咁嘅公司文化係咪香港常態來?

407 回覆
2511 Like 18 Dislike
做左差唔多兩個月。

合約寫返9半至6半
其實每日起碼7半先走得。

冇補水。
個個睇老細臉色而唔夠準時走。

試過準時走,
第二日比阿姐捉入房話唔可以準時走,
同事以為你好得閒。

其實真係有野未做晒我係願意OT
但要我每早都扮OT 真係好辛苦 浪費緊自己D青春

其實咁樣嘅公司文化 係咪真係香港嘅norm來?

利申: 見緊其他工, 有得走即走。

寧願有嘢做OT到9點10點
都唔想由六半坐到七半
公司D人為左生存就妥協 全部都指定動作咁OT
其實究竟係邊個做爛規矩先......
我公司都係咁,不過我照樣無理,最多咪炒我,人工低多多要求on99
Yes
yes
之前有friend做星島programmer 又係咁, 唔可以準時走, 最少遲半個鐘

我份工就外判contractor, perm嘅阿頭同我講, 哩度 official 5點半放工, 但一般同事都6點先執野

我彩佢都有味, 第二日開始就準時走, 佢又唔炒我, 日日準時走, 有幾個真係無野做嘅contractor 都跟我準時走

不過真係有D同事好鍾意扮OT, 明明大家都知佢無野做, 但佢地坐爛坐多一個鐘, 唔知博乜
你照樣準時走
大不了咪俾人炒
公司上上下下都係咁 上至十皮下至15K都係咁。
有d巴士6點落去排又無位坐又塞
寧願7點走有位坐又順
時間都係爭半粒鐘到
呢個真呀,遲少少走搭車會舒服啲,好似地鐵嗰啲
但我地5點半放工, 畀你行3個字先去到搭巴士, 都勁多位又無塞車
人工低多多要求 我其實真係等緊走 已經請過兩日假去見工,
但係公司D人好八婆 問我係咪唔做。
係 不過都係睇老細
我老細覺得遲走係勤力
成日吹奏自己後生遲走
依家咁高級無乜做都遲走成日扮忙
Email捉人錯字
我阿姐直頭朝早8點坐左喺度 每晚8點幾先走。 然後仲同我講: 如果你做晒D野,你可以問吓同事洗唔洗幫手。

利申: 我自己都忙到PK
我腦細係D好惡好chur嘅人。
所以公司D人會特登留到等佢走先走。
但腦細每晚都起碼8點幾先走...
我公司都係咁 唔知係咪因為佢地已經接受左公司有返工冇放工呢個妥協,
本來九半返工, 佢地會十點先返到公司,
然後就做野做到2046
其實呢個真係惡性循環
最撚憎d人明明唔忙扮忙
又要嗌出聲話:「好忙好忙!」
屌佢老味 我同你做同一樣野
我做撚柒完有時間休息 準備迎接下一樣野
但點解果d人可以做唔撚切
一係我偷懶 一係我做漏野
明明好簡單的野15分鐘完事 都可以磨爛蓆磨成個鐘
痴撚柒線
我公司都係咁
我次次六點後係度打機中眼訓
腦細係後面都一樣係咁
不過七點走小人搭車d
唔使等幾班車仲要逼到死
我架巴士反而係6點幾搭會順好多
坐7點幾巴士 到8點幾先返到屋企
屋企人都食晒飯 留飯比我個感覺 真係好L難受
喺度諗: 咁辛苦都唔知做乜Q
之前份工個CFO 開到聲話我點解宜家d 後生係咁 日日咁早走唔願做 之前佢後生點點點 我真係踩佢都有味
利申 宜家入咗政府 日日準時收工人工待遇仲好咗
如果因為準時走而比人炒你係咪可以告上勞工處
有朋友之前份工晚晚ot到9點,冇補水,人工又低,老闆當佢老馮咁洗
俾著我應該做幾日就頂唔順

好彩我做過四份工呢方面都好正常
而家我嗰份全部同事喺收工前5分鐘已經喺打卡機前吹水等收工 執嘢慢咗少少都俾阿頭叫快啲走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞