[威士忌12] 若要生活好 勿飲Black Label

676 回覆
30 Like 6 Dislike
因為你唔寫 所以先無人睇
只係試過支12年
唔係難飲
但完全無任何特別印象係咩味
21年會唔會差好遠
原來係咁,愈了解得多,發覺威用桶真係好複雜
多議巴打咁詳細回覆
如何得出一個如此荒謬無稽的結論?
會有分別嘅

但唔一定高年份=好
巴打點評價craigellachie 13?
如果想試下peat既話
ardbeg10會唔會係好選擇

尋日係馬鞍山買左呢支
但今日病左飲唔到威住

有無人飲過 香氣味覺有咩評價
Ardbeg10

Talisker10

Lagavulin 16
新手LM學嘢
咁單桶低年份同埋高少少年份嘅基本款味道同香味會邊個比較突出??
一個冇加水不過桶嘅影響較少,另一個就加水但陳年耐啲。
我都幾耐冇飲過

依支幾岩beginner 飲
舒服易飲 蜜糖味相信好易飲到出黎
talisker 10 其實peat 味唔太明顯

peat 味除左樓上兩隻 laphroaig 10 都可以試一試
冇得咁比,冇絕對答案
如果真係要二分法,我只可以憑經驗答你低年份又cask strength 嘅酒味道多數較為菱角分明,高年份不論單桶定vatted 理論上感覺較為內儉

不過老實講,永遠都有例外而且唔少添,事實上亦冇必要咁樣去比較
其實你講緊既"單桶"唔係指緊1個桶only
係咁多個單桶

每個桶表現都不一樣 所以每桶味道 香氣 都不一致

咁大variable 既野好難再同任何年份既基本款去比較

基本款純粹 間廠想表現d 乜野風格呈現比你睇
上年whiskylive 試過 印象中個風格都係花香蜜糖o個類
thanks bro,岩岩係美酒節試左,訂左支。想問下仲有咩類似既選擇?
覺得佢入口好甜
可以留意一下speyside/highland 向, 而非sherry cask 向既威
好似
clynelish 14
linkwood 12
個日仲要試左talisker,覺得好難飲
睇個勢你應該飲唔慣smoky同peaty野

咁依堆岩你

本質上又唔叫難飲既 只係你唔慣
有冇巴打會打算去黎緊會展個酒展?值唔值得去?
8號開個個?
冇錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞