[威士忌12] 若要生活好 勿飲Black Label

676 回覆
30 Like 6 Dislike

強推talisker
想問吓巴打 啱啱發現威士忌樽底有數字
又唔似係年份 想問下啲數字點解

利申 小弟超級新手接觸威士忌

覺得邊枝好飲啲

利申飲緊skye
johnnie walker?

可能係個樽既編號

冇留意得太深
普飲其實現行版10年已經不錯

石頭版10 我覺得果味同煙味balance 得非常好
尋晚先飲完
係 仲要係Black Label
入嚟見到個標題

啱啱試完陣味係smoky 感覺都ok易入口
之前平平哋買過Grant's family reserve
感覺好青同有陣甜果味 唔係幾啱我

有咩講錯屌細力少少
真 平靚正 easy drinking 入口好順滑
好啱拎嚟做daily dram
各有各好姐
只係black label太公廁 同埋相對貴
酒呢啲梗係飲靚啲好過飲多啲
其實我係見到啲人拎邊支就跟住買
我諗住試吓啲大路啲嘅牌子先
咁先知平時啲人飲開咩威士忌
不過見巴打咁講 我諗之後都會盡量買啲貴同靚少少
Agger

入門款個堆其實性價比算係最高個堆

dailydram你預係咁樣既價位

再低價個堆多數係blended whisky
不能飲用(不加任何野) 既大約有9成
blended都有靚嘢
Naked Grouse
響其實都幾好飲 但對唔起個價

冇話blended就唔好

前排飲依支 屋企仲有支flaming heart未開
新出果支冇年份響官方10000円
香港啲鋪已經賣2700蚊港紙
咁撚癲?

貴成兩千喎
新出 日本個度都秒

日本amazon 都跳左上2萬幾yen....

睇供求唔夠 睇官方價冇乜意義。。。。
無年份咋喎

咁撚癲嘅咩

點解會炒到咁高
人在新加坡機場唔知有乜抵買
太耐冇留意價位
新手一問, dalmore 12, dalwhinnie 15, highland park 12, bowmore 9 Old Sherry Cask Matured Whisky 感覺邊支飲落去最甜同埋比較上會推薦買邊支呢?
求指教
只係飲過 dalwhinnie 15 花香 蜜糖甜
highland park 12就無咁甜 有d 煙味 都有隻好特別嘅花蜜味

dalmore12 bowmore9未試過
但波魔痴線佬都唔推介就算
係咪blender' choice?
呢支佢聲稱有高年份酒喺入面,所以先賣咁貴?
聲稱接響17 個位
推下post sin
點解波魔痴線佬都唔推介?新手求解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞