召集所有LIHKG 單車丁丁 (14)

1001 回覆
17 Like 3 Dislike
Ok
冇L用,西沙/大埔道/青公/貨碼/新田
由我四五年前玩單車,到前日巨冷完
都係爛同一個位
得沙公/鹿頸有整過

熟路最緊要

利申 全香港都行過
有貴買貴
試多D不同牌子,亞洲腳唔一定所有公司岩fit size

平野 vs 貴野
長途分別好大, 鞋面上拉力兩個世界
Report過有窿 真係有人填返
就係貨櫃碼頭海關果到

FB見到有人report過屋企樓下
直頭到見到重鋪瀝青 唔知關唔關事

不過熟路真係最緊要
前1公里已經知道要轉中線避開爛路
打算買呢對 SHIMANO應該OK掛
買caad12其實好on9
玩到禁上下,一定想上炭 or Ti

ps. 過來人
一步到位,反而洗小左$
鞋有分亞洲size,同歐洲size

個分別會係闊度不同
而shimano 亞洲size=wide fit(得行貨)
其他牌子上web有寫

出名牌子都係個幾個
有$2000財力就上 sidi/dmt/ etc.....

$800買隻shimano 玩到禁上下就會後悔
點解唔一開始比$1400-1600上 sidi (過來人)
1)5系淋,7系tb最抵,但冇wide fit
2)shimano 5/7系得一個boa, 我用緊7系,前掌麻麻
爆seed可以用埋上拉力
不過冇得回氣🙈
成日有D圓型洞
你call完填好,幾個月上下,又會再有另一個係附近

新田青公,更系call完都冇人整
睇開D.......

買支德規靚燈,照得平均又遠(可惜,冇一支support掛garmin底)
就好過用D cateyes 照得一點

不過香港地,要用500lm以上的地方,唔會太多,熟路先係最佳選擇
照到都避唔切啦
香港啲路都算係咁 夜晚都幾光
避得切
我支德規,燈影同私家車一樣均勻,照到好遠
full power下,照到15-30米外

但..........Rb用極之柒
...照到咁撚遠
尿袋泵電?
唔洗,500LM 1.5hr
之後1hr 200lm

個燈影係方型,唔會射到對面,所以可以照好遠
晤同cateye得一點

但又貴,外型又柒.......,又重

香港冇人用
我就用得好happy
好耐冇掂單車
想放左部rb merida scultura 400
換部oyama rx5摺車
有冇巴打知oyama rx5全新邊到有得賣?
corima s1同s+ 開口版嘅2018款會唔會差好遠 假如買入購差差唔多一半嘅價錢 s1性價比係咪高啲?
二手已經足夠
玩開口炭刀
極度弱智

disc rb 開口炭重可以考慮
正常rb, 開口又易燒,又重,換來做乜?
我係弱智sorry
巴打要摺車?定小輪?我有D細車想換大車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞