[威士忌12] 若要生活好 勿飲Black Label

676 回覆
30 Like 6 Dislike
有分別

間間廠唔同style 冇得一概而論既...
唔同年份bottle 味道會有些微差別,但係如果講緊2014 v2018,差別應該係因為唔同批次嘅marriage of casks 冇可能完全複製,老闆講嘅理由似9up 多
新黎報導 岩岩7月去完islay
8月去完
Ballantine Finest 係咪最平最正選擇
Q: 請問有冇200樓下既威可揀? 要性價比高?

A: 請上一頁 謝謝
多謝師兄
咁我買返2018了
去之前覺得Bruichladdich包裝咁young好似唔太穩陣
點知去完之後完全改觀
相反bowmore真係麻麻

利申 islay死忠
點解覺得bowmore 麻麻?bowmore 好撚正喎
d野好似好大路
同埋tour比你飲12 15 18年呢下有d失望
Coal ila佢個最cheap雞tour都有distillery edition比你試
咁樣實在太武斷了
波摩廠限定款本身同caol ila 廠限定唔同價位,好難咁樣比
而且波摩嘢大路我唔太明白巴打乜意思 islay 傳統大廠入面波摩出名用好多唔同桶做熟成/finish,貴價款又交足貨,普款又對得住人
其實都係偏見姐
我本身都麻麻bowmore
如果偏見就冇得好講
但係平心而論波摩係好多好出品,有機會嘅不妨試多幾款,香港威士忌吧都唔難搵到好波摩
波摩= Good Whisky, Good Whisky= 波摩
我印象中近幾版既glendronach 12 係咪淺色左?

可能american sherry oak 或者refill sherry cask 比例多左
佢好似間唔中出d 高年份野

都係上手公司distilled 印象中好似係有peat
不過我就唔太熟間廠
bowmore 始終依時普款比較難吸引人去追

但試過佢隻舊野海鷗版nas 的dawn同 voyage

的確唔難明點解咁多fans
black label 芝華士12直接拎黎溝可樂綠茶劈就算
真係無必要討論
舊版black label正呀
舊既我諗d人會標明係舊既
係北海道買左支Nikka Coffey Malt Whisky 覺得最初聞同飲落去都好香奶油味
但落喉嚨就有d那喉
咁多位巴打有無類似既其他推介 而又無咁那喉
同埋余市 nas係咪無討論價值
black label 芝華士12直接拎黎溝可樂綠茶劈就算
真係無必要討論
舊版black label正呀
舊既我諗d人講既時候會標明係舊既

話時話 以前 舊年代 好似係70年代既black label
係有port ellen既成份係入面

依家出既blue label port ellen
無論價錢定味道都比人比下去
nikka coffey malt 依支我都飲過
beginner黎講都幾好 幾重椰絲 /椰子味 同埋價錢唔貴
講起依支野 其實唔算係single malt whisky
有渠道買既話其實唔係好貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞