召集所有LIHKG 單車丁丁 (14)

1001 回覆
17 Like 3 Dislike
我都想入 可唔可以加埋我🙏🏻
https://t.me/gohardorgohome
可唔可以加埋我
https://t.me/LuisCarlosHK
請問各位ching 1d 簡單問題:
1. 決定買車架時, 各位係睇seat tube (C-C, C-T) 定係top tube length 去決定個frame 岩唔岩自己?
如果係根據top tube lengt, 各位ching, 係點樣度自己個top tube length?
For example: 172 cm tall, incam 83, arm length: 63
你地會用邊個數去搵自己個effective top tube length?

做左好耐功課, 都決定唔到點樣去搵, 外國網話incam X 0.65 – 0.67
咁對返車架既geometry, 係搵大過 定 細過既數, 之後用sram 去保返剩低長度?

2. handbar 同seatback
以上兩樣都好左右決定個車架, ching, 係點set 個seatback?
除左伸長隻腳到腳踏, 仲有咩方法去決定個高度?

3. 你地通常係邊買shimano 變速, V剎等等?

4. 想問仲有冇8,9 速 XT 買到?

5. 最後如果買mtb, 想配硬叉, 原本支避震叉係460mm, 買支430mm 有冇影響?

(細佬自己想組裝旅行單車, 不過煩車架煩左好耐, 新手一名, 希望牯各位大大指導下)
1.geometry睇埋STACK,REACH 同STAND OVER HEIGHT,最好睇實物
2.睇下你信唔信KOPS (knee over pedal spindle)
只有RB
唔該ching, 不過廠商既表 都係大概對應你幾高, seat tube 幾高
對應唔到 top tube, 點樣搵到自己身高對應幾多top tube 呢?
唔該ching
stack 同reach 係仲十準過top tube
如果我連第一架單車都冇, STACK,REACH 點樣度出嚟?
好煩惱啊

KOPS (knee over pedal spindle)
https://www.youtube.com/watch?v=dRo5vmJWWhw <-- 纇似咁樣?

所以要去單車鋪睇實物,正常上管唔會卡蛋,留返三四cm應該都夠,怕就俾錢人地幫你bike fit
唔該ching
我大概知道點度KOPS

不過唔卡蛋, 留3, 4 cm 係唔係stand over height?

其實去睇過實物既
52cm 同 54 cm 都舒服, 唔會卡蛋
係決定唔到買邊個cm

問題係用咩去決定自己既top tube
試過去網上 fitting 個網, 結果係 52- 53cm
http://biketouringnews.com/about-the-bike/ <---
跟住呢網去計, 係 54 - 55 cm...
姐係點, r哂頭

我主要都係長途旅行車, 唔係aggressive position
係咪岩stand over height 就夠呢....
細車二手易放,買錯都有得救
細車壞處:鞋頭有時HI到前轆
想問吓ultegra di2 6770 全set仲值幾錢
唔該唒巴打

最後係唔同既fitting 網度得出差唔多top tube
知道大概咩長度~!!

買架短既,用sram 去調較
利申新手唔熟單車
surly cross check爬坡真係好辛苦
大盤46/36 飛輪11-32 10速
載住around 20kg行李爬20km5%以上既坡真係攰到癲
迴轉唔夠60

屌想換過餅大盤
原來就係你
開始入藏開日日死爬爛爬啦
有無巴打想放車??
budget 5k

要求:5800 groupset, L size
上fb二手谷睇下
睇左成個禮拜都無乜岩心水既
Ching而家去到邊
八宿
叫做爬左三分二既山
即係啱啱過左怒江七十二拐 係唔係落得好爽
各位ching,想問下Merida reacto 4000算唔算入門碳?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞