召集所有LIHKG 單車丁丁 (14)

550 回覆
9 Like 2 Dislike
不直?

5k樓下

加多少少 8000有碳纖車架java 抵玩

LM
5k樓下

LM

新手踩唔錯啦

LM

新手踩唔錯啦

架我冇意見
但件真心唔得
連隻brake都唔得
買佢有排改
SUPACAZ把帶香港邊度有得賣? 想買近BIANCHI 湖水綠的

藍天有,有冇呢隻色就唔知
淘寶就又平又大機會搵到呢隻色
新手想玩rb
想問 java siluro2好唔好
見好似幾抵玩

不直?

5k樓下

java fuoco3
5000有找已經玩到r7000
SUPACAZ把帶香港邊度有得賣? 想買近BIANCHI 湖水綠的

成日見有人問依隻,點勁法?

襯色啫
一set SLX/XT已經冇左3/4000
一對好少少的mavic/fucrlum又1500-3000
一支神叉 $800
$8000你想有乜

想問一問神叉係邊枝?

岩岩買左個架,預左萬幾買件

三拓SR suntour epicon
由26mm QR,到 29穿棍都有
可以XC,晤可以DH/衝山

可改100/120/140mm,行氣有得lock
性能同RS air solo, 舊fox evo差不多

正常用 xcross bb $300
XT fullset $4600包180碟,橋

fulcrum /mavic鈴 $3000

tubless胎( cross cross $26x/ race king $3xx)

同炭bar/炭通/伸縮通

我以前彻過,如果只係行街,支叉唔好買太貴
我第一架xc用 fox叉 $3xxx high花好L心痛

之後架120am用神叉, hea玩好開心

如果想搵枝2000蚊既叉配俾lynskey mt 27.5,有無咩介紹?
crc 訂個d 都ok

同枝epixon 係咪唔差得遠?
想問一問神叉係邊枝?

tubless胎( cross cross $26x/ race king $3xx)

如果想搵枝2000蚊既叉配俾lynskey mt 27.5,有無咩介紹?
crc 訂個d 都ok

意思係d 二千既叉其實係咪同epixon 差唔多
想問一問神叉係邊枝?

crc 訂個d 都ok

$2000全新,得RockShox可以

三拓係有貴野,不過$2000唔夠
入門野,以前Fox 32 EVo/RockShox/神叉
行街/XC/落樓梯性能差不多

都係有得Lock,可以打氣,有快慢

差在飛Jump 1米安唔安全

而家fox 入門 36, $4xxx
剛剛上crc睇
2016 fox ok抵
有fit, ctd
不過,只有火山 15mm穿棍
同只有110mm, 120mm
冇100mm,冇QR
剛剛上crc睇
有fit, ctd
冇100mm,冇QR

如果呢枝呢?

http://www.chainreactioncycles.com/hk/en/fox-suspension-32-float-performance-forks-qr15-2016/rp-prod172883
剛剛上crc睇
有fit, ctd
冇100mm,冇QR

如果呢枝呢?

http://www.chainreactioncycles.com/hk/en/fox-suspension-32-float-performance-forks-qr15-2016/rp-prod172883

枝fit ctd 係2015 呢枝?
http://www.chainreactioncycles.com/hk/en/fox-suspension-32-float-ctd-fit-performance-forks-2015/rp-prod147209
剛剛上crc睇
有fit, ctd
冇100mm,冇QR

如果呢枝呢?

32 FIT Performance本身 xc ok
好過跟車evo
但而家已經上哂34/36,同新款CTD

不過個CTD好易死,最後得Lock,同唔lock
這支香港當年差不多$3600-4000

如果你重磅,120mm 坐上去,有100mm行程可用
輕磅,就入支110mm,有85-90mm用

要睇你個架,本來行幾多, 太長,車頭拉起,唔好用
我以前26,行100mm, 得70mm用,完全不足
之後上120mm AM, 爽YY

同系15mm穿棍,你買鈴要記得
剛剛上crc睇
有fit, ctd
冇100mm,冇QR

如果呢枝呢?

好過跟車evo

買左呢個架
http://www.chainreactioncycles.com/hk/en/lynskey-mt-27-5-frame-2018/rp-prod165957

Recommended Front fork travel: Best suited for 100-120mm

Steerer: Tapered 1 1/8 - 1 1/2

用火山管同直管都ok?

成日見有人問依隻,點勁法?

襯色啫

如果呢枝呢?

好過跟車evo

買左呢個架
http://www.chainreactioncycles.com/hk/en/lynskey-mt-27-5-frame-2018/rp-prod165957

Recommended Front fork travel: Best suited for 100-120mm

Steerer: Tapered 1 1/8 - 1 1/2

用火山管同直管都ok?

Tapered係火山
但相入面係直管
120mm ok
好過跟車evo

買左呢個架

用火山管同直管都ok?

Tapered係火山
但相入面係直管
120mm ok

相入面係直管? 係指枝叉定個架?

枝Fox張相唔係火山管咩?
買左呢個架

用火山管同直管都ok?

Tapered係火山
但相入面係直管
120mm ok

車架
linksys.com,係火山
而crc上面,係直

crc有個review
舊款同新款
車尾係143同148

自己check清楚
Tapered係火山
但相入面係直管
120mm ok

車架
而crc上面,係直

crc有個review
舊款同新款
車尾係143同148

自己check清楚

個Rear Spacing 142/148,會唔會影響到前叉揀咩鈴?

新手未都唔識驚買錯

車架
而crc上面,係直

crc有個review
舊款同新款
車尾係143同148

自己check清楚

個Rear Spacing 142/148,會唔會影響到前叉揀咩鈴?

新手未都唔識驚買錯

買鈴有一對
又有得淨前
睇你買乜

前就一定係100mm
車架
而crc上面,係直

crc有個review
舊款同新款
車尾係143同148

自己check清楚

新手未都唔識驚買錯

買鈴有一對
又有得淨前
睇你買乜

前就一定係100mm

咁我買上面crc 枝fox 32 ctd fit 應該ok

2015會唔會太舊?

新手未都唔識驚買錯

買鈴有一對
又有得淨前
睇你買乜

前就一定係100mm

2015會唔會太舊?

2016定2017
ctd三個mode
改左做soft/medium/hard 34(入門叉計)
個medium冇32mm以前禁易死
hard改左,lock死下,衝擊太大,一樣會縮,防止lock死炒車

入山xc性能差不多
係行街,個T mode(medium)新款爽D

lock死,同soft, 新舊分別不大(只計fit)7
買鈴有一對
又有得淨前
睇你買乜

前就一定係100mm

2015會唔會太舊?

2016定2017
ctd三個mode
改左做soft/medium/hard 34(入門叉計)
個medium冇32mm以前禁易死
hard改左,lock死下,衝擊太大,一樣會縮,防止lock死炒車

入山xc性能差不多
係行街,個T mode(medium)新款爽D

lock死,同soft, 新舊分別不大(只計fit)7

留左錢買xt 全set

9000蚊買其他件

2100蚊 買上面枝fox
500蚊買 Selle Italia Max Flite Gelflow Saddle

淨返d 錢應該點分配好?
鈴同headset 應該買邊隻

seatpost 諗緊買thomson elite,但都四五百蚊,值唔值俾呢?

利申返係27.5 硬架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞