[威士忌] [朝聖] 蘇格蘭 比利時 瑞士 毒遊一個月威士忌鬼妹之旅

234 回覆
59 Like 6 Dislike
大家好 第一次寫遊記,純粹因為個trip 對我意義好大。其實都唔係第一次自己出國留咁耐,但係今次真正係一個反思自己做緊乜 想做啲乜嘅機會。威士忌向來唔係一個主流喜好,坊間都對威士忌有唔少誤解/定型 (一定高消費/烈酒=劈等等等等)。今次就由威士忌之家蘇格蘭開始,同大家分享下。

會盡力更新密啲,希望大家支持之餘,都好歡迎任何同威士忌有關嘅問題,識答嘅一定答
留名
講翻少少背景,其實今次係經大學報名,七月中出發去Glasgow嘅。咁就有program 要跟,每日都有野做。臨出發前先知,12條友去,得我係港仔

其他11位清一色美帝子民,就有統一日子出發; 我就當然提早去,喺做正經嘢之前玩翻夠本先!
第一晚到Glasgow 已經係夜晚半夜,check in student housing 都幾四正

馬上沖涼訓覺,因為第二日已經開波,出發北上去Clynelish!
Clynelish Distillery, 地圖睇好似好北 好遠,但係有火車其實唔難。Glasgow 去,3個鐘到Inverness,坐多個半鐘就到Brora

Brora 呢個名,飲開威嘅巴絲相信已經心裡明白。Brora, Sutherland 呢個地方,係現今Clynelish 嘅地址; 同地址有一間Brora Distillery, 而Brora Distillery以前就正正係叫Clynelish。聽落好亂,實際情況係咁嘅:

1819 年 Clynelish Distillery 降臨,做左好多年good whisky,1968 年發覺,喂唔夠地方用,就起多間Clynelish B Distillery。大家都想像到會係幾咁混亂嘅一件事啦,咁Clynelish 就叫Brora,而Clynelish B 就係今日大家見到嘅Clynelish Distillery 喇。

但係好景不常,80年代scotch single malt 黯淡無光,大家都飲容易入口而且價格相宜嘅blended。一代酒王 Brora 喺83年終被放棄 (Port Ellen 都係同年死)。諷刺嘅係,而家人人吹奏Brora,雖然佢剛強有力嘅蜜蠟 citrus fruits 麥芽香甜 高地煙燻泥煤嘅黃金配合真係好好飲,但係OB Special Release 下下過萬一枝的確都是喝不起的價格。好消息係,2020 PE Brora 將會重開,至於出品如何,大家拭目以待啦。

所以,Clynelish 數字上好年輕,但係其實佢嘅故事同歷史,以致被追捧程度都係數一數二㗎。
個人好鍾意TBWC 呢張卡通標,完美摡括Clynelish 同 Brora 嘅關係。

本身網上報左個cask strength experience tour,去到未夠鐘就周圍fing 影下相

Visitor centre 出奇地有後生女,雖然普通但係聊勝於無
留名支持
今日用翻電腦出post 希望可以出密d up 多d 圖。

講翻Clynelish tour,一開波竟然係帶我地睇Brora 舊址先,Diageo 班人都知道邊隻係生金蛋嘅雞。

成桶Brora 呀呀呀呀呀!

之後就入Clynelish production facilities 參觀,可惜嘅係入面唔比影相。今次tour guide 唔算好資深,有d想問好耐嘅問題都唔係太答到我 (點解而家Clynelish 唔多做highland peated?waxy character 除左因為對still 仲有冇其他特別factor?)。好彩嘅係同團得我同一對老夫婦,所以好多時我都可以瘋狂9up 同埋問呢樣嗰樣

行完之後就係tasting,我眼尾睄到有newmake 就問可唔可以試埋,好彩又肯比我試。newmake 係認識廠風格嘅第一步,clynelish 嘅newmake fruity,estery,仲有一貫嘅蜜蠟感,newmake 黎講算係相當討喜。

Tasting 仲有gold label,Clynelish 14,distillery exclusive,單桶‘88 Clynelish 同埋單桶’85 Teaninich。頭三枝唔講了,後兩枝好,但係絕對唔算突出或難忘,Teaninich coastal + fruity 嘅配搭較深印象,始終Teaninich 太少OB 出品了。
點解up 完圖會頭已側
Where is the hot chick dude?
慢慢來
Waiting for the hot pictures
lm
lm
Lm
對scotch 淨係識啲好皮毛既野,希望睇完會對scotch 識多啲

淨係識highland lowland 之類既production area, single malt 係解single distillery 同埋basic tasting technique

未聞到tasting notes 講嗰啲味
有巴絲留意太好了 會儘快出好文,有問題隨便問!
巴打有乜隨便問 其實有感坊間太多錯誤/不盡不實嘅資訊,所以都想盡自己能力做少少威士忌嘅推廣

single malt 解single distillery 係最basic 嘅睇法,要最準確應該係話 同一間蒸餾廠入面用單一種麥芽製造嘅威士忌; 如果只提single distillery,其實喺極罕有情況下係有single blend,ben nevis 就曾經出過全由自己廠出產嘅malt and grain blend

tasting 都係經驗黎,試多d 就會明白到人地講嘅味道係乜。絕對唔好覺得有對錯之分,威士忌好主觀的
留名睇故

去廠應該係唔少威友夢寐以求 想去既地方
支持波大
新手留名
行完tour 已經5點,之前plan 好夜晚去Dornoch 住。Dornoch 係蘇格蘭人嘅度假小鎮,冇火車站,Brora 一日大概得4,5 架巴士去。點解聽落咁偏僻都要去?因為Dornoch 有可能係全英國最好嘅威士忌bar - Dornoch Castle Hotel。

想留錢飲,所以book 左bnb 就算。屋主好好人,揸車黎接我只係收我10鎊,房價+早餐+接送 = 35鎊。

去到Dornoch Castle Hotel,5點半,飲翻杯先食飯。
協會舊標 x 老麥,馬上課金啦。

非常厚重西梅 舊時代重雪莉風格 木傢俬 皮革
好飲是必然的,亦都感嘆點解而家老麥比屎水人飲大家都搶住飲。

好酒唔怕慢慢飲等變化,如此這般,已經六點幾,咁就埋位食飯。
頭盤dressed crab 味道好細緻,唔係一般farmer's market 食嘅咁普通dressing + 凍蟹肉,亦都好足料但係太肚餓冇影到。
Main 係 highland venison,高地食game meat 已經係指定動作,而道菜都冇令我失望。
支持
想下年去,但驚唔識路
谷友開聲問大把手足幫到你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞