[威士忌12] 若要生活好 勿飲Black Label

676 回覆
30 Like 6 Dislike
WL試左又真係唔差
話時話,巴打你響蘇格蘭嗰陣,有無路過現實中 Rest and Be Thankful 呢個地方?
搭巴士去Kennacraig 照計有經 因為要行A83
兩三百蚊貨仔算有交代
highland park 12
無知一問, 你地飲威士忌時通常係剩飲定會配D咩野食?
如果想同長輩邊食飯(酒樓中菜)邊飲, 有無咩推介(budget 500左右)?

利申:未飲過, 長輩都無飲開, 只係想大家食飯開心下
淨飲,food pairing 其實係錯誤的

如果只係求其食飯飲嘅款就算,不過品飲嘅話就唔會pair嘢食,起碼我自己唔會。

如果平平地食飯飲,考慮下多納12,本身風格夠突出唔會比中菜味道掩蓋太多。
明白, 其實我都係咁諗

多納係Glendronach? 係咪週圍都買到? 其實唔係咁好意思去D洋酒舖買支幾百蚊既酒
係~
新既本土event
知少少 應該暫時係全港最強既event

Whisky Now! 2019

一個全新嘅威士忌盛會將鐵定於2019年1月13日面世,由本地酒界兩大男神攜手策劃,聯合本地唔同嘅威士忌吧、收藏家、同好群組以及各個獨立裝瓶廠嘅進口商,實行打破常規,用特色酒款作為主題。

有見近三四年嚟,好多香港酒友對威士忌嘅研究越來越深,除左酒吧、酒鋪,連網上既交流群組亦都係越開越多;而為左酒,唔少本地飲家甚至不惜親身遠赴各地嘅威士忌吧同酒展!既然有一大班人係對常規款以外嘅作品咁狂熱,今次不如一齊玩盡啲!

扭轉一般威士忌展以大品牌為主,我地將唔會有任何一個蘇格蘭原廠既代表參展,反而以各個單位儲落嘅私伙靚嘢為主,唔好話你未試過,隨時稀有到你聽都未聽過!喺Whisky Now! 2019,最多人問嘅只會係:咁多嘢飲,點揀呀??!

請即 follow 本頁,活動細節將陸續公佈。

https://www.facebook.com/WhiskyNow/
中菜就配白酒糯米酒

食蒸魚海鮮就配返White wine
過幾日開post 重點講依個
同一家人圍喂喂試下威士忌開心下
巴打們飲威果陣會唔會食下雪卡, 2樣野會唔會唔夾?
有時會

好夾 濃味茄配peaty whiskey
不會

不過有d威係用黎夾cigar

好似dalmore cigar malt
但聽人講效果唔係太好
其實見樓上講pair food pair cigar

我覺得要理解 係咪想分下d 威乜味 學點樣品威
係既話 其實都係不宜pair 因為好多時飲唔出威 原本想比d 乜野味你

pair food 令到威既重要性降低左d 其實已經意義不大
當然我都明有時出去食飯飲威
我建議就唔好攞咁靚既野就得

好飲既威 層次有時可以做得好好 會坐低飲7-8個字 依個時間內會keep 住有變化

如果你配埋野食 就比唔到依d 野你
"層次有時可以做得好好 會坐低飲7-8個字 依個時間內會keep 住有變化"
同意呢類威要來品好。

但係 easy drinking(straightforward, fairly simple, inexpensive) 嘅威其實搭配食物或者食飯時飲,唔覺有咩問題,搭配得宜嘅話其實可以係幾適合添
4 5 舊水o個d 都可以 但過千o個d 就唔好了
我覺得配好rum 仲開心

想問下大家 呢兩隻呢個價抵唔抵飲
淨係知道日威可以賣到好貴
接觸威士忌唔係太耐,前後只買過兩支飲

余市無年份 70cl $688
Nikka 12年 70cl $848
Both不了,樓豬頭post果d更好
香港完全唔知邊到可以用正常價買枝好少少嘅rum
其實係 好彩入定
上兩星期去京阪發現便利商店竟然冇乜日威賣,明明之前幾年4月同樣都係京阪但周街便利店都有日威,唔通10月唔當灶?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞