[威士忌12] 若要生活好 勿飲Black Label

676 回覆
30 Like 6 Dislike
賣咗未?想去

新手
新手學人品威,乜柒都唔識,多多指教
飲開美威多,最近愛上peat
飲過Ardbeg; Octomore; 或者台威 Omar 都係心水

另外,手已入:
Johnnie Walker X 美劇權力遊戲 Game of Thrones
特別版 “White Walker“
Johnnie 由身穿「踢死兔」紳士造型化身成劇中藍眼;身穿鎧甲嘅「異鬼」The Others (or Aka White Walker)造型

異鬼

根據描述:
主打係調合咗來自蘇格蘭最北端其中嘅釀酒廠Cardhu及Clynelish 嘅單一麥芽
有焦糖,雲呢拿,鮮紅苺味......
而最佳飲用方法係直接由冰格攞出嚟飲

另外招紙特別嘅地方係當遇冷就會出現隱藏嘅金句:”Winter is Here”,
彷彿在提醒你:「夠凍喇,啱飲喇」

常溫時

冷凍後

不過以上都係gimmick 嘢嚟,講到尾都係嗒落好唔好味
但不才仲未開嚟飲所以唔知好唔好
不過作為特別版可以買嚟收藏
而且價錢唔係貴,40美金有找

利申:非打手,生活唔太好,冇錢買單桶
都幾靚 可以拎嚟儲
多謝資訊 幾有趣 雪完出隻字出黎
大家既daily dram係乜
talisker 10
尋日飲完靈活 又口痕都係倒左shot t10
都幾多, laga16, t10, 老麥12, 多納15, ardbeg 10 etc
仲有無人未買whiskylive 飛
想買2張
夾多3個先夠平
屋企長期都開住枝talisker 10 1L同花格105
貪夠平
talisker Skye
naked grouse

中大巴你枝105打漏咗22yro
laga16

my fav
why not both
感覺無105咁重雪梨桶
但又唔覺似age左22年咁複雜
咁得意?

有無甜咗定香咗
無咁甜
複雜dd fruity dd
Worth?
我鐘意105 其中一樣就係鐘意平

咁105 22已經唔係了
136.1 lm
Eden Mill
Bowmore 10 TR,AnCnoc 12,多納18/21
嘩幾乎一樣 仲有Laimrig, Benromach 100 proof 都極愛

依期又飲緊linkwood
發覺 manager choice/dram真係比較高質
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞