[講故台]天后個紋身師傅紋啲圖案識發光

1001 回覆
1231 Like 116 Dislike
見到三哥即正評
不過下年先返黎睇
點解會而家入左來 點算啊
三哥
三哥
係三哥呀 嗚呀
三哥
及後的數天風平浪靜,嘉茵如常回到紋身店當學徒,她在工作時不忘偷看梁鳳,後者卻似乎沒將事情放在心上,只專心致注做好那三個預約客人的委託。

「返去唔好掂水,乾咗之後再返嚟補色。」梁鳳說,

「唔該晒,鳳姐。」

梁鳳聞言一把揪住那客人的衣襟,雙目圓睜怒瞪著他。

「阿源仔,同你講過幾多次唔好叫我鳳姐,街坊我都照打鑊你呀。」梁鳳殺氣完全不輸黑道,

今天來的客人是梁鳳十多年前的舊街坊,年紀與梁鳳相約,外表一看便知道是較內向的類型。

「一……一時唔記得咗……」阿源陪笑道,

「毒撚學咩人紋身呀。」梁鳳推開了他,

「脫毒呀嘛……」阿源訕笑道,

「脫毒你就執下個樣,賣完樓都冇錢買衫呀?」梁鳳說,

「我攞咗去買Game......」阿源說,

「妖你真係冇鬼用,走走走!咁得閒去做下義工幫下人啦!」梁鳳下逐客令,

阿源是今天最後一組客人,他走後嘉茵和梁鳳便開始收拾東西,全程嘉茵都用眼角餘光偷看梁鳳,心忖到底要不要提起先前黑幫鬧事。

「有嘢妳就講。」梁鳳頭也不回說,

「我……」嘉茵一陣尷尬,「……擒晚見到師傅妳隻手好似……發光……」

梁鳳眉毛一揚,似是不意外嘉茵會有此一問。

「咩發光呀,驚到傻咗呀?」梁鳳反問道,

「冇……冇嘢啦……可能我睇錯…」嘉茵垂頭說,

「妳呢兩日唔好太夜走,出入小心啲,有乜事就話俾我知。」梁鳳說,

平常梁鳳看似不易親近,相處下來嘉茵卻知道她是面惡心善,尤其這兩天梁鳳都特意護送她離去,所以嘉茵更不欲再追問別人的私事。
三哥,我準備書展第一日就去掃晒你d書
幾有趣
三哥
見到樓主個名覺得好熟,搵搵下先知原來係連燈睇嘅第一個故仔樓主寫嘅
小瑜

源仔係佢?
三哥終於有新故
三哥呀
like 係比個topic既
做得好
仆街早左入嚟
唔係話聽日唔使過來咩
Lm
三哥
太早入黎
三哥
lm
留個靚名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞