咁嘅公司文化係咪香港常態來?

407 回覆
2511 Like 18 Dislike
可能
美國都係半勤力國家,歐洲佬,加拿大個堆先應該係懶到爆

但你做美國大行至少有補水機制啦
我公司同事好齊心
準時六點打卡走
明天的事明天做
做唔切係老細請唔夠人 關我地q事
間唔中公司有嘢趕先齊齊夾手夾腳ot或番多日做好佢
平時ot一分鐘都不了
垃圾工
覺得係香港文化
5 月黎左上海實習 8 月先翻香港
呢到啲人都係五點半就走 有次我見冇咩人走 我留到5:45 啲人已經熄燈 叫
啊妹: 收工啦 聽日再加油
個刻覺得 係香港翻工真係好慘
最慘有班奴才肯做依d 公司
工作上無能力有表現
咪靠死磨爛磨等人以為你好賣命
年尾加人工俾多200你
但起碼有補水掛。。。

Ching個間10k咩都冇喎
10皮一個月既asso director?
仲叫唔叫director
返緊間公司幾年 準時走 早5分鐘執野 夠鐘打卡閃

公司同事仲準時過賽馬出閘 呢啲先係正常

OT有補水 但公司都建議唔好OT

如果OT又冇補水 又要扮工OT 兼夾有人出聲叫你坐耐啲 咁既仆街公司即走啦
返工時間上連登
喺英國做野, OT會比人鬧
Contact 寫八半至五半
實際返八放八
準時走天公地道,當然有野未做晒要deadline前搞妥啦
點解你會覺得ot就可以令到老闆唔炒你?
公司是我家,齊來愛顧它
帶個睡袋反公司訓
其實話老屎忽因為怕俾人炒先ot既人係咩心態
點解會覺得ot就可以保住份工?
我係每日hea 多半個鐘走個隻. 好多人係7點幾8點都未走, 我係最早走個個已經. 我無辦法令老闆唔炒我, 不過我講咁耐係講緊d 比我更老屎忽既, 為左頭家, 係唔敢早走.

我只係分析你地聽點解通常ot 既都係老屎忽, 係因為佢地有個負擔而大部份呢度fg 係無. 到你行到呢個位, 攞幾萬蚊人工, 你一走就幾十人爭住黎見既時候, 你無得玩瀟灑.
你應該都hea咗唔止半個鐘啦
兩個鐘頭前到依家都仲上連登
即走 有得賠
閪工
無得走都走
個問題係你解釋唔到ot個價值係邊可以令到老屎忽去ot唔瀟灑
學似你咁,半個鐘係hea既,姐係零生產,咁你既ot係無價值,有ot=無ot
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞