召集所有LIHKG 單車丁丁 (14)

1001 回覆
17 Like 3 Dislike
正常
新手想問下買specialized Allez sprint disc配sram既force groupset加對dt seiss既1800 32咁樣
呢個配搭會唔會好古怪,同埋香港係咪冇specialized、一定要返大陸買?
野牛
force 應該就嚟update 喇喎
踩快d 冇咁攰
200k 諗住踩幾個鐘?
[JJ插沙跪求意見] 各位巴打想問問你地意見 女友因為身體問題所以平衡唔太好但佢又想陪我踩下單車
上網見到一間野前轆係2個小輪徑 想問下你地有無人買過? 舊野安唔安全?
https://www.kickstarter.com/projects/1919966976/trego

kicker starter黎
應該冇咩人試過
安唔安全真係好睇build quality
台灣單車展見過類似野
買二手RB有咩要注意
搵個有踩開車嘅幫眼
都係檢查下車架有咩損傷阿 對軨行得如何 變速系統阿 制動咁囉
首先你要有個踩開車嘅fd
連登tg group 好有愛 你可以入左再問
好難就咁三言兩語講得透
我都想入tg grp
屌 踩車真係好貴我新手平平地買左架兩千幾蚊嘅road bike,前排有狗衝出單車徑個fd急停撞到我,條ling彎左,整返都要幾百蚊,買過條ling都要幾百蚊
結果架車擺到而家都未整
睇下有無人義修囉 或者用餐飯換
上網搵二手鈴,不過最緊要睇清楚有無淆
想問下咁多位巴打攞個意見
172中年男,冇運動開,想買車
柔軟度普通,腳長身短類型,
春袋底度地板85cm(冇鞋)
都係美利達scultura / ride 依D入門車
上圓果架係scultura xxs (44)
因為我踩開水平車架俾唔到啲咩意見佢
就咁睇依架xxs頭管12cm 上管51.5cm
休閒幾何車架向後斜要拉長D支坐通好似好正常,但係實車都睇落好似細咗兩個碼
所以想上嚟問吓各位意見
172點會買xxs
所以覺得有問題,老閪都上黎問咗先
平時如果係Caad10我會推介返50/52size
但係依架車車頭高身D,又壓縮架未知咩料有冇錯
X xs又細左少少
xs可能好d但都要高車頭
所以未買住
Xs/xxs 計袋底條數準d
架車上管向後斜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞