召集所有LIHKG 單車丁丁 (14)

1001 回覆
17 Like 3 Dislike
同求加tg Thanks
https://t.me/hl4848
有冇推薦邊間單車舖換胎
有冇mtb 車友
點解唔自己換
想問咁多位巴絲除咗飛球同bullbike之外
有無其他鋪頭可以推介下
除咗飛球外有無其他鋪頭有surly嘅車架買
想買旅行單車
Surly好似得飛球有
diy吧
香港代理商 你唔搵佢搵邊個
中國好多都係靠佢入貨
或者其他牌子旅行車囉
原來係咁
想問下有無鋪頭推介下
又或者旅行單車推介下
因為小弟對單車唔熟
你要求要啲咩先
幾錢筆直
利申略懂皮毛
車架就鋼
筆直15000以下
由香港踏上印度
中國牌子不了 產地最好唔好中國
粗用 外形就平平實實 唔想引人太注意
最好轉波同煞車分開
btw粗用嚟講用V煞定碟煞好

勞煩巴打
低調色硬尾XC車應該付合到你要求
最好用disc brake
你應該掉轉想
究竟,你人+行理有幾重,訓唔訓街/自己煑定買野食
防水馬鞍袋唔輕
當你架車有10-15kg行李,就會想前後分開放

biketo上面有好多大陸人玩長途(環中國級數)
不過佢地用26吋mtb多,你可以睇下人地放野方法
竟然係XC車
之前去飛球睇個seller叫我揀旅行車
Disc brake如果壞咗維修會唔會好麻煩
人加行李唔會過80kg
我會帶營嘅 但係我唔會自己煮嘢
行李我應該會前後分開放

Biketo個網正啵
大陸好多件
etc 27.5內胎,10/11速波腳

你要上大陸開定支付寶/大陸銀行戶口/sim card

有事就tb+SF送貨

11速件貴,又只有TB做補給
但有42T飛輪

而9/10速就比較平
自己決定

xc mtb的話,蝴蝶把,前貨架,都有必要
唔該曬巴打建議
過兩日我再出去睇車先
胎嘅寸尺咩size最大路
10速同11速分別有幾大
大陸境內,只有20-406/26吋1.95/700c-23
係一般單車鋪也一定有

其他size, 你除左TB, 接近冇方法取得(一般2-3天內可以sf送到)
你一定要學色用膠水補胎

要買支handcarry size大泵(需然D大神係直接用大泵連掛架 )

另外,停車架近年有出係BB位,八字腳
比傳統停車腳好力好多

9/10速, max 36T飛輪
11速有46T飛輪

舊登巴打,用10速去到英國/印度

但biketo D大神,好多時話mtb 36T唔夠力要行下停下/推車
如果而家再出發,一定用11s+46T

一般來說,腳踏用狗咀

座位自己去試
mtb的話
粗胎 kenda 小八,可以打到80psi $100有一條
幼 trie就 panarace, $2xx一條

我自己做過test

20kg行理,已經 av得18-20
30kg行理,車架會好淋,胎打到80psi都扁哂

真係唔好帶太多非必要行理
大陸tb太方便

一個qc2小米尿袋,紫米qc2火牛,已經夠1-2日
唔該巴打
學到唔少嘢
咁我都知我應該揀咩車
行李除咗啲必要品
我都係帶影相嘢多加部LAPTOP
想買架硬架,7000~8000蚊有咩選擇,睇過28bike 同fb,唔多硬架賣咁
一set SLX/XT已經冇左3/4000
一對好少少的mavic/fucrlum又1500-3000
一支神叉 $800
$8000你想有乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞