咁嘅公司文化係咪香港常態來?

407 回覆
2511 Like 18 Dislike
咁直接,此地不宜久留喎 1萬我Sem break PT都多過你
客氣咁講走 睇佢攞咩籍口抄你
但係個40~50個candidate ,佢地之前份工已經搵緊咁既錢. 唔係特別靚價120萬.

即係話, 你搵開13000蚊一個月, 搵到份14000蚊既, 你會講"屌, 人工又唔係高, 梗係唔OT". 同樣. 搵開110萬年薪既, 搵到份120萬年薪既人, 係一勾樣會講"人工又唔係高, 梗係唔OT". 係無撚分別

我要講既係, 不論咩位置, 搵15000蚊定150萬, hk market 有料既人係多到瀉. 係hk 係無得大勾老細, 就算你幾有料. 因為太撚多有料既人係market 排撚住隊等你離職攞你份工.
此風不可長
我一直都堅持準時收工
屌之前返過一份工,啲老屎忽就係朝早9點至2點都唔做嘢住,留到2點打後先做,一係2點前就慢慢做。就係為左OT博表現 。但係有時有啲嘢我又要等佢地審批完我先可以入機,搞到我都遲收工。

我屌你老母你想留到咁晏都唔好搞着我呀
每日準時6點走人
唔比準時走咪走囉
講到份份工都咁馨香
點解無得大鳩腦細
大把人唔等錢洗
奴性到咁要驚腦細
你咪傻啦
每個月10萬既工同每個月1萬既工,個供應根本完全唔同
我唔做垃圾1萬蚊工,我可以有好多選擇,揀到啱為止
唔通10萬既工又係多到可以隨便揀?
遲半粒鐘番, 早半粒鐘走是常識吧
清泉
由一個細齒輪帶返成個機械返正軌
我咪話呢度好多人未結婚, 未租褸, 未有細路, 絕對有本錢咁玩. 我自己之前都係咁. 不過到你唔再同老竇老母住, 仲要俾番家用, 仲有租個陣, 你再唔鍾意都係要睇住戶口幾錢做人. 你無可能帶住你老婆番屋企訓上下碌架床架囉.
牛皮燈籠咁
香港有幾多post 入職百萬年薪
黎黎去去都係做金融投行最大機會
講到成堆人材去搶份m記工咁
為左保住份萬幾兩萬銀嘅工
要每日坐到夜晚11點
而家香港打工重講乜鳩仕途升職加,依啲咁嘅閪公司就算俾你升咗都唔慌人工高。做一年轉工叫正常,做兩年教唔轉就on9。
上面講既古仔, 係講不論位置同人工, hk 現時market , 有料既人係周街都係. 自己有料已經唔係一個可以唔驚俾人炒既理由.
咁佢地有負擔咪日日留守到11點
出口話人地準時放工果d做乜姐
你估腦細唔知你真忙定假忙
比篇野你打你打到足朝九晚九
隔離條o靚仔一個鐘做完等六點收工
然後人地收工又走去屌人收工話自己好忙仲未做完,身為o靚仔你竟然六點走
理得佢 照走 反正你都唔諗住長做

就算長做都唔應該無謂OT
呢樣你啱喎. 我只係分析你聽點解老屎忽通常都會OT 既原因你聽.
屌 有次明明做好晒自己野準時走得
個senior串我:
我知你叻 做晒野準時閃得 但唔該你體諒下其他同事未走得住 你都唔好咁趕住走
痴撚線
留多五分鐘扮下野即走佢黑我面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞