[威士忌12] 若要生活好 勿飲Black Label

676 回覆
30 Like 6 Dislike
想問吓巴打你去白州廠參觀係晌網上預約,定係要打電話去約?
fine oak 不嬲都話麻麻
你留意下 唔同vintage 唔同價 1990 vintage 既可以hkd千中 千尾都得
但準備轉label o個堆都係hkd1000 樓下
網上
平時唔捨得俾咁貴飲,永不錄用
好,我再揾揾先,thx
諗起之前試支talisker ib sherry cask 18 年

桶味都唔夠

反而double matured 過桶1年 桶味仲強過佢
https://lihkg.com/thread/830522/page/1

旅遊post 有巴打 講去威廠同scotland d bar

o係度都宣傳下比巴打睇

真是不錯
飲開 johnnie walker 嘅新手留個名

舊版black label 真是不錯
口感豐富 輕微水水地 但不似40%
沉左嘅

非常驚喜,完全唔似8年酒
依家d鹿仔
sor 我都唔記得推post
飲左 8年酒 完全不似8年

整體好好 亦冇好spicy 既感覺
好過睇三蚊大師個post
未解凍但仲響頂
有無Ching飲過Octomore 8.X系列?
如果頂到Ardbeg10Yo既peat呢隻又飲唔飲到?
見佢150ppm以上好想試下
ppm只係反映 個麥芽 有幾peat

唔代表裝瓶完支威有幾peat 所以係有少少誤導性

因為有時飲octomore都可以係ardbeg 10 泥煤味重d
The Macallan 12 Years Double Cask Single Malt Whisky 70CL 值得一試?

利申:新手,只係飲過black label
不太推介 睇睇頁頭option
我以為係量度啲酒Peat既一個指標
但整體黎講果陣泥味會唔會勁到入唔到口?
咁講啦 ardbeg隻peat都強 但你覺得入唔入到口?
其實都係睇間廠風格 peat來源 用乜桶 去配合多d
ppm作為 酒 既peat量度誤解

我覺得真係多得octomore唔少
octomore 個度法其實有d 取巧,好似係出kiln 冇耐就馬上度(有錯請指正),咁做ppm 一定高。最後成品peaty 感未必真係咁強
可以啊,所以想再試下上一級係咩感覺
想問下有無咩甜甜地嘅威士忌推介下

Macallan 12 fine oak算唔算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞