召集所有LIHKG 單車丁丁 (14)

1001 回覆
17 Like 3 Dislike
上網睇一條GP 4000s 215g vittoria內呔95g
一條馬牌competition 280g
重量應該差唔遠?
新手想請教下點解用開口呔易燒
用tubeless既話又點睇
佢哋話因為開口呔個框又煞車又夾呔唇,太化學,一煞得耐熟左易炸內呔,而且重過管呔,冇奶打,一爆呔真係停埋一邊柒,pro佬唔用
三鐵pro會用開口
但香港地,call van好過
budget萬1 萬2到 想買對軨 會諗bora one ac3 定fulcrum speed xlr50算 有人放17肥框ultra 50 8k5 諗緊會唔會直接買對全新軨算
有冇巴打知邊到有得買cervelo s2 全車 6800set
巴打考古?
開口係的確更易爆
不過燒與唔燒其實剎車技術重要啲
除非你可以好方便咁隨時有得換管胎
如果唔係開口方便得多
BTW新年快樂
筆直有限有冇咩好建議
有幾多筆直先?
6800 2手$2000就抵玩
如果你要全新
可以睇下浄架+全新R8000/二手 6800

但今年岀12s
買全新R8000一定蝕到嘔
12k入唔到 ac3 50
胎要$1000-1200

fulcrum 50係上一代,今代肥框是T60
而且fulcrum 二手少人要過bora
1)重
2)易燒過管胎

結構上死症
覺得邊度買
幾錢
邊度有得買
15k左右
咁等多排先買
弱智都係
如果我budget 去到咁高 應該唔諗2手對ultra

1.bora one 50/35 ac3
2.corima s+
3.black inc.
4.dt swiss arc

全部淨軨計 軚我有多

暫時呢幾對最接近budget
s+
仲有fulcrum xlr應該有返咁上下年份
s1同s+會唔會好大分別 價錢差接近一半前題下 都係s+值得?
$600
roxim x7

今年有拖尿袋 ver x4,行7.4V
未有support garmin底

要support garmin底,要安一個60g的圓柱比佢夾
又重,風阻又大,又柒
摺車/mtb用就一流,我rb......冇乜位
RB, 未買就晤好買la

香港越來越光,只有元朗->上水有必要開大燈
二手6800 ok ge
不過sram 要用專用座
shimano未知

有心ge, 入左浄架,二手6800/二手zonda 11s
玩住等

頂多蝕人工
disc全炭開口,C夾鋁邊開口
我覺得重可以玩下,算耐用,有佢市場

C夾全炭開口好反智
比好多$,去追求輕,但又加番重佢

不如唔好換

由R3->zipp 404,
40km下,頂多快幾km/hr,
30w-40w內(lab test data)
一條青公,幾十秒內(不過心理上係爽ge)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞