咁嘅公司文化係咪香港常態來?

407 回覆
2511 Like 18 Dislike
你出黎做野未?
愈高人工即係愈高級,愈高級即係佢愈鍾意幾點走就幾點走,扮出去開會見客直頭早走都仲得呀
收五點 四點半等打卡準時走
之前番intern番九半放六半 班full time日日八半先會走 星期六會番 人工好似得13k 公司係中環 痴撚線
Same...不過未做夠一年唔敢走
6 點後就拎自己野嚟做, 等到過咗放工高峰咪走
仲要自己OT 明明做晒野

利申準時收工
要扮有嘢做ot既, 都知係濕鳩工啦
On9先會唔準時走冇野做扮有野做,咪炒我囉。你請我同時其實我都請緊你
屋企人仲成日話我ot到八點好普遍
奴到...
但佢係公司開大冷氣訓教睇youtube開曬公司野飲野食成日坐到十點先走
然後話冷氣都慳返
最撚慘應該係30-40k果班
十皮果班應該都係管理層,你要早走班細嘅又唔會出聲,老細又唔得閒mon著你
日日放工都大把野做 遲走?不了
依家好多都係唔ot等炒
最仆街係一差唔多放工啲上司就走埋黎,睇下自己有冇做齊野
做嘢做到攰,坐喺個位太耐諗住伸個懶腰,做下少少伸展活動,俾老細見到捉住個senior問我係咪冇嘢做,叫佢俾野我做
休息一陣都唔俾

所以而家冇野做都扮打字
有得走
好快啲走
之前個仆街老細最鍾意星期六下晝先黎開會
次次9up到過左放工時間個幾鐘
大佬星期六放工個個大多數都有街去嫁啦
公司放工時間老細會特登走出黎望邊個準時走人
做過間話收5點半但個個坐到7點
準時走會大聲問你係咪趕時間
黎到香港就會閪化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞