[威士忌12] 若要生活好 勿飲Black Label

676 回覆
30 Like 6 Dislike
如果講開獎 可以留意 Malt Maniacs Awards(mma)
不過依幾年都比kavalan 玩爛左 加上大廠都唔願再比sample 令到公信力大減

要睇都可能幾年前既比較有參考性
如果係指ka va lan,國際好似幾出名只係營銷手段,普遍入手到嘅KVL 都係難飲到仆街

反而Omar 可能國際知名度唔係太高,不過出品質素還可以
我估唔到國際獎既認受咁低。不過捻捻下,我記得好似black label都會有各種雜誌既獎
有D就豬肉獎

有D就因為大包圍

不過真係中左果支你又唔一定買到
因為KAVALAN 個玩法係海量單桶
拎獎果支可能好好飲
不過你要買到果一個桶no先好飲lor
盲入就好易伏
買單桶=扭蛋咁樣 睇運
而買kavalan單桶就好似課金game咁睇你係咪歐州人
介唔介意講多啲?單桶,但係佢每個工序都一樣,唔係應該都一樣?
桶d木 呢棵樹同下一棵已經唔同

特別係kavalan
擺頂果層熱d
擺中間果層無咁熱 又唔同
到底果陣你點買果支肝膽相照kavalan
又抽中mma金左
老老實實真係講彩數,你問我我覺得都唔係金獎料

之前飲過支s06 金獎
又真係幾複雜多變 係幾好

不過都係好kavalan
就算同一日蒸餾 喺warehouse 擺正隔離 同一日入樽,都可以唔同味

姐妹桶好玩,譬如呢對多納,大體係類似,但係飲落絕對有明顯分別
單桶其實真係點?其他所有威唔係都係逐個逐個桶去陳年?
小弟初初接觸真係好多野都唔了解
kvl 而家淨係信LMDW bottling
懶打字,睇埋曼聯覆你

仲未試支徐代書kavalan sherry
舉例喇
一日new make整到10000L
每個桶入500L
咁你一日就入到20個桶

但呢20個桶 木質呀 擺位呀
咁慢慢落來過左十幾年 點都會有d分別
咁但係其他威應該都係一樣既陳年方法架,點陳kavalan會特別嚴重?即係佢酒廠技術未夠好?
首先答左你何謂單桶先。

平時大多數我地接觸到嘅威士忌,不論年份為何,只要冇標明單桶嘅,我地都可以理解為vatting 嘅出品。意思就係話,酒廠依照該系列想呈現嘅味道,選擇若干數量嘅桶去「較」個味出黎,數量由數百個桶去到成千上萬嘅桶都可以,當中可以波本桶 雪莉桶,可以波本多雪莉少,調返轉,或者全波本全雪莉...一切一切都係取決於酒廠想表達什麼味道。呢個情況下,個別桶嘅質素其實唔係重點,重點係batch 同batch 之間嘅 consistency,點樣令到我喺辦館買嘅,同你喺百佳買嗰枝,唔會明顯覺得唔同味。當然,以上情況只係講緊常規款。

至於單桶,顧名思義,每一枝酒嘅酒液都係黎自同一個桶。常理可以推斷到,單桶出品個性一定會比較獨特,同埋定價 質素都會較佳,因為酒廠冇必要推出唔好飲嘅單桶,事實上嗰桶酒可以留黎做vatting。

至於KVL,其實問題主要在於桶嘅處理。台灣氣候問題令到熟成得以加快,酒從桶「攞味」好容易,但係頭幾年KVL 堅持用first fill sherry 桶,令到好多單桶作品食桶過深,自然就成為我地口中嘅唔好飲了。

以上講嘅其實只係非常片面,仲有唔少其他因素,不過就咁空口講唔係咁容易,叫做簡單講解下先。

岩岩飲緊兩支單桶clynelish
雖然唔同vintage桶號唔同
但味道 氣味 都差幾遠
新手留名
想問aberfeldy如何
有心機講解需要正評鼓勵
btw記得過返去出文呀喂
冇人睇,不寫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞