[講故台]天后個紋身師傅紋啲圖案識發光

1001 回覆
1231 Like 116 Dislike
lm
點解要咁快俾我見到個post..
極速留名
留名
仆街 咁快睇完
太早入嚟
Fb睇完
三哥
「妳先係個紋身師?」那男人終究知道自己搞錯了,

「係,如果想嚟唔該預約,我唔接walk in。」紋身師傅打了個呵欠說,

「你條死靚妹,玩鳩我咁話嘞?」那男人盯向嘉茵,

「唔……唔係呀……我都話我唔係……」嘉茵眼淚已不停打轉,

「咁大個人唔好恰細路女啦,阿茵妳咁夜仲喺度搞乜呀?」紋身師傅嘆道,

「佢……佢……迫我幫佢紋條龍……」嘉茵嗚咽道,

「唔好意思阿生,我唔紋龍,你哋走啦。」紋身師傅聞言搖首說,

「我哋大佬搵你紋你執到啦!男人婆你咪撚咁串呀!」站在店內的惡漢喊道,

「仆你個街,銅鑼灣有邊個唔識我潮興金毛獅?今日我搵人紋條龍啫,呢個叫我紋卡通,嗰個又話唔撚識?」金毛獅說罷站了起來,

「呢啲你去旺角搞啦,我畫嗰啲你孭唔起㗎,阿茵你咪鬼喊啦,執埋啲嘢返去先啦唉。」紋身師傅嘆道,

「唔撚畫完條龍邊個都唔準走!!」金毛獅怒喝道,

紋身師傅長嘆一口氣,坐下來拿起筆飛快地畫起來,嘉茵被嚇得花容失色,只覺舖內惡漢隨時都會撲上來將她當場分屍。

「嗱。」紋身師傳將畫紙塞給金毛獅,

「成龍?!!!」金毛獅看畢怪叫一聲,

「龍呢家嘢亂紋會出人命,試下其他圖案,成龍唔啱咪攞嗰本簿睇下囉,你鍾意林文龍都ok呀。」紋身師傅說,

「屌你老尾同我拆咗間舖佢!!」金毛獅憤然吼道,

未待任何惡漢動手,紋身師傅閃電般拿起紋身機,把針抵住了金毛獅的咽喉。

「夠膽你就隊落去,睇下你走唔走得出天后!」金毛獅惡狠狠道,

嘉茵是尋常人家,何曾面對過如此情況?她驚慌失措臉色蒼白,相反師傅卻無動於衷,只冷眼打量金毛獅蠢蠢欲動的手下們。
「呢度唔歡迎你哋,同我出去。」她冷哼道,

「兇鳩我呀?郁佢!」金毛獅渾然不懼喝道,

幾個手下壯起膽,同時衝向脅持著金毛獅的紋身師傅,嘉茵站在她身後,看見師傅的手臂一抖,然後某個紋身圖案彷彿泛起了光亮。

師傅手臂的異光一閃即逝,除了嘉茵外沒人察覺得到,只見她左手捏住了金毛獅的後頸,像提小雞般把比她高上大半個頭的壯漢扔了出去,力道之猛讓接住金毛獅的幾個大男人一同仰後跌倒,把舖內的傢俱撞得東歪西倒。

惡漢們掙扎著從地上爬起,每人皆一臉詫異,似是無法理解剛才發生之事。

「妳係咩人!」金毛獅馬上明白遇上了深藏不露的高手,

「門口有寫,梁鳳紋身店。」紋身師傅瘦削的身型卻散發著攝人的氣勢,

「妳好嘢!睇撚住呀!」金毛獅竟然不敢造次,

拋下老土的對白後,金毛獅悻悻然帶著手下離開了紋身店,店內像刮過一陣暴風,轉眼便剩下梁鳳和嘉茵二人。

「點……點算呀鳳姐……我報警……?」嘉茵六神無主說,

「我講過唔準叫我鳳姐㗎啦,唔使報警,佢夠膽再嚟先算。」梁鳳嘆道,

「但……但係……」嘉茵一副欲言又止的樣子,

「得啦,妳返去先,聽日唔使過嚟,啲嘢我會執。」梁鳳制止她再說下去,

既然師傅如此交待,嘉茵也不好再說,唯有收拾好東西離開。

天后街道上,金毛獅一行人滿臉頹喪,為首的金毛獅弄得灰頭土臉,腔中一口氣是無論如何都嚥不下去了。

「屌那星,一個二個都當我哋潮興冇料,文員仔又咁好打,紋身妹又咁好打,仆你個街!」金毛獅忿然說,

「大佬使唔使我吹雞返去覆灼呀?」手下問道,

手下們頗不理解,往日金毛獅乃以好勇鬥狠見稱,如今卻稍被挫銳氣便馬上撤退,實在與老大的脾性不符。

「覆到佢爛呀!同我查下條女係咩料!」金毛獅惡狠狠道,

潮興本是江湖大幫派,與另一社團和聯安分庭抗禮,不過最近潮興四大紅棍率過百幫眾滋事,卻被兩個名不經傳的普通人擊退,名聲一落千丈,甚至淪為江湖笑柄。

金毛獅很清楚手下們信心動搖,假如連區區紋身師傅都擺平不了的話,對他的管治威信絕對會造成莫大損害。

不過身為會友樓一役當事人之一的他,當日慘敗的情境仍歷歷在目,挫折使他行事變得小心,所以他寧願急流勇退,為的就是作好萬全準備,因為他已負擔不起再一次的失敗。

=========================
點解我要咁早睇到個post

留名
係三哥呀
留戀講故台,只因三哥一人
做咩會搵天后做背景
Lm
三哥出品,正評要緊
太早入
三哥
屌 唔小心撳咗入黎
太早入黎
三哥
留名
三哥

最近追性病奴個post
覺得三哥真係以前講故台清泉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞