[威士忌12] 若要生活好 勿飲Black Label

676 回覆
30 Like 6 Dislike
想問whisky live係點玩法 買左standard ticket
第一年去 我見佢有唔同area 有啲6pm就收檔
其實果啲area係做咩?
同埋正常應該幾點去好 見佢1-10pm
沖highball好飲
其實水楢桶威士忌飲落係乜味?
鄉下仔求教
打算平平地執支試下
我都未試過想試下
去開日本可以去酒廠平平地試下山崎/響水楢木原酒
新手有咩酒推薦下
同埋飲威會唔會食D咩?
我食花生
朱古力都幾襯
第一頁有入門酒
thanks
諗住睇下有冇啲大家飲威都會用開既小食
傻閪左,早兩年係日本d 百貨公司定超市,買左支無年份既只係幾千yen
唔該曬巴打咁detail 嘅reply,但我對個event 興趣不大,想知通常係邊度買威士忌多,想單買支酒算
巴打係邊度買
依支邊同得其他水楢桶比.....

依支係叫對得住個價

但用水楢桶角度 算係不用計算之內
留名
利申未飲過 唔識
新手問題,有冇師兄可以講下Johnniw walker 其實支green label , gold label 同blue label 有咩分別
利申上面3支都有啲貴 窮L只係飲過JW嘅red label black label 同埋double black
有啲怪但係飲威食BBQ雞翼好過癮
我都好少試到 因為要試水楢桶 日威
多數成支78 千樓上 咁
green label最大分別係blended malt whisky

飲廠既character會比較突出少少

如果連black label都覺得 買都有d吃力

個post d入門款都起碼3 4舊水起錶

我會諗你只係岩劈酒/溝酒既路線 依度傾品飲既路線多 唔太適合你

前排試 80 90 年代既macallan

同依家既冇得比之餘
的確係非常好飲既sherry cask
桶味突出
亦有我鐘意既fruity向既sherry cask 味
如果鍾意飲macallan 12 double cask個隻味仲可以有咩選擇?覺得佢好香。
多納12啦
好,我遲d去睇下。thanks bro
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞