[威士忌12] 若要生活好 勿飲Black Label

676 回覆
30 Like 6 Dislike

生活不好了
這個好
好香
唔識形容隻香味

btw 我地有共同口味嘅
開左枝tomantin legacy
我都join
其實不嬲係 頁頭度 睇唔睇到就見人見智

終於入到手
最近揾緊啲煙+雪梨嘅想送比朋友,暫時考慮緊Bowmore 15 darkest / Talisker distillers edition / Lagavulin 16 double matured / Ledaig 18 ,除此之外有冇啲類似嘅推介?
留名 ,
新手 無自己買黎飲
出名Gold label 都差嗎? 口感好細滑
留名 ,
新手 無自己買黎飲
出面Gold label 都差嗎? 口感好細滑
有冇人飲過ardbeg 10 tens?
新手岩岩係朋友到飲,第一次試蘇威既smoky,一開始未慣,但飲多幾下開始好飲。反而飲完個下最正後勁。
有 係幾特別的 islay特色
因為你未發掘過出面世界

世界比gold label好100 倍既都有
來問下islay特色即係點?
islay個區入面 製酒過程大多既廠既來源 由大麥轉做麥芽過程中會用到泥煤去烘烤 泥煤燒出黎d味比麥芽吸左 就有泥煤味

其二就水源d水經過泥煤 吸味

所以最後就令到d威 會出到煙燻同泥煤味 依個就係islay特色

其他地區都有泥煤味既威士忌
但islay既風味個人覺得係配合得好d
Bowmore Laimrig 15 instead of darkest
我都覺得佢個味幾平衡,但係係咪因為佢偏重味?我試過一隻法國威,佢同樣有泥煤味,但係佢係口味比較輕,反而覺得唔好飲。
咁都係睇邊隻
講平衡既話我覺得lagavulin 就做得幾好
ardbeg 10 重peat d 但overall 都唔錯

有d peat 味可能會難入口d 例如 port charlotte 或者octomore
如果講試到sherry同smoky既話

talisker de新個堆我覺得 佢cask finish age得唔耐 應該得幾個月

搞到桶味唔算好深 舊版de起碼都有1 年以上 桶味出好多

所以推talisker舊de好d
我記得巴打住日本 應該易揾d
舊既話大概係幾多年左右??
揾揾先 日本暫時未見到有
岩岩去白州廠終於試左macallan 25 fine oak 但真係好麻麻下... 個人感覺完七全全唔值個價,普通麥記25說還好...
岩岩去白州廠終於試左macallan 25 fine oak 但真係好麻麻下... 個人感覺完全唔值個價,普通麥記25都還好...

飲太多1999
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞