[講故台]天后個紋身師傅紋啲圖案識發光

1001 回覆
1231 Like 116 Dislike
lm
Lm
邊度有得睇之前既文
點解我要咁早入黎
三哥
我係咪要一個月後再入黎會好啲
書展有得見三哥真人
In三哥we trust
又love 左 再推
最後街上的路人報了警,金毛獅眾人被送進了醫院,第二天的新聞也報導了停車場的慘況,卻說成了黑幫群毆。

嘉茵在家裡看了新聞,當然是驚訝得合不攏嘴,昨晚她和阿源快按捺不住要報警之際,梁鳳便若無其事地回到店內,且不肯透露任何細節,只說與對方「理性」談判後解決了事件。

本來在紋身店附近徘徊的黑幫份子全數消失,整條街的人都不知發生何事,只知道樓上紋身店的女孩隻身擺平了潮興惡名遠播的金毛獅。

梁鳳沒見任何喜色,更似厭煩了附近街坊的異樣目光,她一連推掉了幾天的客人,窩在店裡無精打采地看電視。

看見師傅愁眉苦臉,嘉茵不敢打擾她,下課後來到紋身店便乖乖在一旁練習,梁鳳偶然走過都會指點她幾句,兩人都絕口不提金毛獅的事。

不過,撞門進來的不速之客卻打破刻意營造的平靜,阿源一臉亢奮拿著報紙衝進店內。

「梁師傅!掂呀!!早知嗰時收樓搵妳幫手啦!天后黑玫瑰!」阿源嚷著說,

梁鳳厲目向他一盯,走過去一記勾拳打在他小腹上,痛得阿源整個人彎下腰。

「依家好好笑呀?改埋啲咁肉酸嘅名潤我咁話啦?」梁鳳架著阿源的頸項問道,

「唔係……係樓下燒味老闆幫妳改㗎……饒命呀……」阿源痛哼道,

嘉茵聞得「天后黑玫瑰」之名,忍不住掩著嘴偷笑,事實上附近的街坊早就不堪流氓滋擾,所以都是真心感激梁鳳。
本來行事低調的梁鳳似有難言之隱,街坊的熱情只增加了她的困擾,阿源的出現便剛好讓她舒發心中壓力。

「死仔包,幫你紋句精忠報國喺後面算啦!」梁鳳罵道,

「唔……唔好啦……我又唔係做解放軍……」阿源囁嚅說,

「考警察都啱用㗎!一係『法輪大法好』囉,兩個揀一個。」梁鳳說罷別轉頭不理他,

阿源一臉尷尬,瞧見坐在旁邊的嘉茵後更是耳根通紅,後者卻示意他坐到座位上,然後細心察看他身上紋身圖案的情況。

下了口氣後,梁鳳拿起工具,一邊幫阿源添加顏色一邊教導嘉茵基本技巧。

「妳攞把槍試下。」梁鳳突然把工具塞到嘉茵手上,

「吓……?!唔……唔得㗎師傅……我未練熟……」嘉茵連忙搖頭,

「驚乜,有我睇住。」梁鳳沒好氣道,

「但係……我連豬皮都未畫熟……」嘉茵還是不敢接過紋身槍,

「難得有條友肯俾你練習,試下先啦。」梁鳳說,

阿源愣頭愣腦望向梁鳳,心想難道自己豬皮都不如,但還未能開口抗議,鼓起勇氣的嘉茵已一槍刺了下去。

「呀……!」尖叫的是嘉茵,「好……好似……歪咗呀……!」

「唔係啩?!」阿源忍不住驚叫,

「冇事,都唔覺。」梁鳳說,

「唔係幾好啩,梁師傅……」阿源苦著臉說,

「人老會皺皮,皺完負負得正咪啱啱好。」梁鳳不以為然說,

「但係一陣畫得唔好睇……出到去影衰師傅妳招牌都唔係幾好啦……」阿源說,

「呢幾日我都冇開門,係呢個妹妹仔幫你紋咋,關我乜事?」梁鳳說完笑了出來,

「咁都得?!」阿源慘叫道,

梁鳳當然只在開玩笑,三人在店內享受了片刻的平靜時光,然後門鐘響起,梁鳳眉頭一皺,站起來打開了店門。
三哥!!!
山哥禾要
三哥我好鍾意睇你啲故架
仲特登買埋書支持你

三哥我好鍾意睇你啲故架
仲特登買埋書支持你

[img]mg]

屌你老母咩我仲想睇文呀仆街
正一冚家剷,講過咪提架啦!
源仔有著落啦
屌你老母明知個封面柒到三哥都唔撚喜歡,講過百鳩幾次咪撚再貼,三哥又咁撚小氣,係咪想無文睇先安樂呀
三哥既IKEA... 燈神故 我細細個就聽過呢個名啦
邊個post燈神封面我就block鳩佢
😊
三哥書展會幾多號係到?
想攞曬陰目比您簽名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞