召集所有LIHKG 單車丁丁 (14)

1001 回覆
17 Like 3 Dislike
你乜撚野呀
硬尾XC依家行29吋邊有人用27.5
笑兩句就發鳩癲
咪on9
亞洲人邊夠腳長,身型玩29
merida team96
同一個model size都要出27.5同29

29吋出xxs/xs會有幾怪?
個個人180cm?

29吋快過27.5吋都好,唔代表27.5/26吋要停產
百貨應百客
我同意百貨應百客
不過咁,29" 係世界xc舞台上係一個大趨勢,睇番上年uci條路,果埋亂石陣唔係唔用29呀?
之不過,香港點解會有黑鑽路段?
去過外國你就明,條路又闊又平,反觀香港,窄路多青苔,又係咪真係適合踩29呢?
岩,經驗同售後服務都係錢
自己識又慳d既咪自己裝
坦白講,踩得山車,基本維修點都要識d, 換呔斷鏈r正車頭呢d. 真係基本
入黎學玩mtb
不如留個tg交流下
https://t.me/Potato_sir

其實youtube都好多source
https://youtu.be/2aw6a736QLk
硬架

得s/m/L

27.5
xs/s/m/L

xxs/xs/s/M/L

成日話要買細一個碼
29吋 S,冇173-175已經唔洗玩

話出新車一定要29都
新手想玩rb
想問 java siluro2好唔好
見好似幾抵玩
不直?
5k樓下
想買部小輪 近幾年好似無咩新款

上到去TERN SURGE 同 IDIOM 0 個價位係咪都係買SCR1算柒數啦?

BTW 下面部千里達Z6R $3580點睇?

前叉:碳纖維前叉
變速:日本 SHIMANO SORA ST-3500 槍手
波撥:日本 SHIMANO CLARIS FD-2400
波腳:日本 SHIMANO SORA RD-3500
飛輪:日本 SHIMANO CS-HG50 11-25T 卡式飛輪
牙盤:日本 SHIMANO TIAGRA 4600 39/52T
中軸:日本 SHIMANO 中空BB
剎車:台灣 TEKTRO 雙軸式制鉗
輪圈:鋁合金 45MM 雙層刀圈
花鼓:(前)台灣 NOVATEC 鋁合金 兩啤令花鼓 **行車更快,更順**
花鼓:(後)台灣 NOVATEC 鋁合金 四啤令花鼓 **行車更快,更順**
外胎:台灣 KENDA 20" x 1-1/8 高壓彩胎
小輪不如直上rb/mtb啦
近排唔想跑步 轉踩車

又唔想一下子投資太多住

上面部野D件對唔對得住個價? 雖然千里達個風評好似一般

定係2K買SOLAR 算柒數啦?
3k夠買部2手 scr踩啦 踩唔掂就放返差唔多價
千里達你要預無乜二手價
身邊無人識單車 唔敢買二手住

咁部TRINX貴SOLAR 1K D件值唔值?

THANKS
二手scr/tcr/merida
好運,可能加少少有炭架
唔好
千祈咪Trinx
如果想買二手SCR 係咪上fb二手group睇最好
定呢度有巴打放
tg傾
tg:natll2
成日見有人問依隻,點勁法?
個架唔得? 我見d件好似幾抵屌

係咁就solar算 真係踩落去先換rb
如果你最終目標係RB
你先入小輪,係on9行為
只會浪費時間+金錢
fb/28bike.com

不過,而家好靜,冇乜人放車

$3-4000,可以睇埋tcr/defy
一般10速105, 有炭叉,又輕1.xkg
我收工放假HEA踩架咋
加多少少 8000有碳纖車架java 抵玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞