召集所有LIHKG 單車丁丁 (14)

1001 回覆
17 Like 3 Dislike
LM
新手踩唔錯啦
架我冇意見
但件真心唔得
連隻brake都唔得
買佢有排改
藍天有,有冇呢隻色就唔知
淘寶就又平又大機會搵到呢隻色
java fuoco3
5000有找已經玩到r7000
如果想搵枝2000蚊既叉配俾lynskey mt 27.5,有無咩介紹?
crc 訂個d 都ok

同枝epixon 係咪唔差得遠?
意思係d 二千既叉其實係咪同epixon 差唔多
$2000全新,得RockShox可以

三拓係有貴野,不過$2000唔夠
入門野,以前Fox 32 EVo/RockShox/神叉
行街/XC/落樓梯性能差不多

都係有得Lock,可以打氣,有快慢

差在飛Jump 1米安唔安全

而家fox 入門 36, $4xxx
剛剛上crc睇
2016 fox ok抵
有fit, ctd
不過,只有火山 15mm穿棍
同只有110mm, 120mm
冇100mm,冇QR
32 FIT Performance本身 xc ok
好過跟車evo
但而家已經上哂34/36,同新款CTD

不過個CTD好易死,最後得Lock,同唔lock
這支香港當年差不多$3600-4000

如果你重磅,120mm 坐上去,有100mm行程可用
輕磅,就入支110mm,有85-90mm用

要睇你個架,本來行幾多, 太長,車頭拉起,唔好用
我以前26,行100mm, 得70mm用,完全不足
之後上120mm AM, 爽YY

同系15mm穿棍,你買鈴要記得
買左呢個架
http://www.chainreactioncycles.com/hk/en/lynskey-mt-27-5-frame-2018/rp-prod165957

Recommended Front fork travel: Best suited for 100-120mm

Steerer: Tapered 1 1/8 - 1 1/2

用火山管同直管都ok?
oem冇叉泵
同solo本身低級過fox fit

性能入門野,hea 6差不多
你當佢有得lock,同唔lock算la
Tapered係火山
但相入面係直管
120mm ok
相入面係直管? 係指枝叉定個架?

枝Fox張相唔係火山管咩?
車架
linksys.com,係火山
而crc上面,係直

crc有個review
舊款同新款
車尾係143同148

自己check清楚
個Rear Spacing 142/148,會唔會影響到前叉揀咩鈴?

新手未都唔識驚買錯
買鈴有一對
又有得淨前
睇你買乜

前就一定係100mm
咁我買上面crc 枝fox 32 ctd fit 應該ok

2015會唔會太舊?
2016定2017
ctd三個mode
改左做soft/medium/hard 34(入門叉計)
個medium冇32mm以前禁易死
hard改左,lock死下,衝擊太大,一樣會縮,防止lock死炒車

入山xc性能差不多
係行街,個T mode(medium)新款爽D

lock死,同soft, 新舊分別不大(只計fit)7
留左錢買xt 全set

9000蚊買其他件

2100蚊 買上面枝fox
500蚊買 Selle Italia Max Flite Gelflow Saddle

淨返d 錢應該點分配好?
鈴同headset 應該買邊隻

seatpost 諗緊買thomson elite,但都四五百蚊,值唔值俾呢?

利申返係27.5 硬架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞