[威士忌12] 若要生活好 勿飲Black Label

676 回覆
30 Like 6 Dislike
未必有保證 始終唔知佢點保存 但一定平過舖頭
Carousell 一車車散貨料 仲要無名無姓無保證
日威nas算吧啦
知多更加連日威都唔係
新得利唔好飲咩?
同價位蘇威好太多
日威nas真係不了
知多當然係日威喇
只不過係single Grain whisky者

連日威都唔係果d係烏取呀果d
so 7 jor
but still 不了

認認真真3支一次過試曬,波魔支18真係好掂好smooth同埋個木味好好聞,12就係支18嘅淡口版都正 不過支15我就覺得普普通通,個甜味一般般,無想像中吹奏得咁好飲 我鐘意飲sherry cask 但係15呢支呢個價錢,我會揀返macallan 12,有冇師兄同感
try TR12
邊枝15?darkest? Travel Retail?
Darkest
我咁岩兩支都試過,我覺得其實白州nas都幾好。
不過知多呢個價既話,絕對有更多既好選擇。
日威留番去日整酒吧再飲,要買成支真係太貴了。
不過三得利真心勁,用十幾款蒸餾器自稱可以組合出所有威士忌嘅風味。
另問,Diageo近年係咪將Lagavulin同Talisker轉型,開始減少IB出品?
其實talisker不嬲少ib

laga有多數都係唔開名ib

我覺得diageo不嬲都好睇重依兩間廠既
39.134
BTW今個月做乜老撚咁出酒

新手上路,
喺機場買左支黎試下煤礦味
飲到叫救命
救命意思係唔岩飲定好好飲?
一開始頂唔順陣正露丸味,
而家飲飲下都好啲
呢枝唔算有正露丸感覺,同埋「煤礦」不太是準確的描述
請指教
下星期六一年一度皇東節威士忌treasure hunt大家買左飛未?
首先當然味道係好主觀嘅,我都係分享下個人睇法。

「煤礦」我估你係想講泥煤,雖然都係有個煤字而且黑色一舊,但係其實係兩樣好唔同嘅嘢。

坊間唔少人都直接將煙燻泥煤歸類為正露丸,其實咁樣係容易誤導令新嘗試peated whisky 嘅朋友。peat 味會受「量」(ppm),peat source,處理方法等等影響,而且往往同廠風格係一齊呈現。Bowmore 嘅peat 感覺較為maritime seaside smokiness,帶點鹹香;正露丸味其實較常喺被形容為medicinal peat 嘅Laphroaig 出現。
個post 都兩個月 又係時候 轉下個topic
[威士忌13] 踏入11月 香港威士忌Event 又開始多了
https://lihkg.com/thread/898166/page/1

窮就去買酒辦試下算啦
澳門的價錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞