[威士忌12] 若要生活好 勿飲Black Label

676 回覆
30 Like 6 Dislike
香港的威士忌市場太新,所謂的行內人其實經驗相當有限,而且香港的威市都未經歷大起大落。
大家都只是主觀地靠估而已
所謂的行內人其實經驗相當有限

得罪講句,有啲井底之蛙
魚蛋神好耐冇見
飲到400款未?
有冇去whisky live?
可以係邊買?
已經放棄飲威了
點解放棄呀⋯升得太勁?對我黎講rum 同威都係good spirits, 想像唔到可以放棄唔飲

新手去試 試完買左支glenfarclas 18 覺得淡口 ok
依加想搵d 濃味既有冇介紹

平平地想入呢支 巴打們有咩評價? 味覺如何?

同埋我行左幾間都搵唔到呢支威
幾好 輕柔花香蜜糖主導。
要方便嘅Watsons Wine 應該有,但係超唔抵,頁頭酒鋪理應會有
濃厚雪莉果乾可以揀Glendronach 18
如果你濃味係指重口味煙燻泥煤可以試試Lagavulin 16
Laga 16

會有股碘酒藥水味 睇你鍾唔鍾意了
重口味不了 我fd試左bowmore 18 上左癮緊
咁試下Glendronach 18
對威士忌完全冇認識,之前有fd 送左依支比我,飲飲下幾中意隻味,想問依個牌子/依支算係咩level,有冇類似推介?
早幾年係京阪7日耐試曬山崎,竹鶴,白州重有啲唔啱飲唔記得名,今次再去便利店冇賣
普通入門款,個性不強,可能亦因為咁好多新手都不會反感。
類似可以試試Dalwhinnie 15,但入門款我個人較偏好Glendronach 12 或機場版Bowmore 10
叫你朋友試試機場版Bowmore 10 1L 裝,他會很高興
碘酒藥水 Laphroaig 才較貼切吧,Laga 16 雪莉影響同埋本身廠風格油潤燻肉比較突出
laga16我飲唔出sherry
一直以為係exbourbon
laga 16 有sherry cask的

以前飲隻laga16 白馬就明顯dd
有冇師兄試過新版多納15?
有無邊隻scotch single malt 好有聞落好有木味?
呢個多數唔係好兆頭
可以試下virgin oak 作品
咁scotch 個風格主要係點
想問芝華士25咩料,聽晚公司飯局老細話開嚟飲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞