[講故台]天后個紋身師傅紋啲圖案識發光

1001 回覆
1231 Like 116 Dislike
第二天早上,梁鳳在家裡吃早飯,門鐘突響起,她從門孔窺視來者後,輕嘆口氣打開大門。

「早晨,包租公。」梁鳳點頭說,

「呵,唔阻妳呀嘛?」包金叔瞇起眼微笑道,

「唔阻,我啱啱食完早餐,入嚟呀。」梁鳳說,

梁鳳深知包金叔所為何事,大抵都是欲勸導她接受小樓和黃輝雄的協助,包金叔坐在椅子上,外表與晨運老伯無異,但梁鳳絕對信任及敬重眼前的年老智者。

「當年我搵你哋住入嚟,應承過唔會干預你哋嘅私事,無論妳決定點做,我都會尊重。」包金叔說,

此話大出梁鳳意料,不過包金叔一向行事高深莫測,並不能以尋常人度之。

「你哋呢排都忙住搞龍頭棍件事,同埋我五年前返嚟香港就知道唔會咁平靜,已經有心理準備㗎嘞。」梁鳳說,

「妳覺得今次唔係純粹得罪黑社會同警察咁簡單?」包金叔依舊掛著微笑,

「冇嘢係純粹偶然,同埋我呢排都感覺到周圍有啲唔妥。」梁鳳點頭說,

「妳覺得係五年前令妳要走返嚟香港嘅人?」包金叔問道,

梁鳳沒有回答,她望向窗外景色,然後默默點了點頭。

包金叔清楚每一名住客的過去,鎮遠鏢局的宗旨是保護別人重視的事物,大部份成員恰好都肩負著必須守衛的東西,所以即使各有苦衷,眾人都能理解彼此的感受,當然,包金叔也不例外。

五年前,梁鳳隻身返回香港,她消聲匿跡數載,回來後也沒與家人或昔日好友聯絡,就在她連落腳之處都未找到的時候,包金叔出現在她面前。

包金叔提供了梁鳳需要的一切,交換的條件是接受會友樓內各花各樣的住客,和必要時為包金叔執行任務。

慈祥的老人招攬了一支能力超凡的隊伍,梁鳳自此和其他人一樣隱居在會友樓內,等待包金叔真正需要他們的時刻。
跟我一齊嗌三哥三哥
包金叔=局長
係文吖
邊個黃輝雄
龍頭棍係邊一個故仔
lm
樓上有link
龍頭棍故真係叫龍頭棍
記住不要問不要信
好期待patrick vs 小樓
再加小明
即係時序上依個故係發生喺鎮遠鏢局同陰目五中間?
三哥!!!!!
三哥我有罪
睇晒啲文先記得正評
今鋪咩事?就黎3日都推唔爆個post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞