【7 月新番】OVERLORD III【集中討論 9】

1001 回覆
19 Like 15 Dislike
好肥果個咪二王子黎
大王子其實第三季都出過場
我唔記得二王子有話總管靚 雖然小說入面任何土著一見到總管都覺得係絕世美人,係佢地一生見過最靚既女人
本身忠於動漫 追完post好有衝動入小說
咁多季睇左不下三四次都不如追一次post
係王國迪米個樣通晒天啦 想人知大魔王原來係骨仔條靚?
一黎都唔同國家
二黎有用面具 冇必要呀
想人覺得佢蠢都合理少少
先用女女攻勢 諗住天下男人階有色
但係一落車見到兩個女僕已經靚到dom一聲
所以planA fail
第二招用貴重野 係人都貪錢 但係一入到場人地摸上手都係極品咁貴重 所以plan b fail
其實同動畫出入既地方有:
一開門班人俾安茲氣牆壓到連行既勇氣都無
當時場景係所有守護者等怪物都企兩邊留返個直路俾鮮血帝行 但係守護者眼神脾到實

第2:血帝懷疑 夏狗係安茲2奶 兒雅係大婆等關係
第3:懷疑茲係人類只係用左幻術 舉出假設 小迪係遊者師人 用聲音控制對方(青蛙頭係安茲整既幻術)
第4:懷疑安茲班人可以拎出黎打交既只有塞科c
第5:打算起國家俾安茲玩 但安茲要求附屬帝國 令到佢諗唔到點解俾好牌佢唔上(同預期計劃有出入)開始認為安茲諗既野俾佢更深入 ps:小迪/雅兒都黑人問題點解安茲唔食住上要讓帝國做大佬
暫時係咁多
又要瘋狂ff安茲大人有幾勁
如果無理解錯就係雅兒
第一 青蛙頭先係小迪真樣
第二 小迪重要用魔王個名黎協助up安茲個名氣同令土著知道跟安茲先係王道 增加信任等行動(小說有講)
當時夏狗問點解要附屬帝國 我地是但搵個人都秒啦 ,安茲答唔出 望一望小迪以為小迪解圍 小迪話我既智慧無安茲咁高願聞其計劃 再望雅兒 佢擺出一副慈祥既笑容等聽安茲講
最後望班守護者女僕等無知眼神 就知道出事啦
最尾第五點係因為要造就“偶然真教人害怕”既一幕,黎突顯安茲大人謀略有幾勁,同埋令守護者更加崇拜安茲大人,認為安茲係一個好顧下屬,又睇得起下屬既人

倉助
有個小問題? 迪哥淨係換個頭唔換件衫+把聲,
帝國班人認唔到, 但如果俾王國班人認到咁點?
迪哥做聯絡應該都會出出入入帝國, 而帝國入面有王國d人又唔奇
(更甚帝國境內都可以有參與過上次討伐惡魔既冒險者吧?)
青蛙頭係其中一個形態,
佢地npc都係參考傳統rpg boss設計,
有幾段形態,不過唔知邊段先屬於「真樣」
認真, 唔食住上果下真係兜唔到
咁快食左佢就無得突顯安茲大人既謀略 之後會表演安茲大人點樣不殺一人收服帝國
當然最後都係安茲大人嘅深謀遠慮
但現實層面我自己諗唔食住上都有理由
要建國就係侵略王國
幫安茲建國
大義上侵略行為係由安茲發起
附屬帝國的話係帝國作出侵略行為
名義上有分別
就算之後召羊仔
外交層面係入帝國數
變形係一種效果黎原理同buff一樣
好似夏狗咁 佢種類係吸血鬼 真樣係沙蟲嘴咁既look 一般情況下都係用人樣見人 係因為符合觀眾口味(有狂暴之亂 咪會出現真樣)用羅莉樣大眾會好接受
同樣小迪 用人樣只係符合觀眾口味 因為佢種族係惡魔 以文字黎解釋 佢唔會係人類外觀
佢有多重形態只係一種buff

如果呢個唔係答案
咁就解釋唔到 第一季 安茲飛去空中 小迪要用青蛙樣黎見安茲
可能個原因只係青蛙型態有翼方便飛行,
變型係buff既出處係邊?定係估?
一般boss設計都係由人型慢慢變怪物+變大,
好多game都係咁
其實有飛行魔法, 可以唔使特登整d有翼既造型出黎飛
一般情況都可以出翼。
變形係buff係合理 因為會恢復返原態
你用打機作例子係唔岩用 ,佢係進化既一種
死左>變強(樣唔同)>再死>再強(樣唔同)但係boss係變唔返原來個樣
而變形係 力(高攻低魔)/敏(速度快低傷)等係有利弊但係始終可以變返開始個樣(原理同咸蛋超人一樣)
小迪係變形 唔係進化
需然我講咁多無實証支持 但係推斷係合理
咁夏狗點解唔一直用真樣視人
打機既boss都唔一定係死->進化,
而可以係單純變型,亦都可以還原,
但點解一定要視為buff?
可能係佢角度變型只係換個姿勢而已。

夏狗既所謂「真樣」可能只係血之狂亂既結果,
或者只係作者設定係咁,平時用呢個樣,
就係咁簡單,根本無必要用buff黎解釋
如果飛行所用既魔力大過變形,
咁已經有變形既理由
橙汁個度真係無里頭
cut 左開頭亞烏拉係帝國飲橙汁 所以動畫搞到好怪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞