踩下踩下 隻腳又去返中間踩踏
跟手屎忽會陰個位好似坐到腫左咁
但已經著左車褲

平日mountain 坐兩個半鐘都無
昨天睪丸癌既感覺
個架寄緊黎丫,d件會搵單車舖執同砌,佢地應該會幫我睇邊d 會好d
心態反而先重要
xc mtb唔好用幼胎,同RB鬥快

用輕鬆hea6心態
ok好玩
xt
TB平香港成千

香港買,on9
係香港買包埋砌,間舖手工好,無晒所謂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞